Jokić: Apel na tužilaštvo da reaguje i u najkraćem roku ispita navode o nasilju koje je prijavila tužiteljka Hajdarpašić-Radonjić

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres, Bojana Jokić iskazala je zabrinutost zbog činjenice da se tužilaštvo već tri sedmice nije oglasilo povodom ozbiljnih navoda o nasilju koje je prijavila tužiteljka Bisera Hajdarpašić-Radonjić za koje tereti svog supruga Vukasa Radonjića, tužioca SDT-a

“Državna tužiteljka, Bisera Hajdarpašić-Radonjić, u noći između 3. i 4. maja, kada ju je, navodno, prebio suprug, takođe državni tužilac Vukas Radonjić, obavijestila je o tom nasilju svog pretpostavljenog, rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštvu u Baru Radovana Đurišića, rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepu Medenicu, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i vršiteljku dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjanu Begović, prema navodima medija”, kazala je Jokić.

Ističe da, kao aktivistkinja za ljudska prava i neko ko dugo vrši monitoring rada institucija u postupanju u slučajevima “nasilja, mržnje i diskriminacije prema različitim društvenim grupama”, želi da iskaže “zabrinutost zbog činjenice da se tužilaštvo već tri sedmice nije oglasilo povodom ozbiljnih navoda o nasilju koje je prijavila tužiteljka Hajdarpašić-Radonjić za koje tereti svog supruga Vukasa Radonjića, tužioca SDT-a”, niti, naglašava Jokić, vidimo bilo kakav epilog ovog slučaja navodnog nasilja u porodici.

“Podsjećam da je ova tužiteljka i ranije bila žrtva nasilja, zbog kojeg joj je ukazana i medicinska pomoć, prema pisanjima pojedinih medija, što čini trenutnu situaciju dodatno zabrinjavajućom. Ako znamo da se u crnogorskom društvu čak dvije trećine žena ne usuđuje da prijavi bilo kakav vid nasilja, a da se ovdje radi o navodima jedne tužiteljke, jasno je da bi ovaj slučaj trebao da bude predmet prioritetnog postupanja”, ocijenila je ona.

Po njenom mišljenju, poražavajuće je da pune tri nedjelje “tužilaštvo na bilo koji način nije stalo u zaštitu koleginice koja je prijavila navodno nasilje” i time poslalo poruku svim ženama u Crnoj Gori da se, kaže Jokić, ovaj problem ne shvata ozbiljno i da mu se ne pristupa krajnje odgovorno.

“Kao pripadnica civilnog društva u Crnoj Gori, iskoristiću sve dostupne mehanizme, u koje spadaju i javni pritisak i formalno reagovanje kroz različite kanale kako bi zahtijevala konkretne akcije u ovom slučaju, jer je poruka koja se ovakvim odnosom tužilaštva šalje veoma negativna”, dodala je.

Podsjetila je i da je državni tužilac Vukas Radonjić postupajući tužilac u mnogim predmetima koji se tiču nasilja.

“Te da sama činjenica da postoje navodi ove vrste iziskuje urgentno postupanje po prijavi, kako bi se utvrdile činjenice, te u skladu sa njima dalje postupalo. Imajući sve navedeno na umu, želim da apelujem na tužilaštvo da reaguje i u najkraćem roku ispita navode o nasilju nad tužiteljkom Hajdarpašić-Radonjić, kako bi izbjeglo narušavanje povjerenja u tužilaštvo, koje je ključna institucija u borbi protiv nasilja”, zaključila je Jokić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Huter: Đurašković spinovima ponižava sebe i funkciju koju obavlja

On je reagovao na izjavu gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića koji je kazao da "Huter treba da vrati...

Sjutra pretežno sunčano

Na sjeveru se ujutru po kotlinama očekuje magla, a popodne je u planinama ponegdje moguća kratkotrajna nestabilnost.

Odbijena žalba: Vrhovni sud stavio tačku na slučaj eventualnog...

Time je najviši sud potvrdio odluku Tužilačkog savjeta od 15. juna i odbio kao neosnovanu žalbu zamjenice...

Brutalno isprebijali tri brata pa rekli da im je...

Krivično su prijavljeni da su oko tri sata ujutro obavljajući zaštitarsku djelatnost počinili krivično djelo nasilničkog ponašanja...

Injac: Zalagaću se da Gradsko pozorište nosi ime po...

"Cijenim stvaralaštvo izuzetnog umjetnika Jagoša Markovića, kojim je obogatio crnogorsku kulturu.Zalagaću se da Gradsko pozoriste nosi njegovo...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare