Policiji 500 kompleta da brani srpske popove od crnogorskih građana

Skupštinskom Odboru za bezbjednost, njegovom predsjedniku Milanu Kneževiću, 22. septembra dostavljen je izveštaj sa analizom postupanja MUP-a i službenika Uprave policije na Cetinju 4. i 5. septembra, u vrijeme uoči i tokom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Materijal u koji su Dnevne imale uvid pokazuje da je neko pozajmio 500 kompleta zaštitne opreme crnogorskoj policiji, bez navođenja ko je to bio toliko zainteresovan da ustoličenje uspije po svaku cijenu, dakle i po cijenu ljudskih žrtava i izbijanja građanskog rata.

BLAGOVREMENO OBEZBJEĐENA ZAŠTITNA OPREME

U dokumentu se, naime, navodi da su “angažovani svi kapaciteti UP, u dijelu angažovanja policijskih službenika i obezbjeđivanja logističke podrške kada su u pitanju tehnička sredstva i oprema”, te da je značajan segment za kvalitetno izvršavanje zadataka bilo i “blagovremeno obezbjeđivanje 500 kompleta zaštitne opreme (putem privremenog ustupanja) namijenjene za upotrebu u intervencijama, što je dodatno uticalo na samopouzdanje i motivaciju policijskih službenika, a ujedno spriječilo nastupanje povreda”.

U dokumentu se navodi da su sve bezbjednosne procjene (ANB i UP) bile izrazito negativne.

Ono što privlači pažnju u dokumentu jesu konstatacije da je policija morala primijeniti sredstva prinude jer su građani krenuli na njih nasiljem koje se manifestovalo guranjem, kamenicama.

“Najjači napadi počinju oko 8.30 časova… Policija je raspolagala operativnim saznanjiima da se prema užem jezgru grada kreće kombi vozilo plave boje sa 40 molotovljenih koktela i maskirnim licima spremnim da napadnu policiju”, te da se vozilo potom udaljilo u nepoznatom pravcu, što je spriječilo dalju eskalaciju nasiljai napade na službenike UP.

POLICAJCA BILA IZLOŽENA PROVOKACIJAMA?!

Nakon ovakve konstatacije ostaje nejasno da li je u tom vozilu za koje su dobili dojavu zaista bilo molotovljevih koktela. Međutim, takva informacija je, između ostalog, bila jedan od okidača da se policijskim službenicima naredi da upotrijebe sredstva prinude, tehnička, hemijska…

“Oko osam sati dolazi do okupljanja više stotina građana na Trgu kralja Nikole da bi bez ikakvog povoda oko 10 časova krenuli ka zaštitnoj ogradi, koju obaraju i povlače se prema Njegoševoj ulici. Policajci su bili izloženi provokacijama, nasilju manifestovanom kroz korišćenje kamenica i drugih predmeta pogodnih za napad i povređivanje, pa su se tako stekli uslovi za primjenu policijskih ovlašćenja i sredstava prinude”, navodi se, između ostalog, u dokumentu proslijeđenom predsjedniku Odbora za bezbjednost.

Po navodima u dokumentu, jedan od ključnih momenata za “preduzimanje mjera i radnji” bila je zbog bivšeg direktora UP i savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića.

Evo kako to objašnjavaju čelni ljudi MUP-a i policije: “U pet časova od strane više NN lica došlo je do paljenja guma koje su bile postavljene na blokadi magistralnih puteva u mjestu Belveder i ispod Auto-moto društva. Nakon navedenog događaja na Trgu kralja Nikole okupljena grupa od više stotina građana na čelu sa Veljovićem dolazi do kordona. Isti oko šest časova pokušava svojim govorom i obraćanjem da destabilizuje službenike policije, u čemu ne uspijeva, da bi u jednom momentu nasilno krenuo u probijanje policijskog kordona sa okupljenim građanima, pokušavajući prvo guranjem da probije kordon u čemu mu se pridružuju i ostali okupljeni građani. Jedan dio okupljenih počinje da baca razne predmete u pravcu policijskih službenika. Nakon napada izdato je upozorenje i naređenje od strane starješine policije koji se nalazio u kordonu da prestanu sa nasiljem i napadom na policiju, a kako su nar stavili sa intenzivnijim napadom – guranjem, udaranjem rukama i nogama u zaštitnu opremu policijskih službenika, kao i bacanjem raznih predmeta u njihovom pravcu, izdato je naređenje da se upotrijebe sredstva prinude hemijska sredstva, sredstva posebne namjene…”

HOTEL GRAND ZATVOREN ZBOG GOSTIJU, NE ZBOG TRI EURA

U dokumentu se objašnjava i zašto je zatvoren hotel ’Grand”, što je takođe vrlo interesantan detalj.

“Analizirajući sve aktivnosti koje su prethodile događajima na Cetinju, pravovremenim preventivnim djelovanjem usmjerenim na smenjanje manevarskog prostora onih grupacija koje su planirale da objekat hotela Grand upotrijebe za smještaj učesnika protesta i operativno interesantnih lica – oko 300 lica, sa koje pozicije bi mogli da se suprotstave policijskim službenicima, angažovanjem i kordinacijom mjera i radnji koje su sprovedene od strane službenika UP i Uprave prihoda i carina, utvrđene su brojne nepravilnosti u poslovanju navedenog hotela, što je uslovilo njegovo zatvaranje i ujedno onemogućavanje aktivnosti nevedenih grupa i pojedinaca”, piše u dokumentu, što više ne ostavlja nikakavu dilemu da je zatvaranje hotela zbog tri eura bila samo namještaljka.

Ovo su samo detalji iz dokumenta o kojem će se razgovarati na Odboru za bezbjednost. Otvorenih pitanja je mnogo, ali nekoliko sigurno zaslužuje odgovor ko je pozajmio 500 kompleta zaštitne opreme policiji i ko je konkretno naredio da policija upotrijebi ogromnu količinu hemijskih sredstava protiv svojih građana koji su, kako se navodi u dokumentu, od oružja imali samo kamenice.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

FDA: Koristi od vakcinacije djece protiv Kovida 19 značajno...

Saopštenje dolazi pošto se očekuje da će panel spoljnih stručnjaka u utorak glasati da li da preporuči...

Regija na rubu sukoba: Bajden šalje moćnu petorku da...

Lidere brine i uloga Rusije koja bi već za nekoliko dana mogla, za početak, zadati težak diplomatski...

BANA: Abazoviću na sastanku predat spisak zahtjeva

Ukazali su da je u posljednje vrijeme, kako tvrde, sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova...

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati...

"Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova,...

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: Prva nagrada za tim...

Kako je saopšteno iz CBCG, prvu nagradu, u iznosu od 3. 000 eura, osvojio je tim “Budućnost”...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare