MUP: Svi u Centru za prihvat imaju isti tretman, LGBT lica iz Rusije nisu bila izložena ni psihičkom ni fizičkom nasilju

Svi stranci koji borave u Centru za prihvat u Spužu imaju isti tretman, a posebno se vodi računa o ranjivim kategorijama i svima je omogućeno uživanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, uz uvažavanje specifičnih potreba stranaca i vođenje računa o ličnim karakteristikama stranaca.

Ističemo da navedena lica nijesu bila izložena psihičkom ni fizičkom nasilju, bilo od strane drugih stranaca koji borave u Centru, bilo od službenih lica, i Ministarstvo unutrašnjih poslova iskazuje punu otvorenost da se ovi navode provjere, u zakonom predviđenom postupku, poručili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) reagujući na saopštenje LGBT Forum Progres u kojem se navodi da “LGBT lica iz Rusije tvrde da su u Centru u Spužu izloženi psihičkom i fizičkom nasilju”.

Podsjećaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima ključnu ulogu u sveobuhvatnom odgovoru sistema i ulogu u postupku za ostvarivanje smještaja stranaca koji traže međunarodnu zaštitu.

“Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, koji se primjenjuje od 1. januara 2018. godine, jedan je od prvih zakona koji u potpunosti implementira evropske standarde iz oblasti azila.
Strancima koji traže međunarodnu zaštitu se u Centru za prihvat obezbjeđuje, pored odgovarajućeg smještaja (posebno za muškarce, žene, porodice), i ishrana, pravna pomoć, zdravstvena zaštita, psihološka i informativna pomoć, pomoć u odjeći i obući, higijenska sredstva, kao i okupaciona terapija kroz organizovanje različitih radionica”, pojasnili su iz MUP-a.

Naročito se, kako ističu, bez ikakve diskriminacije, vodi računa o ranjivim grupama, pri čemu se obezbjeđuje poštovanje prava na privatnost, dostojanstvo i sigurnost.

“Crna Gora, kao kandidat za članstvo u EU, težeći da se legitimiše kao društvo evropskih vrijednosti, pokazala je snažnu posvećenost prema potrebama ugroženih lica, pružajući im sigurno utočište, poštujući ljudska prava i primjenjujući evropske standarde, što je prepoznato i u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori”, zaključuju iz MUP-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Spomenik Mirzi Delibašiću biće otkriven 31. maja ispred KSC...

Medijima će se ovom prilikom obratiti načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir...

Sjutra kiša

Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Kako je saopšteno iz Zavoda...

Đoković: Volio bih da se vratim u Australiju, ne...

Slijedi potencijalno komplikovan meč sa Dijegom Švarcmanom. „Dijego je jedan od najbržih igrača na...

Kovačević: Opština Nikšić donirala 11.000 eura za rekonstrukciju Specijalne...

Kovačević se, kako je saopšteno, zahvalio na priznanju i istakao da mu je zdravlje građana na prvom...

Konatar: Ekonomski gledano Otvoreni Balkan je dobra inicijativa

Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju na razvoj energetike i poljoprivrede jer to može da bude...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare