Izvor:dan

Crnogorski državljani isplanirali rutu za šverc droge: Na brod ukrcali dvije putnice i 700 kg kokaina

Velika međunarodna akcija koju su uz učešće naše, sprovele i policije Portugalije, Francuske, Slovenije, Srbije i Hrvatske rezultirala je otkrivanjem trinaestočlane kriminalne grupe na čijem čelu se sumnja da su bili Crnogoraci Nikica Todorović i Damjan Vukašinović.

Prema tvrdnjama tužilaštva, sumnja se da je ta grupa pokušala da prokrijumčari oko 700 kilograma kokaina iz Južne Amerike. U tom poduhvatu iskoristili su dvije žene koje su sa sobom poveli na brod kako bi zavarali trag policiji. Sumnja se da je akciju krijumčarenja kokaina finansirao Todorović, koji je davao instrukcije, usmjeravao i koordinirao radnjama ostalih članova grupe na sastancima koje je organizovao u prostorijama svog auto-servisa „Monte kar“ u Podgorici, piše Dan.

Osim Todorovića, u akciji su učestvovali: Ranko StojovićMilica BukilićJovan ErcegovićMilovan Lolo Laković i Darko Giljača, Radoje Radulović i Mario Lazović, Zerina Karkelja, Dragana Prostran i Damjan Vukašinović.

Ključni dokazi protiv te kriminalne grupe su mjere tajnog nadzora pribavljene po naredbi Višeg suda u Podgorici, dokumentacija koju je Uprava policije prikupila preko EUROPOLA-a razmjenom od policije Portugala, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, ugovori o kupovini broda „Florida 2“, izvodi iz računa, falsifikovani pasoši, dio dokumentacije na brodu koju je oduzela policija Portugalije te analize listinga osumnjičenih i njihovo kretanje po baznim stanicama u spornom periodu.

Jedan od dokaza je i izvod iz presude nadležnog suda Azorskih ostrva primljene putem mejla 13. marta 2020. godine po zamolnici o pružanju međunarodne pravne pomoći upućenoj nadležnom pravosudnom organu Portugala iz čega proizilazi da su Marko Stević i Veljko Jovanović oglašeni krivim za krivično djelo teška trgovina drogama i osuđeni Stević na deset i po godina, a Jovanović na devet i po godina zatvora. Iz presude, a na osnovu dokumentacije i droge koju je pronašla i oduzela portugalska policija prilikom pretresa broda u luci Horte, i dokaza tužilaštva sa Azora koji su navedeni na 900 strana, proizilazi da je 31.5.2018. godine potpisan ugovor o kupovini broda od dvije ženske osobe i Marka Rudeka kao kupca, a zapravo se rad i o lažnom imenu i prezimenu optuženog Ranka Stojovića.

Brod je kupljen za 126.500 eura i nakon 15 dana pristao je u luku Lemarin u Hort de France sa posadom koju su činili Mario Lazović i Darko Giljača. Postoje dokazi da su između 21.7. i 31.7.2018. godine Marko Stević i Damjan Vukašinović međusobno razmjenjivali poruke „vocapom”, i to poruke o putovanju morem, kupovini elektronskih uređaja GPS. Među dokazima su i mape za morsku navigaciju, dokazi o kupovini namirnica, vode, benzina i avionskih karata te razgovori u kojima se dogovaraju oko slanja dvije ženske osobe radi prikrivanja kriminalnih aktivnosti prilikom krijumčarenja droge.

Stojoviću odbili žalbu na pritvor

Apelacioni sud odbio je kao neosnovanu žalbu optuženog Ranka Stojovića i njegovog branioca, advokata Damira Lekića na odluku o produženju pritvora.

Stojoviću je pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva. U obrazloženju rješenja se, između ostalog, navodi da vrijeme koje je okrivljeni proveo u pritvoru nije u srazmjeri sa težinom krivičnog djela koja mu se stavljaju na teret te da se svrha pritvorskog osnova ne bi mogla ostvariti nekom drugom alternativnom zakonskom mjerom.

Posljednje odredište Francuska

Optuženi su sa Sanjom Roćen i Zerinom Krkelja avionom iz Podgorice putovali do Pariza, iz Pariza do Horte de France, a onda brodom od Martinika do Rodne bej Santa Lučija svi zajedno nastavili putovanje brodom u kome se nalazilo 700 paketa kokaina, težine 710,538,200 grama, čistoće 83,5, koji su prevozili na odredište u Francusku.

Posljednjeg dana plovidbe brod je zaustavljen pored otoka Failnakon čega je prebačen do luke Horta gdje ga je pretresla policija kada je i pronađena droga.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Dejana Živković U DRUGOM STANJU sa beogradskim biznismenom

Iako im pol bebe nije bitan saznanje da će dobiti sina ih je potpuno raznježilo - navodi izvor...

Srzentić: Osnažićemo ljude u Crnoj Gori i omogućiti im...

Ministarka Srzentić se tokom zvanične posjete Americi sastala sa Cori Zarek,  izvršnom direktoricom Beeck centra za inovacije...

Ovaj Srbin je priznao da je Tamari Eklston ukrao...

Britanski „Telegraf“ piše da je Jugoslav bio dio međunarodne bande lopova koji su, između ostalog, provalili u...

Suđenje Kneževiću 13. decembra

Đukanović je tužio Kneževića u proljeće 2019. godine, tvrdeći da mu je povrijeđeno...

U subotu bez struje tri opštine

Budva- u terminu od 09 do 15 sati: zgrada MUP-a u Budvi

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare