Izvor:RTCG

Policija čuva šest zaštićenih svjedoka u predmetima Specijalnog tužilaštva

Prema podacima Uprave policije od 1. aprila do 31. maja 2022. godine shodno nadležnostima koje su definisane Zakonom o zaštiti svjedoka sprovođene su mjere zaštite u šest programa zaštite svjedoka, prema šest osoba, u predmetima koji su u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva. To se navodi u prilogu Vlade Crne Gore za izvještaj Evropske komisije.

Vlada je na sjednici juče usvojila Drugi prilog izvještaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori za ovu godinu. Prilog Izvještaju se u skladu sa utvrđenom praksom priprema i dostavlja dva puta godišnje čime se formalno informiše Evropska komisija o ukupnim aktivnostima koje se realizuje u okviru procesa pristupanja.

“Na zahtjev predstavnika Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (ICC), a u skladu s Operativnim sporazumom o zaštiti svjedoka, kao i dva potpisana operativna Sporazuma o zaštiti svjedoka, službenici odsjeka su sprovodili mjere zaštite i podrške prema devetoro lica u dva konkretna predmeta koji su u nadležnosti ICC-a u Hagu”, piše između ostalog u tekstu.

Prema podacima SDT-a, od kraja marta do početka juna ove godine u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala donijete su naredbe o sprovođenju istrage u tri predmeta protiv 16 fizičkih i pet pravnih lica, a podignute su optužnice u tri predmeta protiv 13 fizičkih lica.

“U istom periodu, donijete su naredbe za pokretanje finansijske istrage u tri predmeta protiv 31 fizičkog i četiri pravna lica. Zaključena su tri sporazuma o priznanju krivice s fizičkim licima, koji čekaju odluku suda. Prema podacima SDT-a, u istom periodu, kada je u pitanju krivično djelo Teško ubistvo na organizovani način, nije bilo naredbi o sprovođenju istrage ni finansijskih istraga, a podignute su tri optužnice protiv deset lica”, piše u prilogu Vlade Crne Gore.

Takođe, po podacima SDT-a, u istom periodu u oblasti borbe protiv krijumčarenja cigareta, u jednom predmetu donijeta je naredba o sprovođenju istrage protiv petoro fizičkih lica, dok u izvještajnom periodu nije bilo optužnica.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SDT razmatra da sasluša premijera Abazovića u vezi saznanja...

“Nakon današnjih izjava premijera u parlamentu, specijalni tužioci i državni tužioci upućeni na rad u Specijalno državno...

Kurti: Španija da prizna Kosovo, nije isti slučaj kao...

Prema Kurtiju, Španija treba da se složi i prizna Kosovo. „Znam da ima žalbi,...

Uručena vrijedna oprema barskim vatrogascima

"U pitanju je spasilačko korito i spasilačka spinalna daska sa pratećom opremom. Imajući u vidu povećan obim...

Filipović: Abazović je slagao, jedinu nekretninu koju sam ikad...

“Dritan je danas mučki i fukarski slagao. Ja od 2015. nisam politički eksponirana ličnost i ne moram...

ZA SEDAM DANA POČINJE SEA DANCE: Ljeto će produžiti...

Omiljena umjetnica ovih prostora Konstrakta prvi put...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare