Spajić: Njegoš ostaje naša „najviša tajna“ ali i najoštroumniji glas

Čini mi izuzetnu čast što baš ove godine, na veliki jubilej, 210 godina od rođenja vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša, svim građankama i građanima Crne Gore, imam priliku da čestitam nastupajući Njegošev dan, saopštio je premijer Milojko Spajić.

“Ličnost Rada Tomova Petrovića Njegoša, vladike, vladara, pjesnika i mudraca i njegovo vječno aktuelno djelo koje ostaje da svijetli svim budućim generacijama, emitujući poruke koje nadahnjuju uzvišenu čovjekovu potrebu da se izbori za slobodu i pronađe najdublji smisao i cilj svog postojanja – najznačajniji su simboli Crne Gore”, navodi on.

Njegoševa poetska kosmogonija iznad je, kaže, dnevnih i lokalnih zađevica i po prirodi je poziv da se i mi izdignemo iznad ličnih ponora i sujeta.

“Stoga, ovu svečanu priliku koristim da nas sve podsjetim na jednu od poruka koje svijetle u pregršti Njegoševe Luče i koja nam može i kao pojedincima i društvu u cjelini biti putokaz i algoritam u rješavanju mnogih izazova u okviru najšire zajednice i u našim ličnim sudbinama.

„S točke svake pogledaj čovjeka
Kako hoćeš sudi o čovjeku –
Tajna čojku čovjek je najviša“.

Njegoš ostaje naša „najviša tajna“, ali i najoštroumniji glas koji nas u svim vremenima svojim polifonijskim djelom poziva da se borimo za društvo slobodnih pojedinaca, koji baštine najviše etičke i moralne osobine”, navodi Spajić.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare