Podnijeta optužnica protiv Joanikija i osam sveštenika SPC

Nakon završenog izviđaja Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću danas je podnijelo i predalo Osnovnom sudu u Nikšiću optužni predlog protiv devet sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke zato što su dana 12. maja u Nikšiću, postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti, saopštio je na konferenciji za novinare rukovodilac nikšićkog ODT-a Stevo Šekarić.

Šekarić je kazao da su episkop budmiljansko nikšićki Joanikije i sveštenici Srpske pravoslavne crkve Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević optuženi da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

„Tužilaštvo je u toku izviđaja prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku od 72 časa, dok su se okrivljeni nalazili, lišeni slobode i zadržani. Tužilaštvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora prema okrivljenim, jer smatra da za tim nema više zakonskog osnova s obzirom da je podignut optužni predlog protiv okrivljenih“, naveo je on dodajući da je propisana kazna za ovo djelo do jedne godine ili slijedi novčana kazna.

Šekarić je naveo i da je odluka o puštanju iz pritvora vladike Joanikija i sveštenika donesena kasno jer da su je mogli donijeti ranije oni bi tako i uradili.

„Tako su iziskivale neke procedure u toku izviđaja neophodne za kompletiranje materijala na osnovu koga bi mogli da podignemo optužnicu, pribavljanje i kompletiranje audio i video dokumentacije. Trebali smo da saslušamo dva svjedoka od kojih smo odustali smatrajući nakon analize cjelokupne tehničke dokumentacije da nije neophodno njihovo saslušanje da bi mogli podići optužni predmet“, naveo je Šekarić naglašavajući da je odluka o zadržavanju donesena na osnovu zakona o krivičnom postupku zbog osnovane sumnje da bi optuženi mogli ponoviti izvršenje krivičnog djela.

Episkopu budimljansko -nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika sinoć je ukinuto zadržavanje, nakon 72 sata u pritvoru.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do sedam stepeni

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, duvaće vjetar povremeno umjeren do jak, na udare...

MPNKS: Bratić govorila jezikom slobode, nije joj na kraj...

Kako su kazali iz MPNKS, DPS-SDP-SD večerašnjim saopštenjima želi opet da Bratić uvuče u svoje nacionalističke igre...

Krivokapić: Kako mogu braniti fotelje oni koji traže nove...

"Upravo zbog fotelja, neki planiraju saradnju sa DPS-om, dok drugi zbog istih fotelja, od samog početka ovu...

Rakočević: Nadam se da nikada više u Crnoj Gori...

“Ovo je, na našu žalost, ministarka u “najboljoj” Vladi CG u njenoj istoriji. Ali na našu sreću,...

Dizdarević: Nekontrolisani izlivi mržnje ministarke Bratić, pravi odraz stavova...

Kako je kazao, nakon skandalozne izjave Bratić može se konstatovati da su maske definitivno pale.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare