Traže da se Kotoru vrati status grada

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić predaće u petak predsjedniku države Jakovu Milatoviću Inicijativu za povratak statusa grada Kotoru.

Kako je saopšteno iz Opštine, inicijativa je utemeljena na vjerovanju da Kotor, poput Glavnog grada i Prijestonice, baštini posebnu vrijednost za Crnu Goru, što je i prepoznato od UNESCO-a, kroz tri upisa na njegove liste prirodne, kulturne i nematerijalne kulturne baštine. 

Iz lokalne samouprave su kazali da inicijativu podnose kako bi Vlada pokrenula procedure izmjena i dopuna zakona o lokalnoj samoupravi, o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i drugih potrebnih akata, na način što će Kotoru, umjesto dosadašnjeg oblika Opštine, utvrditi status grada.

“U cilju očuvanja prirodnog i kulturno-istorijskog blaga koje se nalazi u Kotoru, a koje predstavlja vrijednost ne samo države Crne Gore, već cjelokupne civilizacije”, navodi se u saopštenju.

Iz Opštine Kotor su rekli da vjeruju u opredijeljenost Vlade da zaustavi degradaciju istinskih vrijednosti, kao i da očuva i unaprijedi položaj svjetske baštine i time utvrdi položaj države Crne Gore u savremenoj civilizaciji.

Potpisivanje Inicijative i njeno svečano uručenje predsjedniku države biće upriličeno u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru. 

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare