U znak sjećanja na poginule Opština podiže spomenik u centru Kolašina

Povodom obilježavanja godišnjice tragične saobraćajne nesreće u kojoj je na magistralnom putu Kolašin - Podgorica, 23. juna 2013. poginulo 18, a provrijeđeno 29 rumunskih državljana, predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović i otpravnik poslova Ambasade Rumunije u Crnoj Gori Radu Gorincioi, posjetili su mjesto nesreće gdje su simbolično u 17h, položili cvijeće u znak sjećanja na poginule.

Kako je saopšteno iz Opštine Kolašin, ona je, obraćajući se prisutnima, nakon ceremonije polaganja cvijeća, poručila da nas ništa ne može tako snažno ujediniti u nesreći, kao što to mogu ljudska hrabrost, solidarnost i humanost.

“Tako je bilo i tragičnog 23. juna 2013. kada je na ovom mjestu, baš u ovo vrijeme, u autobusu smrti poginulo 18 rumunskih državljana, dok je 29-oro bilo teško povrijeđeno. 

Udruženi u toj hrabrosti, solidarnosti i humanosti, građani i građanke Crne Gore zajedno sa nadležnim državnim inistitucijama i onima koji su se zatekli na mjestu nesreće, nesebično su tog dana pritekli u pomoć. Danas, devet godina kasnije, sa velikom tugom i saosjećanjem sa porodicama nastradalih, prisjećamo se tog stravičnog udesa, koji je nakon željezničke nesreće na Bioču, po broju poginulih i povrijeđenih, u kalendaru tragedija ostao upisan kao najveća drumska saobraćajna nesreća u Crnoj Gori ikad”, ocijenila je Šćepanović i apelovala na vozače, a naročito na turiste da ne voze brže od života, preporučujuči im Kolašin za odmorište gdje će ih, kako je kazala, dočekati  ljubazni domaćini koji će im u ovim vrelim ljetnjim danima ponuditi osvježenje i predah od dugog putovanja.

Ona je najavila da će u lokalnom parlamentu, na prvoj narednoj sjednici, inicirati donošenje programa i odluke o podizanju spomen obilježja u centru Kolašina u znak sjećanja na poginule rumunske državljane.  

Otpravnik poslova u Ambasadi Rumunije u Crnoj Gori Radu Gorincioi, u ime rumunskog naroda i države Rumunije, zahavalio je Opštini Kolašin i nadležnim državnim organima, uključujući i Vladu Crne Gore, koji su 2013. pokazali veliku humanost, solidarnost i operativnost u spašavanju povrijeđenih, saopšteno je iz Opštine Kolašin. 

Pridružujući se apelu predsjednice Šćepanović, prilika je, kako je rekao, “da odaju pomen svima koji su poginuli na crnogorskim putevima, uz poruku turistima da uživaju u ljepotama Crne Gore i pažljivo voze njenim drumovima”. 

Do udesa je došlo na magistralnom putu Kolašin- Podgorica kada je autobus rumunskih registarskih tablica, izašao iz tunela broj 18 i u blagoj krivini prešao na suprotnu traku, a potom probio 22 metra dugu zaštitnu ogradu i sa mosta Ždrijelo, survao se u provaliju kanjona Morače, duboku više desetina metara.

Kao uzrok udesa, kasnije je utvrđeno prekoračenje brzine, jer se kako je navedeno, rumunski autobus kretao dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici puta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Operacija gašenje Montenegro Airlinesa – drugi dio

Drugi dio objavljujemo integralno Uvođenjem stečaja 28. aprila 2021.g, svima zaposlenima Montenegro Airlines-a otkazan...

Umjesto na drumovima, autobusi Nikšić prevoza parkirani

Slično je bilo i na pojedinim linijma u Podgorici. Umjesto na drumovima, autobusi Nikšić...

Policija čuva šest zaštićenih svjedoka u predmetima Specijalnog tužilaštva

Vlada je na sjednici juče usvojila Drugi prilog izvještaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori za ovu...

Vlahović: Svrha manjinske vlade su bile reforme, a ne...

On je za Pobjedu rekao da se u ponašanju i izjavama Abazovića, bez obzira na to da...

PEN Centar: Abazović se opet legitimisao kao ključni izvršitelj...

“Takvim ponašanjem Abazović se nanovo legitimisao kao ključni izvršitelj projekata osmišljenih u Beogradu s ciljem blokiranja Crne...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare