Podnijeta optužnica protiv Joanikija i osam sveštenika SPC

Nakon završenog izviđaja Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću danas je podnijelo i predalo Osnovnom sudu u Nikšiću optužni predlog protiv devet sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke zato što su dana 12. maja u Nikšiću, postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti, saopštio je na konferenciji za novinare rukovodilac nikšićkog ODT-a Stevo Šekarić.

Šekarić je kazao da su episkop budmiljansko nikšićki Joanikije i sveštenici Srpske pravoslavne crkve Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević optuženi da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

„Tužilaštvo je u toku izviđaja prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku od 72 časa, dok su se okrivljeni nalazili, lišeni slobode i zadržani. Tužilaštvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora prema okrivljenim, jer smatra da za tim nema više zakonskog osnova s obzirom da je podignut optužni predlog protiv okrivljenih“, naveo je on dodajući da je propisana kazna za ovo djelo do jedne godine ili slijedi novčana kazna.

Šekarić je naveo i da je odluka o puštanju iz pritvora vladike Joanikija i sveštenika donesena kasno jer da su je mogli donijeti ranije oni bi tako i uradili.

„Tako su iziskivale neke procedure u toku izviđaja neophodne za kompletiranje materijala na osnovu koga bi mogli da podignemo optužnicu, pribavljanje i kompletiranje audio i video dokumentacije. Trebali smo da saslušamo dva svjedoka od kojih smo odustali smatrajući nakon analize cjelokupne tehničke dokumentacije da nije neophodno njihovo saslušanje da bi mogli podići optužni predmet“, naveo je Šekarić naglašavajući da je odluka o zadržavanju donesena na osnovu zakona o krivičnom postupku zbog osnovane sumnje da bi optuženi mogli ponoviti izvršenje krivičnog djela.

Episkopu budimljansko -nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika sinoć je ukinuto zadržavanje, nakon 72 sata u pritvoru.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SAD: Neizvjesnost nije u interesu crnogorskih građana

Komentarišući za Glas Amerike aktuelnu političku i institucionalnu krizu u Crnoj Gori, uključujući i nefunkcionisanje Ustavnog suda,...

BEZ OBJAŠNJENJA ODAKLE NOVAC: Abazović i Đurđić vlasnici 10...

Iako je Džihan Abazović tvrdio da su vlasnici klinike isključivo ljekari, podaci Agencije za privredni registar u...

Dokumentacija Fabrike celuloze nestala, bivši radnici ostaju bez penzija

Oni su zatražili da se utvrdi šta se desilo sa personalnom i finansijskom dokumentacijom tog preduzeća za...

Sekulić: Mješovita vlada koja bi pripremila izbore jedno je...

Oni su komentarisali pismo koje je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević uputio predsjednici Skupštine Danijeli Đurovic...

Elvir Adrović pušten nakon zadržavanja od 72 sata

Adroviću je Specijalno državno tužilaštvo prije nekoliko dana odredilo zadržavanje do 72 sata. Nakon toga, nije mu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare