Pejanović: Putovanja sa ličnim kartama potvrdila efikasniju graničnu provjeru

Crna Gora izuzetno cijeni inicijative usmjerene na jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, poručio je državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović na ministarskom sastanku u okviru Berlinskog procesa, i istakao značaj koji ova platforma ima za pitanja bezbjednosti, koja su osnov i za progres u drugim oblastima.

Govoreći o predlogu Regionalnog sporazuma o putovanju s ličnim kartama, koji je bio predmet diskusije, saopštio je da je Crna Gora prepoznala značaj slobode kretanja, te već ranije riješila pitanje putovanja s ličnim kartama sa svim zemljama Zapadnog Balkana, kroz bilateralne sporazume i Uredbu o viznom režimu.

Iskazao je spremnost Crne Gore da svoja pozitivna iskustva na ovom polju podijeli sa susjedima, te podrži inicijative u tom pravcu.

– Iskustva Ministarstva unutrašnjih poslova na ovom planu potvrđuju da mogućnost putovanja sa ličnim kartama donosi koristi u pogledu efikasnije granične provjere, kao i povećanje opšte mobilnosti na području Zapadnog Balkana – istakao je Pejanović.

Pejanović se, govoreći o savremenim izazovima u oblasti bezbjednosti u vrijeme pandemije koronavirusa, osvrnuo na ulogu Granične policije u sprečavanju širenja virusa, obezbjeđivanju povratka crnogorskih državljana i rezidenata iz inostranstva u Crnu Goru, kao i povratka stranaca u matične zemlje, u prethodnom periodu.

Kada je u pitanju regionalna i međunarodna saradnja, kazao je da je potrebno jačati alternativne modele razmjene informacija i zajedničke akcije usmjerene na izazove , kao što su ilegalne migracije, trgovina ljudima i krijumčarenje migranata.

– Izuzetno je bitna i automatska razmjena podataka i interoperabilnost sistema koji se koriste, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, kao i jačanje saradnje sa Fronteksom, Europolom i Interpolom, imajući u vidu njihovu važnu ulogu, kako u državama članicama EU, tako i u regionu Zapadnog Balkana – dodao je on.

On je poručio da će osnaživanje bilateralne saradnje kroz veću upotrebu zajedničkih graničnih prelaza i centara za policijsku saradnju, kao i produbljivanje mogućnosti korišćenja postojećih mreža dostupnih na nivou Interpola i Europola, ostati u fokusu Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

U Vladi Srbije biće 11 žena, Lončar ostaje ministar...

Za razliku od Lončara, u novu Vladu Srbije 2020. ulaze i neka nova lica. Jedno od njih...

Ljubavna priča i porodičan život čuvenog Zverke je za...

Direktno sa neba stigao je naš drugi sin Kits – napisao je tada Zverka oduševljeno na svom profilu na Instagramu.

Mandić: Neću dozvoliti da tajkuni ukradu narodnu volju i...

“Ovo što rade Miško Perović i grupa okupljena oko drugotajkunske porodice je neprihvatljivo za svakog čestitog čovjeka....

Ovi KUĆNI POSLOVI se završavaju SE*SOM!

U studiji u kojoj je učestvovalo 1.000 ljudi iz Amerike i Velike Britanije, čak 58 odsto anketiranih...

Knežević: Sa Zdravkom Krivokapićem se nisam vidio duže od...

Knežević je naveo da nikakvog sastanka nije bilo, te da Krivokapića nije vidio 15 dana.

NAJČITANIJE

Ubio kolumbijskog narko-bosa i pobjegao: Našli ga kako drhti,...

Stanimirović nije nastradao igrajući ruski rulet, kako su mediji prvobitno izvještavali. Pijana svađa u noći 31. marta pokrenula...

Medojević: Bio sam za istim stolom kada je Gojko...

Medojević ističe kako Gojko Perović nije Crkva, kao što ni Miško Perović nije...

Novi cjenovnik: Odvoz smeća skuplji 50 odsto

Cjenovnik je dobio pozitivno mišljenje Sekretarijata za komunalne poslove, a ovaj organ uprave naveo je razloge za...

Prašović pobijedio Puhala u Beogradu

Prašović je do pobjede došao prekidom u devetoj rundi. To je njegov 14. trijumf...

Milan Popović uhapšen zbog napada na komunalnog policajca

Incident se dogodio danas oko 11,45 časova u Ulici Slobode u Podgorici kada je verbalno, a potom...
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare