Inspektori istražuju ko je majka mrtvog novorođenčeta, sumnja se da je u pitanju čedomorstvo: Od 2000. godine ubijeno osam beba u CG

Vijest da je pronađeno beživotno tijelo novorođenčeta juče je uznemirila crnogorsku javnost. Povodom toga,u okviru opsežne istrage provjeriće se privatne klinike ali i pretpostavka da se majka stradalog novorođenčeta porodila van medicinske ustanove. Nezvanično, i dalje se čeka na rezultate obdukcije tijela nađene bebe koja treba da utvrdi način i vrijeme smrti, kao i koliko je vremena beba bila živa. Mrtva, tek rođena beba, pronađena je u podgoričkom naselju Zeta, na imanju jedne kuće. Prema nezvaničnim informacijama, jedna ženska osoba se prije nekoliko dana obratila doktorima u KCCG, žaleći se na ginekološke probleme. Ljekari su o ovom slučaju obavjestili policiju. Međutim, za sada nema zvaničnih informacija da li su ova dva slučaja povezana. Istraga je za sada usmjerena prema sumnjama da se radi o čedomorstvu. To je zločin koji izvršava majka neposredno nakon ili tokom porođaja, a čiji je uzrok postporođajna depresija. Za to je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

“Majka koja liši života svoje dijete za vrijeme porođaja ili neposredno poslije porođaja, dok kod nje traje poremećaj izazvan porođajem, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u krivičnom zakoniku Crne Gore, Član 146 – ubistvo djeteta pri porođaju.

Kako nam je kazao advokat Srđan Lješković, za teško ubistvo djeteta zaprijećena je kazna od 10 do 40 godin zatvora. On dodaje da za takvo djelo koje ostane u pokušaju sud može da izrekne blažu kaznu.

Od 2000. do 2020. godine ubijeno osam novorođenčadi

Od 2000. do 2020. godine stradalo je osam novorođenčadi. Novorođenčad su ubijana davljenje, nožem i bacanjem.

Poslednji takav slučaj dogodio se prije par dana, kada je u Zeti, Podgorica, pronađeno tijelo tek rođene bebe. U nikšićkom naselju Duklo, 10. septembra 2019. godine zadavljeno je dijete.

Prema ranijim saopštenjima policije, majka S.B. bacila je svoje novorođenče u rijeku 5. marta 2016, u mjesti Ibrac. U Sutomoru je 3. jula 2010. ugušeno novorođenče. U naselju Dolac, Berane, 8. maja 2010. godine gušenjem je ubijena još jedna beba.

Još jedan stravičan zločin dogodio se Ulici Vasa Raičkovića 28. septembra 2008., tada je nožem ubijeno novorođenče.

Tri godine prije toga, 24. marta 2005, takođe nožem ubijena je tek rođena beba, a slučaj je ostao neriješen.

Ubistvo djeteta nakon porođaja,bacanjem, izvršeno je u mjestu Hurje 17. jula 2000.

Najćešći razlog ovakvih tragedija je postporođajna depresija

“Najćešći razlog ovakvih tragedija je postporođajna depresija. Obično se misli da je to rijedak slučaj ali je nauka dokazala da nije baš tako. Najćešća i najblaža je postporađajna tuga a najteža je postalna psihoza. Da bi se preduprijedili ovi tragični događaji važno je da u periodu nakon porođaja svaka žena ima podržavajuću sredinu. Po mojim saznanjima u poslednjih 30 godina bilo je najmanje 50 ovakvih slučajeva što je poražavajuće za jedno malo društvo kao što smo mi”, kazao je za Standard advokat Srđan Lješković.

Čedomorstvo je ubistvo koje izvrši majka

Lješković dodaje da se o ovim zločinima slabo priča u javnosti. Prema njegovim riječima, godine staristi kada žene čine ova djela su od 30 destih do 45 godina.

“Rijetko se kada desi da žena ubije svoje dijete jer one jedino ubijaju bebe i to zbog postporođajne depresije. Za teško ubistvo djeteta zaprijećena je kazna od 10 do 40 godina zatvora a za djelo koje ostane u pokušaju sud može da izrekne blažu kaznu. Ubistvo djeteta dobija epitet teškog pod određenim okolnostima, dok sa druge strane čedomorstvo je ubistvo koje izvrši majka za vrijeme ili neposredno posle porođaja. Taj poremećaj stručnjaci utvrđuju sa aspekta smanjene uračunjivosti  jer je nauka prihvatila da porođaj može uzrokovati izmijenjeno stanje svijesti. Počinilac, majka, tada dobija blaži tretman i kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. U slučaju da dijete preživi pokušaj ubistva nikada se više ne vraće počiniocu,majci, već nakon medicinskog tretmana odluku donisi ustaniva socijalne zaštite”, objašnjava za Standard advokat Lješković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Mitrović odgovorio Filipu Adžiću: Kome ti danas u ovoj...

“Borba protiv korupcije i zloupotreba položaja će biti dugačka i intezivna, pravda će zakucati na vrata onih...

Danilu Mandiću određeno zadržavanje do 72 časa

On će biti priveden na saslušanje kod sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici.

MITRIĆ ZA STANDARD: Đukanović mora potpisati zakone, u suprotnom...

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je za sjutra Prvu i Drugu vanrednu sjednicu parlamenta...

Biljana Srbljanović o slučaju Mike Aleksića: Pitati djevojku koju...

Biljana Srbljanović, profesorka na Fakultetu dramskih umjetnosti, reagujući na slučaj Miroslava Mike Aleksića koji je uhapšen pošto...

MUP uputio pomoć Hrvatskoj

Pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova je, kako dodaju, u skladu sa iskazanim potrebama Vlade...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare