Izvor:Pobjeda

Joanikije i sveštenici odgovaraju za kršenje zdravstvenih propisa

Optužni prijedlog protiv okrivljenih osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i episkopa Joanikija predat je nikšićkom Osnovnom sudu i dodijeljen je sudiji Igoru Đuričkoviću, piše Pobjeda.

Kako se navodi u saopštenju Osnovnog suda u Nikšiću, “predmetni krivični postupak se vodi pred ovim sudom pod poslovnom oznakom K. br. 169/20, dok se na teret devetorici sveštenih lica Eparhije budimljansko-nikšićke stavlja na teret izvršenje krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz čl. 287 KZ CG”.

Na dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, uprkos zabrani svih okupljanja koju je izdalo Nacionalno koordinaciono tijelo u okviru mjera za zaštitu od širenja korona virusa, Srpska crkva je u Nikšiću organizovala takozvani molitveni hod kroz grad, odnosno litiju.

Prethodno je na liturgiji u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog episkop Joanikije rekao da litije kroz grad neće biti. Nekoliko hiljada ljudi ipak se tradicionalno okupilo oko 18 sati na Trgu Šaka Petrovića, čekajući da molitveni hod krene.

Kako su kasnije saopštili iz Arhijerejskog namjesništva SPC u Nikšiću, nijesu mogli da ignorišu očekivanja okupljenog naroda, pa su odlučili da molitveni hod prođe kroz grad.

Iste večeri episkop Joanikije i osmorica sveštenika pozvani su na saslušanje, nakon čega im je određeno zadržavanje do 72 sata u CB Nikšić.

To je izazvalo bunt pristalica SPC i nekoliko stotina njih okupilo se ispred nikšićke policije u znak podrške sveštenstvu. Protest je organizovan i sjutradan, a kada su okupljeni pokušali da blokiraju saobraćaj kod kružnog toka kod Autobuške stanice došlo je do incidenata.

Iz policije su saopštili da su demonstranti nasrnuli na policajce koji su potom upotrijebili suzavac, biber sprej, šok bombe i sredstva prinude. Tokom intervencije, kako su naglasili iz policije, povrijeđena su 22 policajca, a registrovan je i slučaj povrijeđenog maloljetnika.

Građani su se okupili i naredne večeri ispred CB Nikšić i oko 22 sata mirno su se razišli, jer je još bila na snazi odluka NKT-a da poslije 23 sata nema izlazaka.

Episkop Joanikije i osam sveštenika pušteni su na slobodu 16. maja, 34 minuta iza ponoći, dok ih je veliki broj građana dočekao ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću. Joanikije je te večeri okupljenima poručio da će „ova borba dugo da traje“ i da se treba spremiti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šta svijet može očekivati u slučaju katastrofe u nuklearnoj...

“Svaki napad na nuklearne elektrane je samoubilački”, rekao je prošle sedmice generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš, te je...

Njemačka neće odgovoriti na poziv za ukidanje ruskih turističkih...

Države koje podržavaju takvu zabranu kažu da Rusi ne bi trebalo da budu u mogućnosti da idu...

Demokrate: Abazović i dalje nije svjestan da mu riječ...

Prvo, smatraju Demokrate, Abazović očito i dalje, kako kažu, nije svjestan da su mu propali koncepti obje...

Nikolić: Abazović pokušava “političkim mehanizmom“ Mandića, koji se napaja...

“Upravo taj “mehanizam” mu je omogućio da bude premijer, kako bi se Crna Gora vratila na put...

Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku zemlje za još...

U četiri slučaja korupcije o kojima je odlučeno u ponedjeljak, Su Ći je navodno zloupotrebila svoj položaj...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare