Pod lupom SDT-a osam ratnih zločina, izviđaju Bukovicu, Štrpce, Jamu Kotor…

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je sedam predmeta, koji su u fazi izviđaja, a odnose se na ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Od tih predmeta jedan se odnosi na događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti podaci sadržani su u Platformi za učešće crnogorske delegacije na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu, u hibridnom formatu, sjutra u Briselu. Dokument je nedavno usvojila Vlada.

Kako se navodi, tokom 2022. postupano je i u jednom predmetu po događaju iz Drugog svjetskog rata, ali taj predmet je arhiviran.

“U predmetu pod radnim nazivom ‘Bukovica’, Okružno javno tužilaštvo u Trebinju dostavilo je zamolnicu kojom je traženo preuzimanje krivičnog gonjenja protiv određenog broja lica. Međutim, kako je iz spisa predmeta proizilazilo da su državljani Crne Gore, na teritoriji Crne Gore izvršili krivična djela iz nadležnosti našeg tužilaštva, to su spisi shodno članu 40 Ugovora između Crne Gore i BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, tretirani kao dostavljanje podataka kojima se ukazuje na izvršenje krivičnog djela na teritoriji Crne Gore, od državljana Crne Gore. Zbog toga je postupak u fazi izviđaja”, piše u Platformi za učešće crnogorske delegacije. 

U drugom predmetu formiranom po osnovu upućenog podneska od jednog lica u vezi s ratnim zločinom izvršenim u mjestu Štrpce, SDT je po pribavljenim podacima od Specijalnog policijskog odjeljenja nadležnim pravosudim organima Bosne i Hercegovine uputilo zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći.

“Takođe, u SDT-u formiran je predmet povodom navoda objavljenih u jednom dnevnom listu pod naslovom ‘Granatiranje Splita i uloga D.S’, u kojem se navodi da je S.D., kao poručnik fregate Ratne mornarice tadašnje JNA i komandant raketne topovnjače, 15. novembra 1991. godine naredio otvaranje vatre s ratnog broda po civilnim ciljevima na teritoriji grada Splita, kojom prilikom je došlo do stradanja određenog broja civila i nastala veća materijalna šteta, a radi provjere da li su se u radnjama imenovanog lica stekli elementi nekog od krivičnog djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom”, naveli su u dokumentu.

Tvrdi se da je 23. jula prošle godine upućena zamolnica Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske za dostavljanje svih relevantnih podataka u vezi s navedenim krivično-pravnim događajem.

“U predmetu koji se odnosi na događaj iz Drugog svjetskog rata, pod radnim nazivom ‘Jama Kotor’, službenici Uprave policije su po nalogu SDT-a početkom novembra 2022. izvršili radnje koje se tiču utvrđivanja određenih okolnosti, odnosno snimanja unutrašnjosti predmetnog objekta  ‘Jame Kotor’, te i druge radnje u cilju omogućavanja vršenja uviđaja odnosno pristupa samom licu mjesta koje se nalazi pod zemljom na dubini od oko 35 metara. Ostali predmeti se nalaze takođe u fazi izviđaja i u istima se preuzimaju potrebne mjere i radnje u pravcu prikupljanja pravno relevantnih dokaza”, navedeno je u Platformi za učešće crnogorske delegacije. 

Pojašnjava se da je u predmetu koji je formiran povodom ustupanja krivičnog gonjenja protiv jednog lica, državljanina Crne Gore, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva SDT 22.oktobra pred Višim sudom u Podgorici podiglo optužnicu protiv P.(Ć).S.. Navodi se da je ta optužnica potvrđena od suda i postupak pred sudom je u toku.

“U izvještajnom periodu, Specijalno državno tužilaštvo je postupalo povodom tri zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći koje su u toku 2022. upućene od Tužilaštva BiH (dvije) i Tužilaštva Republike Srpske (jedna), te uputilo ukupno tri zamolnice i to jednu zamolnicu Tužilaštvu za ratne zločine R. Srbije, i dvije zamolnice tužilaštvu BiH”, navedeno je u Platformi za učešće crnogorske delegacije. 

Sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije biće održan sjutra u Briselu.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da će sastanak otvoriti ministarka ekologije, prostornog paniranja i urbanizma i koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović i šef Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

Na sastanku će biti razmatrano stanja i napredak ostvaren u okviru sektorskih pododbora i reforme javne uprave na planu usklađivanja s pravnom tekovinom EU.

Takođe, biće razmatrani rezultati koje je Crna Gora ostvarila u dijelu institucionalnih, zakonodavnih, političkih i ekonomskih reformi, uz projekciju planiranih aktivnosti, od održavanja posljednjeg sastanka Odbora u januaru prošle godine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đoković osvojio desetu tutilu na Austalijan openu

Đoković je odlično počeo meč, dobro servirao, bio siguran sa osnovne linije, lako osvajao svoje gemove u...

PEN centar: Poziv na saslušanje Savković Vukčević pokazatelj uticaja...

“Najnoviji slučaj poziva na policijsko saslušanje Nele Savković Vukčević, članice Crnogorskoga PEN centra, povodom javno iznijetoga stava...

SD: Progon neistomišljenika se nastavlja, podrška poslanici Savković Vukčević

“Poslanica Savković Vukčević je “kriva” samo za jedno, što je rekla istinu. Nažalost, vlast i nadležni u...

Istorijski dan za muslimane Podgorice: Počeli radovi na iskopavanju...

“Danas prisustvujemo istorijskom činu, nakon više od pedeset godina u Podgorici će biti izgrađena džamija. Ovo je...

Abazović da prekine sa etiketiranjem NVO

“Nedopustivo je da se premijer služi neistinitim optužbama kako bi urušio ugled nevladinih organizacija koje argumentovano kritikuju...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Sile
Sile
24/01/2023•13:49 13:49

Simonida?