Izvor:antena m

Jovanović 4. jula daje iskaz u postupku protiv Joanikija

Bivši đakon Bojan Jovanović daće 4. jula izjavu pred beogradskim tužilaštvom u postupku koji se u Podgorici vodi protiv mitropolita Joanikija zbog navodne pedofilije u Srpskoj crkvi, kazao je Jovanovićev advokat Aleksandar Olenik za Antenu M.

“Zamolnicom je Više državno tužilaštvo u Podgorici tražilo da da izjavu da pred Višim tužilaštvom u Beogradu .Četvrtog jula će gospodin Jovanović dati svoju izjavu, i to će biti poslato Podgorici. Kod nas je to istražnja radnja, odnosno izviđaj. Državno tužilaštvo vodi istragu protiv Joanikija i protiv Mitropolije”, kaže Olenik.

Jovanović je, prema riječima Olenika, istrajan da pred sudovima u Srbiji, Crnoj Gori ali i van, dokaže slučajeve pedofilije u SPC.

“Nažalost, u Srbiji i za Pahomija i za Kačavendu ništa nije urađeno, jedan predmet je zastario, drugi nije ni optužen, oni su sada slobodne i ugledne vladike. Država Srbija je propustila da primijeni Zakon i pravdu, i propustila je da zaštiti i da satisfakciju žrtvama, tako da gospodin Jovanović pokušava u svim drugim mjestima u CG, u okruženju, u Londonu, gdje god postoji mogućnost on ima životni cilj – misiju da zaštiti žrtve, i da proba da oni koji su odgovorni, budu kažnjen”, navodi Olenik.

Postupak u Crnoj Gori uslijedio je nakon što je Jovanović predao nove dokaze.

“On je tužiocu poslao svoju knjigu u kojoj su dokazi. Više državno tužilaštvo u Podgorici na osnovu tih dokaza je pokrenulo postupak, izvršilo kvalifikaciju krivičnog djela,i odredilo protiv koga će u ovom trenutku biti vođen krivični postupak. To može da se promijeni, ako se dokazi budu izvodili, možda se i mijenja krug, odnosno broj žrtava. Tako mogu da se mijenjaju lica protiv kojih će biti usmjeren postupak. Može da se promijeni i pravna kvalifikacija, odnosno, tek kad državno tužilaštvo podigne optužnicu, onda ćemo imati zatvoren krug, odnosno spisak kako žrtava, tako i svjedoka i optuženih za krivično djelo”, rekao je Olenik.

Na pitanje što očekuje od postupka u Podgorici, u odnosu na slučajeve pedofilije u crkvi koji su bili pred srpskim sudovima, Olenik kaže:

“A ja samo mogu da se nadam, da će biti drugačije, da će biti bolje, jer ne znam kako bi moglo da bude gore, a ko govorimo u odnosu na Srbiju. Znači prosto je nemoguće da bude gore nego u Srbiji, u Srbiji ništa nije urađeno da prosto postoji neka logika da bi ovo trebalo pred Tužilaštvom i Sudom u Crnoj Gori da bude bolje, jer su standardi u Srbiji niski. Da ne gledam u pasulj, uskoro ćemo vidjeti šta će i kako da uradi Tužilaštvo”, zaključio je.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Zirojević Radovaniću: Jeste izdajnici i nemam problem da vam...

“Zbog toga vam kažem, u političkom smislu, da jeste izdajnici i nemam problem da vam to ponovim,...

SD: Od Vulinovog primitivizma je jedino gore glasno ćutanje...

Od Vulinovog primitivizma je jedino gore glasno ćutanje ministara u našoj Vladi, koje samo potvrđuje ono o...

Vaterpolisti poraženi od Mađara, Crna Gora na osmom mjestu

Obje selekcije imale su na startu problema u napadu, pa je za uvodnih osam minuta postignut samo...

Novih 119 besplatnih parking mjesta ispod Ljubovića

“Hvala vrijednim kolegama iz Putevi doo Podgorica (koje će odmarati ovog vikenda zbog visokih temperatura), kao i...

Marković: U Srbiji ne postoji iskustvo demokratije, opstanak na...

Marković je otvoreni kritičar vlasti, ali i onih koji prećutno, ili svjesno podržavaju režim Vučića, a to...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare