Izvor:rtcg

Jovanović najavila: Ispitaćemo sporazume o priznanju krivice, proučavamo dokaze sa SKY aplikacije

Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu nije usvojio izvještaj o radu državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta za 2021. Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljka Maja Jovanović, koja u izvještajnom periodu nije bila na čelu tužilaštva, kazala je da je Tužilački savjet tokom prošle godine radio u otežanim okolnostima i poručila da će u 2022. tužilaštvo postići bolje rezultate, prije svega na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Najavila je da će ispitati rad svakog tužioca. Odbor je usvojio tekst javnog poziva za izbor četiri člana sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

“Tužilački savjet koji je proglašen 5. avgusta 2021. godine nije održao konstitutivnu sjednicu pa Tužilački savjet nije mogao da obavlja poslove iz svoje nadležnosti kao što se izbor državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava radi popunjavnja slobodnih tužilačkih mjesta, dobrovoljno raspoređivanje državnih tužilaca, odlučivanje po odnijetim pritužbama na rad državnih tužilaca, odlučivanje o disciplinskoj odgpovornosti, olučivanje o povredi Etičkog kodeksa državnih tužilaca i slično”, kazala je Jovanović.

Najavila je detaljnu analizu svih sporazuma o priznanju krivice koji su potpisani pred tužilaštvima u Crnoj Gori.

“I nakon toga planiram da dam precizne smjernice o postupaju u tim predmetima”, kazala je Jovanović.

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva kazala je da Specijalno državno tužilaštvo proučava obiman dokazni materijal, koji je EUROPOL dostavio sa SKY aplikacije, i najavila da će nakon detaljne analize biti donijeta odluka u predmetu, koji je 3. maja ove godine ponovo formiran, nakon što je Libertas objavio podatke i transkripte o mogućoj povezanosti službenika Uprave policije Petra Lazovića i Ljuba Milovića sa članovima organizovanih kriminalnih grupa.

“Oko SKY pdokaza preduzimamo radnje, predmet je formiran početkom avgusta prošle gpodine, a arhiviran je sredinom januara 2022. godine. Nakon pisanja Libertasa odmah smo formirali predmet, 3. maja 2022. i u toku je rad, preduzimaju se sve mjere i radnje koje su povjerljive. Riječ je o veoma obimnom materijalu, koji se proučava, razumijem zaista veliko interesovanje ukupne javnosti za taj predmet ali molila bih za razumijevanje jer ta dokumentacija mora detaljno biti proučena i nakon toga će biti donijeta odluka”, odgovorila je Jovanović članovima skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Jovanović je najavila je da će tužilačka organizacija, naročito na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, tokom 2022. godine postići mnogo bolje rezultate nego što je to bio slučaj tokom prošle godine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Rekordne temperature mora u Hrvatskoj, na Mljetu čak 30...

U Dubrovniku i na Mljetu temperatura mora je bila 29 stepeni, na Lastovu,...

ŽPCG za STANDARD: Nijesmo u mogućnost da u svim...

Kako navode za prvih pet mjeseci 2022. godine prevezeno je skoro 250.000 putnika, što je za 75...

U Ulcinju promocija zaštićenih morskih područja

Događaj će se održati u Ulcinju (palata Venezia, Stari grad). 

Novi talas kovid infekcije širom svijeta

Dvije nove podvarijante omikron soja korona virusa koje se brzo šire izazivaju nove...

Saradnja CEDIS – a I EBRD-a na projektima ‘pametnih...

''Projekti koje CEDIS planira da realizuje se poklapaju sa...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare