test

LAŽNE DOJAVE O BOMBI I PROPAGANDNE MINE: Umjesto da štite život Ubovića, pokušali da ga kriminalizuju!

Standard

21/07/2023

06:53

Hronologija policijskih saopštenja, ali i podaci kojima Pobjeda raspolaže o načinu na koji je izvedena akcija nakon navodne dojave o bombi u hotelu 'Podgorica' i soliteru u neposrednoj blizini ovog objekta nepobitno ukazuju da je policijski tim koji je rukovodio operacijom načinio niz velikih profesionalnih propusta koji navode na zaključak da se, iza navodne antiterorističke akcije, krila namjera da se u javnosti targetira Ranko Ubović, jedan od suvlasnika kompanije 'Bemaks' koji je, sa partnerom iz te firme, već duže na meti brojnih teških optužbi odlazećeg premijera Dritana Abazovića i medija bliskih aktuelnoj vlasti.Crnogorska policija je oko podneva bliskim medijima plasirala alarmantnu vijest da je ,,u zgradi kompanije ‘Bemax’ u Podgorici postavljena eksplozivna naprava“, uz važnu napomenu da je dojava ,,upućena na broj policijskog službenika“.

Tada je krenula lavina medijskih objava, spekulacija, a zaposleni iz hotela ,,Podgorica“ i solitera u neposrednoj blizini su evakuisani nakon čega je policija počela sa pretresima dva objekta. Djelovalo je kao brza, profesionalna akcija.

No, „đavo leži u detaljima“. Informacije kojima Pobjeda raspolaže pokazuju da su nezvanična saznanja koja je policija plasirala medijima bila netačna u tri bitna bitna detalja.

KOMPROMITUJUĆI DETALJI
Prvi sporni detalj iz policijske dojave otkriven je oko 15:30, kada su iz kompanije ,,Bemaks“ saopštili da se njihove poslovne prostorije uopšte ne nalaze u soliteru koji je u stvari biznis centar i sjedište više kompanija koje su tamo kupile ili zakupile poslovne prostore.

Sjedište ,,Bemaksa“ je na drugoj lokaciji i bilo je začuđujuće da Uprava policije nema informaciju o lokaciji na kojoj se nalazi poznata građevinska kompanija.

Drugi detalj je još značajniji: u informacijama koje su plasirali medijima, Uprava policije nije navela da se u soliteru nalaze prostorije koje su vlasništvo Ranka Ubovića, jednog od suvlasnika „Bemaksa“, koje on koristi za privatne svrhe i nijesu direktno vezane sa poslovanjem kompanije.

Podaci do kojih je Pobjeda došla pokazali su da je izostavljanje Ubovića bilo dio šireg plana.

Najintrigantniji detalj, tek uzgred saopšten u prvoj nezvaničnoj policijskoj objavi – informacija da je dojava o bombi upućena policijskom službeniku – ostao je van fokusa, mediji nijesu obratili pažnju na ovaj segment priče.

A taj detalj je bio od krucijane važnosti – riječ je o zaista neobičnoj prijavi o podmetnutoj bombi. Precizno – nije to bilo upozorenje na teroristički akt, već operativno saznanje da se priprema likvidacija – Ranka Ubovića?!

,,…UBOVIĆU JE NAMIJENJENO…“
,,Kolega upravo sam dobio poruku da je eskploziv postavljen u prostorije BEMAXA u staklenu zgradu kod hotela pg 10 ili 11 sprat ili hotel do gdje sjedi redovno ranko ubović jer je i njemu namijenjeno, dostavljač glova je dostavio…dolazim sa odmora sjutra pa se gledamo.“.

POLICIJA SVJESNO SAKRILA SUŠTINU DOJAVE: Poruka koja je stigla iz Beograda pripadniku SPO-a

Tako glasi poruka koju je članu Specijalnog policijskog odjeljenja poslao iz Srbije juče u 10:45 njegov kolega.

Policajac iz SPO je poruku dobio na svoj srpski broj koji očito koristi, a potom ga je proslijedio nadređenima – prvo šefu SPO Predragu Šukoviću koji je potom alarmirao ljude iz vrha Uprave policije i ostalih bezbjednosnih službi.

Upravo zato su simtomatični, čak i zastrašujući, postupci crnogorske policije i drugih bezbjednosnih službi koji su uslijedili. Shodno bezbjednosnim protokolima, policija je u ovakvim slučajevima dužna da slijedi standardne procedure.

”U slučaju da je poznat izvršilac, odnosno lice ili više njih koji imaju namjeru da obave likvidaciju, onda policija automatski djeluje na suzbijanju, hapšenju ili ometanju kriminalnog plana. No, ako nijesu poznati ljudi koji imaju namjeru da počine kriminalno djelo, u ovom slučaju očigledno planirano, teško ubistvo, onda se mora postupati na obezbjeđenju života osobe koja je ugrožena. To policiji mora biti prioritet, stvoriti prsten zaštite oko potencijalne mete, ali i obavještavanje mogućeg targeta o opasnosti u kojoj se nalazi”, ističe sagovornik Pobjede, stručnjak za bezbjednost, dugogodišnji policajac.

Niti jednu od predviđenih procedura crnogorska policija juče nije poštovala.

Naprotiv. Prema informacijama Pobjede, Ranko Ubović je sa nekoliko kolega nešto poslije 11 sati bio van Podgorice, na putu ka Kolašinu, gdje je pošao na sahranu srodniku radnika „Bemaksa“.

U času kada je izlazio iz solitera u blizini Hotela ,,Podgorica“, kako je rekao za Pobjedu, primijetio je jedno policijsko vozilo i pitao policajce – da li nešto treba.

”Ne, ništa”, ljubazno je odgovorio policajac za volanom.

Od tada, sve do 15:50, kada se vratio u Podgoricu, Ubović je o dojavi za navodno podmetnutu bombu saznavao prateći portale ili su ga obavještavali prijatelji iz Podgorice, kada su čuli da se pominje i „Bemaks“.

Punih pet sati niko iz policije nije kontaktirao čovjeka za kojeg su imali operativna saznanja da je meta, da mu je život potencijalno ugrožen!

Tek nakon što se vratio u Podgoricu, kada je došao do solitera u kojem se nalaze njegove prostorije, Ubović je ljubazno zamoljen da ustupi ključ kako bi policija obavila pretres?! Poslije obavljenog pretresa njegovih privatnih prostorija, kada ,,nije pronađeno ništa sumnjivo“, Ubović je zamoljen da dođe u policiju i da izjavu, nešto poslije 16 sati.

Ranko Ubović je tek tada bio zvanično od crnogorske policije informisan da je navodna bomba bila upućena – njemu?!

Kako objasniti takvo skandalozno, neprofesionalno postupanje policije – kao posljedicu nesnalaženja, neznanja ili kao rad po instrukcijama ,,nekoga odozgo“?

I ne sluteći, neke odgovore dala je – sama policija, ponovo preko medija koji su im na usluzi.

SPINOVANJE KAO ZATIRANJE TRAGOVA

”U podrumu solitera pored Hotela „Podgorica“ u Podgorici policija je danas pronašla nekoliko paketa i torbi krcatih intervencijskom opremom koju koriste policijske i vojne formacije”, ,,saznao“ je u 17:40 portal Vijesti, uz napomenu da je nađeno i ,,nekoliko vojnih maski i pancira“.

Isti medij koji je obavijestio o bombi u ,,Bemaksovom soliteru“ sada je plasirao vijest o famoznoj ,,intervencijskoj opremi“, uz obilje slika.

I nijedne riječi da taj sumnjivi materijal – nije nađen u ,,Bemaksovim“ ili prostorijama Ranka Ubovića, već – u nezaključanoj ostavi nedaleko od garaža ispod solitera. Izostavljena je i dodatna informacija da su ,,pronađene“ i majice i zaštitne maske sa crnogorskim grbom, kao i paket knjiga – ,,Gorski vijenac“.

Puna tri sata kasnije, u 20:37, Uprava policije obavijestila je cirkularnim saopštenjem i ostale medije, uz propratne slike, na kojima su baklje i neraspakovani gasni pištolj, kao i tri takozvana ,,topovska udara“. Ne „intervencijska policijska i vojna oprema“, kako su ranije izvijestili preko bliskog medija, već predmeti koji se mogu kupiti u specijalizovanim šopovima ili naručiti – preko interneta.

Nije bilo i informacije koja pojašnjava porijeklo da ,,sporni“ predmeti pripadaju bivšem specijalnom policajcu Milanu Milikiću, da su gas-maske oštećena roba koju je Milikić iznio prije desetak godina, nakon čišćenja magacina i da su ga saslušali.

”Balistički prsluk sam dobio od kolega iz mađarske specijalne jedinice kad sam bio kod njih na obuku”, kazao je Milikić u svojoj izjavi policijskom službeniku, saznaje Pobjeda.

Inače, Milikić nije specijalni policajac još od 2016. godine, a u izjavi je saopštio da je sve predmete ostavio u podrumskoj prostoriji ,,prije 6,7 godina“ i da – nije zapošljen u ,,Bemaksu“.

U zvaničnom saopštenju od sinoć ne pominje se ni ime Ranka Ubovića, niti naznaka da je, prema dojavi policijskog službenika, upravo on bio potencijalna meta.

Teško je odgonetnuti zbog čega je ova ,,cenzura“ napravljena. Možda od početka vrh policije nije vjerovao u vjerodostojnost operativnog saznnja koje je stiglo iz Srbije, moguće i zbog one rečenice na kraju: ,,dolazim sa odmora sjutra, pa se gledamo“?

Zbilja, ne djeluje baš ozbiljno kada, na kraju zastrašujuće poruke koja znači prijetnju za živote ljudi, specijalac kolegu obavještava – da se vraća sa odmora i najavljuje druženje sljedećeg dana.

Međutim, sve to nije opravdanje za niz neprihvatljivih propusta koje su počinili tokom nekoliko sati istrage ovog slučaja.

Sada je na tužilaštvo da pruži odgovore.

A neki se već naziru – sve što se dešavalo poslužilo je svrsi i bilo dobar povod: da se, policijsko-propagandnom akcijom, još jednom targetiraju i Ranko Ubović i kompanija ,,Bemaks“, samo što to ovog puta nije direktno iz usta odlazećeg premijera Dritana Abazovića, koji je i koordinator bezbjednosnih službi.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)