Izvor:Pobjeda

KAD SLUŽBA PRITISNE: BIA me natjerala da promijenim iskaz

Srpski državljanin Saša Sinđelić je nakon okončanja svjedočkog iskaza pred Višim sudom u Podgorici otišao za Srbiju gdje je, prema vlastitom kazivanju, bio izložen brojnim pritiscima službenika BIA, izvjesnog Zeke, zbog čega je u emisiji na televiziji Happy negirao da je u Crnoj Gori planiran teroristički napad na dan parlamentarnih izbora. Ta špijunska sinhronizovana akcija osmišljena je, prema riječima Sinđelića, da bi se nepravosnažno osuđenim liderima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću poboljšao položaj pred odluku Apelacionog suda sa ciljem da budu oslobođeni krivice.

Sinđelić je ove detalje ispričao u iskazu koji je trajao više od šest sati, a koji je dao pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem 22. juna 2019. godine nakon što je ilegalno ušao u Crnu Goru jer mu je, kako kaže, od službenika BIA bio ugrožen život.

Izjava srpskog državljanina objavljena je u utorak na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva, nakon što je glavni tužilac Milivoje Katnić uputio dopis kolegi Mladenu Nenadiću iz srpskog tužilaštva.

Reakcija tužioca Katnića uslijedila je jer su vlasti u Srbiji poslale izjavu u kojoj srpski državljanin Mirko Velimirović, pravosnažno osuđen za planirana dešavanja u Crnoj Gori 2016, tvrdi da ipak nije pripremano krvoproliće. To je bilo razlog da, osim oštrog reagovanja, tužilac Katnić objelodani brojne izjave među kojima je i Sinđelićevu kada je tražio azil od naših vlasti.

Sinđelićevom zahtjevu nije udovoljeno i izručen je Hrvatskoj, koja ga potraživala zbog novog suđenja za ubistvo hrvatskog državljanina sredinom devedesetih.

Sinđelić je u iscrpnom svjedočenju pred tužiocem Čađenovićem ispričao kako je tekla akcija i objasnio metode pritisaka službenika BIA. U dokaznoj građi koju je predao Sinđelić crnogorskom tužilaštvu su tri telefona među kojima je i uređaj koji mu je dao službenik BIA po nadimku Zeka. U telefonu su sačuvani pozivi i poruke, ali je Sinđelić pedantno predao račune iz restorana, potvrdu o konvertovanju eura u dinare…

Problemi za svjedoka saradnika u suđenju za pokušaj terorizma 2016. godine počeli su odmah nakon prelaska granice između Crne Gore i Srbije, kada je priveden u stanicu policije u Prijepolju, gdje mu je saopšteno da je za njim sud u Obrenovcu raspisao potjernicu zbog – neplaćanja alimentacije.

Njegova porodica je nastavila put za Smederevo, a on je morao da ostane i da objašnjenja komandiru policije kojeg su oslovljavali imenom Željo. Srpskog policajca je zanimalo sa kim je doputovao iz Crne Gore, raspitujući se da li su sa njim u društvu bila dva čovjeka što je Sinđelić negirao.

Nakon toga isljeđivanje je nastavio neidentifikovani čovjek u civilu koji ga je pitao za ista imena kao i komandir, što je navelo Sinđelića na zaključak da se radi o službeniku BIA koji mu je na kraju razgovora dao broj telefona na koji treba da se ,,obavezno javi“.

– Odvezao me na stanicu i ja sam autobusom otišao za Smederevo gdje mi je porodica. Nakon dan, pozvao sam dva prijatelja da im ispričam što se dešava jer sam počeo da se plašim da mi se nešto ne dogodi – rekao je Sinđelić.

Dva-tri dana nakon dolaska u Smederevo pozvao je broj koji mu je dao nepoznati isljednik u civilu i nakon što je čuo glas prisjetio se da mu je poznat i da se radi o visokorangiranom službeniku BIA Zeki, koji je koordinirao radom kolega koji su bili zaduženi za Sinđelićevu bezbjednost prije nego što je isporučen Podgorici zbog procesa pred crnogorskim državnim organima.

Sinđeliću je Zeka saopštio da dođe u Beograd, a kad stigne dobiće instrukcije gdje da se nađu. Sve ove pojedinosti bile su pokazatelj da službenici BIA pripremaju nešto pa je Sinđelić odmah poslao telegram Višem sudu u Podgorici da se nalazi na teritoriji Srbije i da im je, ukoliko budu potrebna neka pojašnjenja za postupak, na raspolaganju, ostavivši adresu stanovanja.

Sinđelić je u međuvremenu saznao i da je njegove prijatelje i poznanike ispitivao izvjesni Neša, službenik BIA, i da se to dešavalo još dok je svjedočio u Podgorici.

– Pritiskali su ljude da kažu da sam izvršio neko krivično djelo u Srbiji – rekao je Sinđelić.

PRVI SASTANAK

Na prvi sastanak u Beogradu Sinđelić je otišao taksijem u društvu prijatelja Dušana, kojeg je pozvao da ide sa njim radi predostrožnosti.

Kada je stigao u Beograd, službenik BIA mu je rekao da dođe do crkve, a nakon što su se našli produžili su do stana u jednoj obližnjoj zgradi. Tamo ih je čekao nepoznati čovjek koji je Sinđeliću po dolasku uzeo telefon i sve što je imao kod sebe, detaljno ga pretresao, naredio da se izuje i skine čarape, a nakon toga su ušli u prostoriju koja je bila ,,nalik konferencijskoj sali“.

U tom istom stanu, tvrdi Sinđelić, boravio je prije dolaska u Crnu Goru i očito je to jedan od onih stanova kojima srpska sužba raspolaže za razne tajne akcije.

Službenika BIA interesovalo je da li „špija za crnogorsku ANB, sa kim je sve bio u kontaktu od službenika u Crnoj Gori, da li je dobio novac u Crnoj Gori…“ Nakon što ih je informisao da je o svom povratku kući obavijestio Viši sud u Podgorici, službenik tajne policije i čovjek koji je bio tu burno su reagovali.

Ispitivanje je trajalo dva-tri sata, da bi ga na kraju službenik BIA upozorio da ne kontaktira sa medijima, da ne piše na društvenim mrežama o procesu u Crnoj Gori, da ne napušta Smederevo i Beograd, da ne razgovara sa ruskim državljanima i da – ako ga bilo ko iz Crne Gore kontaktira – odmah javi.

Na pitanje tužioca Čađenovića zašto je upozoren da ne kontaktira sa Rusima, svjedok je objasnio da smatra da je BIA u tom slučaju radila protiv Rusa, GRU i da su pokušali da od Moskve prikriju tragove bilo kakve saradnje sa Crnom Gorom.

POZIV MARIĆA

Neko vrijeme Sinđelić nije dobijao ,,službene pozive“, ali je počeo da upoznaje, kako kaže, „čudne ljude“ koji su htjeli da se druže sa njim i koji bi mu nakon nekog vremena tražili neobične usluge – da im nabavi oružje za što će dobiti novac, da ide sa njima da bi naplatili novac koji su dali na kamatu…

Sinđelić je sve te ,,ponude“ shvatao kao navlačenje da se ,,uvuče u neko krivično djelo“.

Kada ta igra nije uspjela, kako kaže Sinđelić, uslijedili su učestali pozivi vlasnika Happy televizije Milomira Marića da bude njegov gost, što je on odbijao.

– Odbio sam ga deset puta… Onda je uslijedio poziv Zeke koji mi izričito govori da dam intervju i da dođem u Beograd. Nijesam htio da idem u Beograd i onda smo se sastali u restoranu ,,Zlatnik“, nadomak Smedereva – kaže on.

Na ,,iznuđeni“ razgovor u lokalu ,,Zlatnik“ Sinđelić je opet poveo dva prijatelja koji su sjeli na drugi kraj restorana.

Prisjetio se da je razgovor sa oficirom BIA počeo tako što mu je Zeka sugerisao da treba da promijeni iskaz o dešavanjima u Crnoj Gori, da treba da se ugleda na ljude iz Šapca koji su to uradili i za to primaju mjesečno po 200 eura. Slijedilo je i prijeteće upozorenje.

– Na ovaj ili onaj način ćeš to uraditi – kazao mu je oficir BIA.

Sinđelić navodi da je shvatio da je ugrožen i da je pristao da to prividno uradi. U stvari, od njega je traženo da ponovi svoj prvi iskaz iz Beograda kada je negirao umiješanost, da se napravi nekoliko „spontanih snimaka“ na kojima će poznanicima, koje navodno „slučajno“ sretne u nekom lokalu, ispričati da ništa nije pripremano u Crnoj Gori. Na kraju, obavezno je bilo da gostuje kod Milomira Marića i da sve to javno saopšti u emisiji.

To su bili uslovi službenika BIA koji mu je obećao da će nakon svakog snimka dobiti po 200 eura, nakon gostovanja kod Milomira Marića na TV Happy 800 i da će, kada sve okonča, ,,biti miran što se tiče finansija“…

– Kazao mi je da će ti snimci biti upotrijebljeni da Mandić i Knežević budu oslobođeni, ali mi nije rekao kome će dati snimke. Objasnio mi je da su to jedini ljudi (Mandić i Knežević) koji mogu da izvedu da se Crna Gora vrati Srbiji – odgovorio je Sinđelić na pitanje Čađenovića za koga su pripremani ti snimci.

Dan nakon tog sastanka, Sinđelić je otišao kod advokatice Nade Marinković- Rakić i dao izjavu u kojoj je naveo da ga BIA pritiska da promijeni iskaz, da je prisiljen da to uradi i – ukoliko ga neko otme – da iza toga stoji BIA. Advokatica je imala obavezu da, ukoliko se njemu izgubi trag, tu izjavu pošalje sudu u Podgorici.

Srpski državljanin je rekao da je napravljeno nekoliko snimaka, koji su kasnije dospjeli u javnost, a u kojima negira da se pripremala nasilna promjena vlasti u Podgorici, te da je za to dobio novac…

Na gostovanje na TV Happy Sinđelića – nije lično pozvao Marić.

– Otišao sam u Beograd, našao sam se sa Zekom u tržnom centru Ušće i poslije sam sam pošao u Televiziju. Kada sam se sreo sa Marićem, rekao mi je: ,,Dobro došao Sinđeliću, došlo vrijeme da dođeš kod mene“.

– Na neki način Marić mi se izrugivao jer sam prinudno došao – rekao je Sinđelić. Prije nego što je počelo emitovanje, u montaži je bio oficir BIA Zeka i ispratio ga do studija. Nakon toga je otišao.

PLAN ZA BJEKSTVO

Sinđelić se nakon završene emisije sastao sa Zekom koji mu je kazao da je zadovoljan njegovim iskazom. Zatim je otišao za Smederevo i počeo pripreme da legalno napusti Srbiju i ode u Crnu Goru. Otišao je sa prijateljem u Kovin da završi prevod auta kako bi nakon toga napustio Srbiju. Dok je bio u Kovinu pozvao ga je službenik BIA i upitao „da li je pogledao link koji mu je poslao“.

– Poslao mi je link sa portala CDM gdje ja objašnjavam pritiske BIA. Ubrzo je uslijedio i drugi poziv kad mi je rekao da nijesam normalan što sam uradio. Bijesnio je i prijetio mi – prepričao je razgovore sa srpskim tajnim policajcem.

Nakon te situacije Sinđelić odlučuje da odmah bježi iz Srbije, što i uspijeva u junu. Kazao je i da mu je prije toga u Kruševcu bila pripremljena zasjeda i da je jedva uspio da je izbjegne. Kada se domogao Crne Gore, odlučio je da Tužilaštvu ispriča sve pojedinosti o pritiscima i iznuđivanjima da promijeni iskaz.

Iako je iskaz Sinđelića dostupan srpskim istražiteljima, do sada nije poznato da su vlasti u toj državi preduzele i jedan korak da bi identifikovali službenike BIA koji kontinuirano ometaju postupak pred crnogorskim vlastima.

Veze sa političkim vrhom

Na pitanje Čađenovića odakle zna da je Zeka bio agent BIA, Sinđelić je odgovorio da ga je vidio u toj instituciji kada se predao vlastima Srbije.

– Koliko sam shvatio iz njegove priče, on je u BIA bio visoko pozicioniran, koordionirao je službama, ali se hvalio i da ima direktne veze sa vlašću i samim Aleksandrom Vučićem – objasnio je srpski državljanin.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Podjela vladajućih u Crnoj Gori na premijerove i vicepremijerove

O razrješenju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na predlog premijera Krivokapića raspravljaće se 3. februara. Dan kasnije 4....

Bajden: Svaki upad ruskih snaga u Ukrajinu biće smatran...

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne...

URA: Krivokapiću sada ne smetaju glasovi opozicije, dostojan premijerskog...

Oni su nastavili polemiku sa kabinetom premijera. "Nakon što je optužio za izdaju sve...

Vuković: Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici...

"Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici ne prisustvuje barem 41 poslanik. Jasno je da ne...

Brnabić: Vlada Srbije ukinula sve dozvole i uredbe za...

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare