HRA: Odbijanjem da suspenduje okrivljene za toturu Adžić krši zakon i međunarodne standarde

Akcija za ljudska prava (HRA) juče je putem pisma uputila molbu Ombudsmanu Siniši Bjekoviću da ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića upozori na njegovu obavezu da primjeni zakon i suspenduje s dužnosti policijske inspektore optužene za iznuđivanje iskaza primjenom teškog nasilja prema Marku Boljeviću.

-To smo učinili pošto smo se prethodno bezuspješno obratili i ministru Adžiću i predsjedniku Vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, apelujući na njih da poštuju Zakon o unutrašnjim poslovima koji nalaže suspenziju – kazali su iz HRA.

Ukazuju da Zakon o unutrašnjim poslovima (čl. 176 st. 3) od ministra zahtijeva da suspenduje svakog službenika protiv koga je pokrenut postupak zbog bilo kojeg krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom, pa je, kako su istakli, zapanjujuće da on ne poštuje tu jasnu zakonsku obavezu.

-Teško je povjerovati da ministar vlade jedne demokratske države, koji pritom dolazi iz političke stranke građanskog usmjerenja (URA) prkosi međunarodnom standardu ljudskih prava, koji zahtijeva da svaki državni službenik protiv koga se pokrene postupak zbog torture bude odmah udaljen s funkcije. Postavlja se pitanje da li bi ministar proizvoljno zadržavao u službi i policajce optužene za šverc droge ili cigareta, ubistvo ili krađudržavneimovine, ili smatra da je samo iznuđivanje iskaza u policiji nešto što u principu treba tolerisati?! – naglašavaju u Akciji za ljudska prava.

Iz HRA podsjećaju da je Adžić u utorak veče u emisiji “Reflektor” TV Vijesti, izjavio kako ne želi da suspenduje inspektore okrivljene za torturu jer bi time “urušio proces rada”.

-Oni su i jutros viđeni na ulicama Podgorice kako legitimišu ljude, kako su nas obavijestili građani zainteresovani za uspostavljanje vladavine prava u državi (na fotografiji u prilogu je inspektor Bojan Vujačić na radnom zadatku jutros u Podgorici) – napominju iz Akcije za ljudska prava.

Takođe, kako su kazali, početkom ovog mjeseca je jedan od okrivljenih inspektora, Nemanja Vujošević, koji je morao biti suspendovan još u martu prošle godine, kada je optužen, čak dva puta nastupio na televizijama kao predstavnik Uprave policije, pa se tako i saznalo da do suspenzije nije došlo, uprkos zahtjevu za njegovu suspenziju koju je Uprava policije ministru dostavila u julu prošle godine.

-Akcija za ljudska prava se svim srcem solidariše sa Markom Boljevićem i njegovom porodicom, kao i svim drugim žrtvama policijske torture. Smatramo da je ne samo nezakonito već i krajnje bezobzirno prema žrtvama ohrabrivati optužene za torturu onako kako se to danas čini s najvišeg nivoa vlasti u Crnoj Gori – istakli su u saopštenju.

Podsjećaju da se na prethodnom ročištu u postupku po optužbama za torturu Boljevića nijesu pojavili optuženi inspektori crnogorske kriminalističke policije, osim inspektora Dalibora Ljekočevića, koji je u pritvoru pod optužbom da je trgovao drogom, pa je prinudno doveden.

-Nije se pojavio ni bilo ko od njihovih advokata, kao ni nadležna državna tužiteljka, a izostanak nijesu opravdali. Nadležna sutkinja zatim nikoga nije kaznila zbog neopravdanog odsustva, iako je to bilo već četvrto ročište koje je odloženo, pa suđenje već skoro godinu dana nikako da počne. Policijski inspektori Danilo Grbović, Nemanja Vujošević, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić i Ivan Peruničić optuženi su da su Marka Boljević mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku – zaključuje se u saopštenju HRA.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Policija: Preduzimamo aktivnosti na identifikaciji osoba koje su sinoć...

Službenici Uprave policije preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti u saradnji sa postupajućim tužiocem u Višem državnom tužilaštvu...

ŠĆEKIĆEV PREDIZBORNI BLIC KRIG: “Punjenje” zdravstvenog sistema partijskim kadrovima...

Prvo mjesto je upražnjeno odlaskom Dejana Pavličića u penziju, koji se inače nije pojavljivao na posao niti...

Evo zašto je voda u venecijanskom kanalu postala fluorescentno...

Stanovnici su primijetili da je dio venecijanskog Velikog kanala u nedjelju postao fluorescentno zelen, što je navelo...

Milatović danas u Briselu sa evropskim zvaničnicima

Istog dana Milatović će posjetiti sjedište NATO-a, gdje će razgovarati sa Mirčeom Džoanom, zamjenikom generalnog sekretara i...

Vlahović poručio Injac: Zar su “nož, žica, Podgorica” navijački...

Vlahović je reagovao nakon što je Injac poručila da osuđuje "ovakvo ispoljavanje navijačkih stavova i pozivam vinovnike...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare