HRA: Odbijanjem da suspenduje okrivljene za toturu Adžić krši zakon i međunarodne standarde

Akcija za ljudska prava (HRA) juče je putem pisma uputila molbu Ombudsmanu Siniši Bjekoviću da ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića upozori na njegovu obavezu da primjeni zakon i suspenduje s dužnosti policijske inspektore optužene za iznuđivanje iskaza primjenom teškog nasilja prema Marku Boljeviću.

-To smo učinili pošto smo se prethodno bezuspješno obratili i ministru Adžiću i predsjedniku Vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, apelujući na njih da poštuju Zakon o unutrašnjim poslovima koji nalaže suspenziju – kazali su iz HRA.

Ukazuju da Zakon o unutrašnjim poslovima (čl. 176 st. 3) od ministra zahtijeva da suspenduje svakog službenika protiv koga je pokrenut postupak zbog bilo kojeg krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom, pa je, kako su istakli, zapanjujuće da on ne poštuje tu jasnu zakonsku obavezu.

-Teško je povjerovati da ministar vlade jedne demokratske države, koji pritom dolazi iz političke stranke građanskog usmjerenja (URA) prkosi međunarodnom standardu ljudskih prava, koji zahtijeva da svaki državni službenik protiv koga se pokrene postupak zbog torture bude odmah udaljen s funkcije. Postavlja se pitanje da li bi ministar proizvoljno zadržavao u službi i policajce optužene za šverc droge ili cigareta, ubistvo ili krađudržavneimovine, ili smatra da je samo iznuđivanje iskaza u policiji nešto što u principu treba tolerisati?! – naglašavaju u Akciji za ljudska prava.

Iz HRA podsjećaju da je Adžić u utorak veče u emisiji “Reflektor” TV Vijesti, izjavio kako ne želi da suspenduje inspektore okrivljene za torturu jer bi time “urušio proces rada”.

-Oni su i jutros viđeni na ulicama Podgorice kako legitimišu ljude, kako su nas obavijestili građani zainteresovani za uspostavljanje vladavine prava u državi (na fotografiji u prilogu je inspektor Bojan Vujačić na radnom zadatku jutros u Podgorici) – napominju iz Akcije za ljudska prava.

Takođe, kako su kazali, početkom ovog mjeseca je jedan od okrivljenih inspektora, Nemanja Vujošević, koji je morao biti suspendovan još u martu prošle godine, kada je optužen, čak dva puta nastupio na televizijama kao predstavnik Uprave policije, pa se tako i saznalo da do suspenzije nije došlo, uprkos zahtjevu za njegovu suspenziju koju je Uprava policije ministru dostavila u julu prošle godine.

-Akcija za ljudska prava se svim srcem solidariše sa Markom Boljevićem i njegovom porodicom, kao i svim drugim žrtvama policijske torture. Smatramo da je ne samo nezakonito već i krajnje bezobzirno prema žrtvama ohrabrivati optužene za torturu onako kako se to danas čini s najvišeg nivoa vlasti u Crnoj Gori – istakli su u saopštenju.

Podsjećaju da se na prethodnom ročištu u postupku po optužbama za torturu Boljevića nijesu pojavili optuženi inspektori crnogorske kriminalističke policije, osim inspektora Dalibora Ljekočevića, koji je u pritvoru pod optužbom da je trgovao drogom, pa je prinudno doveden.

-Nije se pojavio ni bilo ko od njihovih advokata, kao ni nadležna državna tužiteljka, a izostanak nijesu opravdali. Nadležna sutkinja zatim nikoga nije kaznila zbog neopravdanog odsustva, iako je to bilo već četvrto ročište koje je odloženo, pa suđenje već skoro godinu dana nikako da počne. Policijski inspektori Danilo Grbović, Nemanja Vujošević, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić i Ivan Peruničić optuženi su da su Marka Boljević mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku – zaključuje se u saopštenju HRA.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ko je Goran Petronijević, advokat Milana Radoičića organizatora napada...

Petronijević je pročitao Radoičićevu izjavu, u kojoj je priznao da je organizovao grupu u Banjskoj i da...

Joanikije sa generalom Lazarevićem: Vojska CG zaslužuje našu trajnu...

Srpski mitropolit je zahvalio Vojsci Crne Gore koja je probila put do manastira, navodeći da je to...

Šef hrvatske diplomatije: Spajić je proevropski političar u sastavljanju...

"Spajić je proevropski političar u sastavljanju Vlade", poručio je Grlić Radoman tokom obilježavanja godišnjice osnivanja logora u...

Državljanin Belgije se izgubio na Visitoru

“Pripadnici Gorske službe spašavanja Crne Gore otpočeli spasilačku akciju na Visitoru – Opština Plav. Naime državljanin Belgije...

Putin potpisao ukaz o regrutaciji 130.000 ljudi

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o jesenjoj regrutaciji 130.000 ljudi, koliko će biti pozvano...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare