Izvor:Pobjeda,

Nastavljeno suđenje Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću

Suđenje bivšim vodećim ljudima Telekoma Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću danas je u podgričkom Višem sudu nastavljeno provođenjem finansijskih izvještaja i Statuta Telekoma i Moneta, petogodišnjeg biznis plana koji je Mađar Telekom ponudio prilikom kupovine 2005. godine, ali i dokumentacija koja se tiče procesa koje su vlasti SAD-a pokrenule protiv čelnika Mađar i Dojče Telekoma, piše Pobjeda.

Odbrana i tužilac nisu imali primjedbi na finansijske izvještaje kompanija grupe Telekom kao ni na Statut ovih kompanija.

Komentarišići Sporazum o odlaganju gonjenja čelnih ljudi u Mađar i Dojče telekomu koji je potvrdio Okružni sud u Virdžiniji, branilac optuženih, advokat Zoran Piperović je ukazao da sadržina ovog dokumenta nema dodirnih tačaka sa crnogorskim Telekomom već da se odnosi na Telekom u Makedoniji.

– Slučaj je završen u SAD-u gdje je na ovaj predmet stavljena tačka kad je u pitanju Crnogorski Telekom – pojasnio je on.

Optuženi Obradović je komentarišući Odluku Okružnog suda okruga Njujork ukazao je da se u drugom stavu navodi da je američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) navodi da su okrivljeni bili povezani u dvije šeme i od kojih je došlo do podmićivanja javnih službenika u Makedoniji i Crnoj Gori.

– U ovoj odluci se konstatuje i da je SEC obavjestio sud da navodi koji se odnose na podmićivanje bazira isključivo navodima koji se odnose na Makedoniju.

Shodno tome, prethodno navedene činjenice se odnose na šemu okrivljenih u Makedoniji – citirao je Obradović navode odluke američkog suda.

Na meti suprotnih stavova tužilaštva i odbrane tokom suđenja našao se petogodišnji Biznis plan koji je Mađar Telekom ponudio prilikom kupovine Crnogorskog Telekoma.

Specijalni tužilac Saša Čađenović tvrdio da se radi o dokumentu koji nije obavezujući jer predstavlja dio ponude koju je kupac priložio na tender za prodaju Crnogorskog telekom.

– Provedeni dokaz nije biznis plan koji obavezuje bilo koga jer nije donijet u skladu sa propisima koji regulišu donošenje obavezujućih biznis planova za pravna lica. Radi se o dokumentu iz ponude te samim tim taj dokument ne obavezuje nikoga već predstavlja izraz namjera da će se nešto uraditi a ne obavezu. Obzirom da je u pitanju ponuda a kako se navodi u aktu, podložan je bilo kakvoj izmjeni – pojasnio je tužilac Čađenović.

Sa druge strane, advokat Piperović je primjedbu tužioca Čađenovića ocjenio kao igru riječi u kondicionalu što ne znači ništa i dodao da se ovaj dokaz nme može na taj način komentarisati.

Sud je zabranio adbvokatu Piperoviću da nastavi sa dalji komentarom jer umjesto da komentariše dokaz on je komentarisao prigovor tužioca što mu nije dopušteno.

Optuženi Obradović je pojasnio sudu da petogodišnji biznis plan Mađar Telekoma koji je bio dio ponude je kasnije predstavljao okvirni dokument na osnovu kojeg su donošeni detaljniji biznis planovi.

– Kao što je cijena koja je data u ponudi obavezujuća tako su obavezujući i ostali ponuđeni dokumenti, u konkretnom slučaju i petogodišnji biznis plan – pojasnio je optuženi Obradović.

Podsjećamo Obradović je prilikom davanja odbrane kazao da je ugovor sa kompanijom Roli o ispitivanju tržišta u Albaniji, Kosovu, BiH, kao i Crnoj Gori potpisan sedam mjeseci nakon što je Telekom Crne Gore privatizovan, odnosno prodat Mađar Telekomu.

Podsjećamo, Specijalno tužilaštvo tereti Obradovića i Ivanovića da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Telekom i pribavili korist 2,3 miliona eura kompaniji ,,RawleighTrading“ (Roli) iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama.

Sa druge strane, Obradović je pred sudom naveo da je od 15. marta 2005. godine Telekom privatna firma i njome je upravljalo odbor direktora sastavljenog od pet Mađara, predstavnika američkog fonda KKR Slavka Caričića i njega kao predsjednika odbora.

On je pojasnio da je ovaj odbor direktora upravljao kompanijama Monet i Internet koje su bile u stoprocentnom vlasništvu Telekom Crne Gore.

Prema njegovim riječima, angažovanje firme za ispitivanje tržišta u zemljama koje okružuju Crnu Goru inicirao je Dojče Telekom u čijem vlasništvu je Mađar telekom.

Istakao je da on nije donosio odluku da se taj ugovor zaključi, kao i da nije sam određivao da preduzeće Roli odradi zadatu analizu već je tu odluku donio odbor direktora Telekoma Crne Gore uz saglasnost najodgovornijih ličnosti iz Mađar telekoma.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lansirana raketa izrađena 3D štampačem, nije dostigla orbitu

Dva prethodna pokušaja lansiranja rakete Teran 1 otkazana su u posljednjem trenutku zbog tehničkih problema.

Sjutra oblačno sa kišom, krajem dana prestanak padavina

U višim planinskim predjelima na sjeveru, u kasnim popodnevnim satima, kiša će kratkotrajno preći u sunježicu i...

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera...

Osim što ima istančan modni ukus, Amal Kluni žene širom svijeta oduševljava i svojom idealnom linijom, zbog...

(VIDEO) “Za ovo se borimo”: Susret ukrajinskog vojnika i...

"Za ovo se borimo", napisao je Geraščenko uz video te dodao: "Otac i sin".

Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku...

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare