Izvor:Pobjeda

Čekaju se odgovori bivših mađarskih direktora

Suđenje bivšim čelnicima Telekoma Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću za zloupotrebu službenog položaja juče je u podgoričkom Višem sudu odgođeno za 10. jun jer iz Mađarske još uvjek nijesu stigli odgovori nekadašnjih finansijskih direktora, kazao je za Pobjedu advokat Zoran Piperović.

Obradović i Ivanović su prema tvrdnjama Specijalnog tužilaštva oštetili Telekom i pribavili korist od 2,3 miliona eura kompaniji ,,RawleighTrading“ (Roli) iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama.

Viši sud u Podgorici je nakon prethodno održanog ročišta sredinom marta putem međunarodne pravne pomoći i mađarskih državnih organa zatražio od nekadašnjih finansijskih direktora Telekoma i Moneta Andrasa Dunaia i Eszter Kocsadija da detaljno odgovore na pitanja vezano za procedure oko potpisivanja i realizacije ugovora sa kompanijom Roli o ispitivanju telekomunikacijskog tržišta u Albaniji, Kosovu, BiH, kao i Crnoj Gori.

Odbrana optuženih dostavila je sudu sedam pitanja koja se odnose na realizaciju i proceduru plaćanja faktura većih od milion eura.

Odbranu interesuje da li se svjedoci Dunai i Kocsadi sjećaju ugovora sa kompanijom Roli, iz oktobra 2005. godine, vrijednog 2,3 miliona eura.

Od Dunaia i Kocsadija se očekuje da pojasne procedure plaćanja po ovom ugovoru, odnosno kako je vršena provjera i na osnovu čega je plaćena finalna faktura, kao i ko je odobrio i kako je to plaćanje izvršeno.

Odbranu interesuje i da li su ovi svjedoci vidjeli studije za istraživanje telekomunikacionih tržišta Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova i da li su plaćanje izvršili pošto su ove studije stigle u Crnogorski Telekom.

Obradović i Ivanović su prilikom davanja odbrane ustvrdili da je sve rađeno po zakonu, propisanim procedurama i uz znanje predstavnika Mađar Telekoma, tadašnjeg vlasnika Crnogorskog Telekoma.

Ispitivanje tržišta na Kosovu, u Albaniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini inicirao je Dojče telekom, vlasnik Mađar Telekoma.

Obradović je ranije pred sudom kazao da je ugovor sa kompanijom Roli o ispitivanju tržišta u Albaniji, Kosovu, BiH, kao i Crnoj Gori potpisan sedam mjeseci nakon što je Telekom Crne Gore privatizovan, odnosno prodat Mađar Telekomu.

Sa druge strane, prema stavu specijalnog tužioca Saše Čađenovića, analiza telekomunikacijskog tržišta na Kosovu, u Albaniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini nikada nije urađena dok su Obradović i Ivanović unaprijed znali da neće doći do realizacije ugovorenog posla.

Tužilaštvo je ove optužbe temeljilo na osnovu toga što u djelovodnicima kompanije Monet, kojoj je bio povjeren posao ugovaranja i plaćanja ovog posla, nijesu zavedeni ovi izvještaji o analizi tržišta. Proces vodi sutkinja Evica Durutović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lansirana raketa izrađena 3D štampačem, nije dostigla orbitu

Dva prethodna pokušaja lansiranja rakete Teran 1 otkazana su u posljednjem trenutku zbog tehničkih problema.

Sjutra oblačno sa kišom, krajem dana prestanak padavina

U višim planinskim predjelima na sjeveru, u kasnim popodnevnim satima, kiša će kratkotrajno preći u sunježicu i...

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera...

Osim što ima istančan modni ukus, Amal Kluni žene širom svijeta oduševljava i svojom idealnom linijom, zbog...

(VIDEO) “Za ovo se borimo”: Susret ukrajinskog vojnika i...

"Za ovo se borimo", napisao je Geraščenko uz video te dodao: "Otac i sin".

Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku...

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare