Methadžovići će da dostave tužilaštvu još dokaza o prijetnjama

Osnovni državni tužilac u Podgorici, kako je potvrdio juče Pobjedi Kenan Methadžović, zlatar iz Podgorice, ocijenio je da u slučaju brutalnih prijetnji koje tokom čitave sedmice stižu sa društvenih mreža na račun njegove porodice, nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

“Odlučio sam da o svemu neposredno upoznam tužioca zbog dodatnih saznanja, ali i uvjerenja da je određene građane moguće identifikovati i bez kontaktiranja kompanije Facebook, jer sve prijetnje nijesu upućene sa lažnih profila. Jedan broj prijetnji je upućen i telefonskim putem i preko aplikacije Viber, što je sve evidentirano i registrovano. Očekujem pažljivo i profesionalno postupanje tužilaštva”, istakao je Methadžović.

Njegov otac je 9. avgusta, u prolazu kroz Sutomore, iz svog vozila pokazao srednji prst koloni takozvanih auto-litija, iz kojih su se vijorile srpske zastave i orile prosrpske pjesme, a pošto je ta fotografija objavljena na društvenim mrežama i on identifikovan Metahdžovići su postali žrtva brutalnih prijetnji koje ne prestaju čitave sedmice.

Kenan Methadžović već sjutradan je podnio krivičnu prijavu policiji, ali se tužilac izjasnio da nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Methadžović je juče razgovarao sa državnim sekretarom u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandrom Sašom Zekovićem kojem je ponovio s kakvim se sve prijetnjama prethodnih dana suočava njegova porodica, ukazujući da dominiraju uvrede po nacionalnoj osnovi.

“Zato što smo muslimani, uz najave iseljenja i nasilne promjene vjere”, podsjetio je on.

U ime svog oca Esada Methadžovića i cijele porodice, kako je kazao Methadžović, iskazao je žaljenje zbog očevog postupka i uputio izvinjenje onima koje je taj neprimjeren postupak uvrijedio.

“Istakao sam da to nije urađeno sa namjerom da se uvrijede vjernici, jer je moj otac reagovao na šovinističke ispade pojedinaca. Kontaktiranjem brojnih prijatelja i kumova koji su prvoslavci saznali smo da auto-litija nije dio pravoslavnog bogosluženja i kao takva nema veze sa tradicijom. Kolonu motornih vozila i ponašanje vozača moj otac je doživio kao provokaciju usmjerenu protiv njegovog ličnog integriteta, države Crne Gore i građanskog mira i sloge. Njegov postupak je izazvan ponašanjem jednog dijela vozača koji su ga prepoznali i obratili mu se sa: “Turčine nećeš još dugo”, pri čemu su istakli plakat postere Ratka Mladića i Pavla Đurišića”, istakao je on.

Podsjetio je i da porodica Methadžović generacijama ima kumovske i prijateljske odnose sa pripadnicima svih vjera i nacija.

“To mogu potvrditi, između ostalih, i pravoslavni sveštenici sa kojima imamo odnos uzajamnog poštovanja i saradnje”, zaključio je on.

Methadžovići su vlasnici poznate podgoričke zlatare, a huligani su im upućivali prijetnje od onih da se isele ili vrate u pravoslavnu vjeru, do toga da će im demolirati zlataru i da se paze.

“Čuvajte izloge mogli bi biti polupani”, “Srebrenica” i pored toga stavio srce, a poruka je, svakako, jasna, “Pakuj se, seliš se posle 30. 08”, “Rđa dovijeka”, “J… vam mater, neće vam proći nekažnjeno nesoji”, “Čini mi se da će zlatara uskoro u stečajni postupak. Pozdrav”, “J… li vam mamu poturčenu, ili pravac turska ili da vratite pravoslavnu veru, poturice odvratne” – samo su neke od užasnih poruka.

Od kada je Vlada 5. decembra prošle godine usvojila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i proslijedila ga Skupštini, a pogotovo nakon skupštinske rasprave koja je obilovala govorom mržnje, uvredama, čak i pokušajima fizičkog obračuna u plenarnoj sali, ljubitelji četničkog pokreta su u ofanzivi koja ne jenjava, a predvodi ih Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pompeo: Rusija neće moći da utiče na rezultat izbora...

“Jasno smo stavili do znanja Rusima da su svi takvi pokušaji nedopustivi i siguran sam da ćemo...

SAD pozvale Jerevan i Baku da odmah prekinu neprijateljsva

Stejt department je saopštio da bi obje strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s...

Migrant provalio u kuću u Hrvatskoj pa ostavio poruku:...

Na razbijenim staklima pronađeni su tragovi krvi, a na ulaznim vratima je izgrebana poruka: “Oprosti, prijatelju, ali...

Premijer Jermenije: Jedini zadatak naše vojske – da pobijedi

„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobijede. Cijeli jermenski narod, kao i...

Objektivni su razlozi zbog kojih igra još nije na...

Realno je da Budućnost ima velike probleme u igri poslije duge pauze koju su imale igračice nakon...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

Andrija Ćetković: Jedini razlog ove trodnevne naručene hajke...

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: Koristim ovu priliku da vas obavijestim o neprofesionalizmu i...

IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene...

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

ABAZOVIĆ: Nećemo uslovljavati mandatara, sektore bezbjednosti ne možemo dati...

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović je u skupštinskom holu u toku pauze zasijedanje Parlamenta rekao...

Komentari

avatar