Izvor:Dan

Interpol upozorava na mogućnost zloupotrebe vakcine

Međunarodna kriminalistička policijska organizacija Interpol izdala je upozorenje za svoje članice, kojih je ukupno 194, da se pripreme za mreže organizovanog kriminala koje za cilj imaju zloupotrebu vakcina protiv korone.

Kako piše Dan u takozvanom narandžastom obavještenju Interpola predočeno je da su potencijalne kriminalne aktivnosti usmjerene na falsifikovanje i izradu lažnih vakcina, ali i na krađe i ilegalno oglašavanje vakcina protiv virusa korona i gripa.

Ukazali su da je pandemija podstakla kriminalno ponašanje, bez razmišljanja o posljedicama koje mogu biti pogubne za druge, pa tako postoje i primjeri krivičnih djela gde su pojedinci oglašavali, prodavali i primjenjivali lažne vakcine.

“Pošto se predviđeni postupci za odobravanje određenog broja vakcina protiv korone privode kraju i globalnoj distribuciji, osiguravanje sigurnosti lanca snabdijevanja i otkrivanje nelegalnih veb-lokacija koje prodaju lažne proizvode biće od suštinskog značaja”, kazao je nedavno generalni sekretar Interpola Jirgen Štok.

On smatra da će potreba za koordinacijom između organa za sprovođenje zakona i zdravstvenih regulatornih tijela igrati vitalnu ulogu.

“Dok se vlade pripremaju za uvođenje vakcina, kriminalne organizacije planiraju da se infiltriraju ili poremete lance snabdijevanja”, upozorio je Štok.

On je naveo da će kriminalne mreže svoje potencijalne žrtve vrbovati preko lažnih web lokacija za prodaju lažnih ljekova, što može predstavljati značajan rizik po njihovo zdravlje, pa čak i život.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

CGO osudio napad na novinara RTCG

“Pozivamo sve društvene aktere da doprinesu smirivanju tenzija i omoguće medijima da se nesmetano bave svojim poslom”,...

Krivokapić i Bečić sa slave poručili: Zajedno ćemo braniti...

"Na slavi sa predsjednikom Skupštine Zajedničkim snagama borićemo se da sačuvamo izbornu volju građana. Nećemo dozvoliti povratak...

Mandić: Krivokapić i Abazović da podnesu ostavke; Joković: SNP...

Mandić tvrdi da niko nema pravo da izda većinsku volju naroda od 30.avgusta 2020.godine. 

Kabinet premijera odgovorio GP URA: Krivokapić nije deklasirao sopstvenu...

Kako je saopšteno jednako je diplomatski skandalozna implicitna tvrdnja GP URA da premijer Krivokapić i Vlada Crne...

Potrošači Vinogradske ulice ostali bez vode, zbog oštećenja magistralnog...

“Ekipe će u ranim jutarnjim časovima pristupiti otklanjanju kvara, očekujemo da će isti biti saniran do 15...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare