Optužnica protiv 27 osoba zbog više od šest tona kokaina koji je švercovan brodovima

Aktivnosti nadležnih organa Crne Gore i međunarodnih partnera, su rezultirale zapljenom 592,9 kg kokaina na brodu ''Yemeya'', krajem maja 2019.godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kg kokaina, na brodu ''Nadudama'', u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26kg kokaina, na brodu ''Aressa'', tokom februara 2020.godine, na Arubi.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 27 osumnjičenih po predmetu koji je vezan sa zapljenom više od šest tona kokaina koji je švercovan broodovima na međunarodnom nivou. U akicjama zaplijena droge u ovom predmetu učestvovala je i policija Crne Gore ii drugi nadležni organi, u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 27 okrivljenih lica: L.C., F.R., D.G., N.P., N.G., S.M., R.V., I.A., J.V., M.R., B.V., M.L., J.E., S.A., S.M.2, A.D., Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M., V.L., N.M.2, A.M., D.Ž., D.M., Z.G., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, a protiv okrivljenih F.R. i N.P. i za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a okrivljenog D.G. i za dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

-Okrivljenima se stavlja na teret da su kao organizatori ili članovi kriminalnih organizacija, koje za cilj imaju vršenje krivičnih djela u vezi sa krijumčarenjem kokaina, sa jasno određenim ulogama i zadacima, a djelovanje kriminalnih organizacija je planirano u međunarodnim razmjerama, na duže vrijeme i zasnovano je na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, u cilju realizacije kriminalnog plana, učestovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi, a aktivnosti nadležnih državnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera, su rezultirale otkrivanjem i zapljenom 592,9 kg kokaina na brodu „Yemeya“, krajem maja 2019.godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kg kokaina, na brodu „Nadudama“, u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26kg kokaina, na brodu „Aressa“, tokom februara 2020.godine, na Arubi- navode iz SDT-a

U optužnici je predloženo da se okrivljenima D.G., N.P., N.G., S.M., R.V., B.V., J.E. i F.R. produži pritvor, a da se okrivljenima L.C., I.A., J.V., M.L., S.A., S.M.2, A.D., Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M., V.L., N.M.2, A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. sudi u odsustvu.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare