Adžić: Uz podršku međunarodnih partnera do boljih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala

Savremeni bezbjednosni izazovi nameću potrebu jedinstvenog pristupa u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama, a Crna Gora daje aktivan doprinos kvalitetnom regionalnom i međunarodnom uvezivanju na ovom planu, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić obraćajući se na Trećoj Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji koja se održala u Briselu.

On je istakao uvjerenje da će ovaj vid promovisanja vladavine prava i jačanja međunarodne policijske saradnje u okvirima Strategije EU za Dunavsku regiju pospješiti implementaciju novog akcionog plana u Prioritetnoj oblasti 11 – Bezbjednost i omogućiti bolji odgovor na izazove organizovanog kriminala, neregularnih migracija, krijumčarenja.

U svjetlu jačanja međunarodne policijske saradnje, akcentovao je značaj učešća Crne Gore u aktivnostima Evropske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kriminalnih prijetnji, a po ugledu na lidere EMPACT-a i Crna Gora insistira na većoj obazrivosti organa za sprovođenje zakona u odnosu na neregularne migracije, krijumčarenje i trgovinu ljudima, sa naročitim osvrtom na ukrajinske državljane, te u tom smislu intenzivno razmjenjuje informacije sa ostalim članicama INTERPOL-a i EUROPOL-a i trećim stranama.

“Potvrda naše dobre saradnje su i posljednje akcije kojima smo zadali udarce organizovanim kriminalnim grupama, a u ovoj borbi nema privilegovanih , bez obzira iz kojih struktura dolaze”, poručio je Adžić.

Istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i Crna Gora kao država ponosna što smo prvi u regionu pružili blagovremeni odgovor na masovni priliv lica iz Ukrajine na identičan način kao države članice EU, a Vlada Crne Gore je u cilju nastavka podrške donijela Odluku o produžavanju privremene zaštite za lica iz Ukrajine na još godinu dana.

“Na ovaj način nismo samo pokazali humanost već se i legitimisali kao država koja baštini evropske vrijednosti, što će svakako pozitivno uticati na naš integracioni proces”, zaključio je on.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare