Izvor:Dan

Hrapović saslušan zbog ugrožavanja javnog zdravlja

Specijalno državno tužilaštvo saslušalo je prekjuče bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića u sklopu istrage povodom optužbi o propustima zbog kojih je došlo do kašnjenja i zastoja u nabavci vakcina, piše Dan.

Ovu informaciju za Dan je potvrdio i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. On nije želio da saopštava više detalja kako ne bi narušo istragu.

Kenan Hrapović je u izjavi za Dan potvrdio da je u bio u Specijalnom državnom tužilaštvu, gdje je pozvan u svojstvu građanina.

On je kazao da je tužiocu dao izjavu povodom optužbi aktuelne ministarke zdravlja, ali nije želio da iznosi detalje razgovora.

“Tačno je da sam juče u svojstvu građanina bio kod specijalnog tužioca, ali to je sve što tim povodom želim da kažem”, kazao je u kratkom telefonskom razgovoru Hrapović.

Hrapović je saslušan u svojstvu građanina, a tužilaštvo će ocijeniti da li je u njegovom postupanju bilo elemenata krivičnog djela.

U svojstvu građanina biće saslušana i aktuelna ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Prema saznanjima Dana, Hrapović je negirao da je propuštanjem službene radnje izazvao zastoj u pregovorima o nabavci vakcina protiv kovida.

Prezentovana mu je dokumentacija koju je dostavilo Ministarstvo zdravlja, a na osnovu koje se vidi da krajem avgusta nije odgovorio na mejl kojim je trebalo da potvrdi nabavku vakcina iz Poljske. Kako saznaje Dan, on je tužiocu predočio dio dokumentacije koju on posjeduje.

Hrapović je ispitivan povodom optužbi koje je 11. januara ove godine iznijela Borovinić Bojović.

Iz Specijalnog tužilaštva Danu je saopšteno da već dva mjeseca ispituju da li su te optužbe osnovane i da su tim povodom juče i prekjuče obavili saslušanja.

Ministarka zdravlja je iznijela podatke koji ukazuju na, kako je kazala, nepravilan i nezakonit rad bivšeg ministra zdravlja i direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, gdje se može raditi o krivičnom djelu iz stvarne nadležnosti SDT-a, koje je nadležno za krivično gonjenje javnih funkcionera za krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ugrožovanje javnog zdravlja.

U dokumentaciji koju je ministarstvo dostavilo tužilaštvu vidi se da je Hrapović odgovorio samo na prvi mejl poljske ambasade upućen 18. avgusta 2020. Ta ambasada je 20. avgusta poslala novi mejl sa dodatnim objašnjenjem i pitanjima, ali bivši ministar zdravlja nije smatrao da je na to neophodno odgovoriti.

Prema spisima predmeta koji su u posjedu tužilaštva, poljska ambasada obratila se novom sazivu vlade 31. decembra prošle godine, a istog dana im je odgovoreno i sklopljen je dogovor.

Borovinić je ranije saopštila kako je moguće da bivši ministar Hrapović ne zna da je najčešće potrebno komunicirati u više navrata da bi se postigao ozbiljan međudržavni dogovor.

Hrapović je reagovao na tu njenu izjavu, tvrdeći da nije istina da nijesu od govorili na zahtjev poljske ambasade.

“Evo dokaza o (ne)istinama koje, po ko zna koji put, iznosi Jelena Borovinić Bojović. Na njihovu žalost, sve smo radili transparentno i brinuli o svakom centu naših građana. Nismo radili ništa u tajnosti i bez jasnih podataka o cijeni i uslovima pod kojim bismo trošili novac građana. Da bismo nastavili komunikaciju sa Poljskom, očekivali smo da nam dostave informacije, kao što smo i tražili, po kojoj cijeni bi Crna Gora mogla da kupi vakcine i koje količine vakcina bi mogla kupiti od Poljske, što se nije desilo do kraja mandata prethodne vlade”, naveo je Hrapović.

Ministarka zdravlja je reagovala na ove tvrdnje svog prethodnika.

“Moguće, takođe, da ministar ne zna da je za nabavku vakcina potrebno uplatiti i državnu garanciju. Konačno, moguće je čak i to da bivši ministar Hrapović, koji je istovremeno i bivši direktor Fonda za zdravstvo, ne smatra da je potrebno odgovoriti građanima kako je nastao dug Fonda za zdravstvo od 40 miliona eura. Sve je ovo moguće, uobičajeno i potpuno očekivano od gospodina Hrapovića”, ocijenila je Borovinić Bojović.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare