Opet nije počelo suđenje Kavčanima: Advokat i sudija “u klinču”

Igor Božović, arhivska fotografija

Ni iz drugog puta nije počelo suđenje navodnim članovima Kavačkog klana na čijem čelu se, prema optužnici, nalaze Slobodan Kašćelan i Igor Božović, koji su u bjekstvu. Danas se u podgoričkom Višem sudu nije pojavio tužilac Saša Čađenović koji je opravdao izostanak.

Ipak, u fokusu je bila rasprava advokata Stevana Damjanovića i sudije Dragoja Jovića.

Advokat, koji brani Nikolu i Igora Andrića koji su u pritvoru 13 mjeseci, optužio je sudiju Jovića da je odugovlačio početak suđenja u ovom slučaju jer je, kako kaže, zloupotrijebio zakonsku mogućnost i za početak suđenja pripremao se dva mjeseca.

Pošto je sudija na tu opasku odgovorio da suđenje nije moglo ranije da bude zakazano jer je riječ o složenom predmetu, advokat mu je odgovorio:

„Ako smatrate da je ovaj predmet prilično složen onda ga ne razumijete”.

Dok je trajala rasprava sa advokatom Damjanovićem, sudija je dodao da nijedan od pretresa nije odgođen zbog Suda. Mediji su, tvrdi, pogrešno prenijeli.

„Prošli pretres nije odgođen zbog nedolaska optuženog Božovića, kako su to mediji tvrdili, no medijima nije bitno da se napiše šta je bilo”, kazao je sudija.

Damjanović je i danas je od Suda zatražio da se njegovim klijentima ukine pritvor.

“Optužnica je izmišljena i neargumentovana što će se na kraju i pokazati. Ne mogu da shvatim da pritvor ovim ljudima još traje. Oni su već 13 mjeseci u pritvoru. Predlažem da se pritvor njima ukine. Nema osnovanog razloga za to. Kako većina optuženih koji se brane sa slobode ne mogu uticati na ostale optužene a moji klijenti mogu ”, upitao je sudiju Jovića advokat Damjanović.

Odgovor na ovo pitanje ali ni prijedlog sudije Jovića, advokat nije dobio.

Inače, pozivu suda danas se odazvao bivši pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić. On je krajem marta  pred Višim sudom “poništio” sporazum o priznanju krivice, koji je potpisao sa tužiocem Čađenovićem.

Samardžić je Čađenoviću prethodno do detalja ispričao kada je i kako postao član kavačke kriminalne grupe, ali i koje je sve informacije odavao vođama tog klana. Sa Čađenovićem se nagodio da provede pet i po mjeseci u zatvoru.

Ipak, krajem marta se predomislio, rekao da ne pristaje na sporazum i da je prethodno priznao i stvari koje nije uradio.

Osim Kašćelana i Božovića, među optuženima su i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić i Davor Prelević, koji su takođe u bjekstvu. U ovom postupku sudi se i Kotoraninu Iliji Dedoviću, koji se danas nije pojavio pred sudom, čiji sporazum o priznanju krivice je takođe ranije odbacio Viši sud.

U pritvoru su Nikola Andrić, Igor Andrić, Tripo Moškov i Goran Ljubatović, za koje se takođe sumnja da su pripadnici ove OKG.

Sa slobode se brane Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović i Đerđ Camaj.

Prema optužnici specijalnog tužilaštva Kašćelan i Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Početak suđenja odgođen je za 2.novembar.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare