PORAVNANJE ILI DIL: Kako su Plantaže izgubile 350 hiljada eura i više hiljada kvadarta zemljišta

Zbog malverzacija u poslu sa fabrikom briketa OMP engineering juče je uhapšeno šest članova bivšeg Odbora direktora Plantaža. Tim poslom 0va državna kompanija navodno je oštećena za 350.000 eura, ali i 37.000 kvadrata zemlje u Donjim Kokotima

Priča o fabrici briketa počinje 17. novembra 2009. godine kada su “Plantaže”, na čijem je čelu tada bila Verica Maraš, raspisale javni poziv za izbor investitora radi ulaska u zajedničku investiciju kojom bi se riješio problem otpadnih sirovina. Kompanija “OMP Engineering”u vlasništvu Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, koja je osnovana tri dana kasnije, 20. novembra, dostavila je ponudu 12. januara 2010. godine.

Ugovorom o osnivanju fabrike za proizvodnju briketa “Plant-OMP” zaključen je 20. septembra 2010. godine, a obje strane su imale po 50 odsto udjela. Fabriku su svečano u julu 2011. godine presijecanjem vrpce pustili u rad direktorica Maraš i tadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša, međutim ona nije nastavila proizvodnju.

”OMP Engineering” je 27. novembra 2014. godine pokrenuo sudski postupak protiv “Plantaža” zbog navodnog neizvršenja obaveza da obezbijedi sirovinu za rad fabrike briketa, tražeći kao naknadu štete šest miliona, odnosno dva miliona na ime ulaganja i četiri miliona za izgubljenu dobit. “Plantaže” su nakon toga uložile kontra tužbu tražeći da se njima nadokandi šteta, čiji bi se iznos precizirao tokom postupka.

U toku suđenja niko od vještaka finansijske struke nije stao na stranu firem OMP Engineeringi njihovi nalazi su potvrdili da da je ukupno ulaganje Plantaža u zajedničku firmu iznosilo – 1.467.029,02 eura, dok je ukupno ulaganje “OMP Engenering” bilo 1.278,674,47 eura

Da je spor nastavljen i da je presuda bila po nalazima sudskih vještaka, “OPM Engenering” je “Plantažama” trebalo da uplati za naknadu štete 1.467.029 eura i za izgubljenu dobit 1.682.395 eura.

Cijela priča je utihnula do 2019. godine kada  je Odbor direktora “Plantaža”, na čelu sa Veselinom Vukotićem, zadužio Komisiju imenovanu od Izvršne direktorice da sačini izvještaj o predlogu za poravnanje, te je onda Odbor direktora u martu 2020. godine naložio zaključenje poravnanja tako da bivšim partnerima predaju plac od 37 hiljada kvadrata i iznos od 350 hiljada eura, a da oni na “Plantaže” prenesu svoj udio u fabrici čija je jedina imovina hangar na Ćemovskom polju. 

Ovim vansudskim poravnanjem kako se navodi u saopštenju SDT-a državna firma Plantaže je oštećena 350.000 eura, ali i za 37.000 kvadrata zemlje u Donjim Kokotima

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare