Procesuirano 15 osoba zbog kršenja mjera, proslave i pirotehnike

Policija je u noći između 13. i 14. januara uhapsila pet osoba u Podgorici L.B. (21), R.N (20), M.L. (18), P.M. (23) i maloljetnog L.Z. (17) jer su prekršili zdarvstvene mjere – uprkos zabrani slavili su doček Pravoslavne nove godine, napustili objekte stanovanja nakon 22 sata, palili baklje i petarde, saopšteno je iz Uprave policije.

“Službenici Centra bezbjednosti Podgorica su 13. januara i u noći između 13. i 14. januara, pored redovnih aktivnosti, preduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju preventivnog djelovanja radi sprečavanja okupljanja većeg broja građana povodom proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru, a sve u cilju sprečavanja širenja opasne zarazne bolesti Covid-19”, navode iz policije.

Pripadnici CB Podgorica vršili su konstantan obilazak lokacija na teritoriji Glavnog grada na kojima su se u proteklom periodu građani okupljali povodom sličnih prilika.

“Akcenat je stavljen na obilazak dijela grada Donja Gorica, Zlatica, GO Golubovci, kao i dvorišta osnovnih i srednjih školi na području Glavnog grada. Takođe, službenici podgoričke policije postupali su po operativnim saznanjima i objavama koje su objavljivane na društvenim mrežama, a koje se odnose na okupljanje građana i upotrebu pirotehničkih sredstava.

Postupajući po operativnim saznanjima službenici Centra bezbjednosti Podgorica vršili su obilazak više lokacija na teritoriji Glavnog grada sa ciljem kontrolisanja i utvrđivanja identiteta lica, kao i u cilju pregleda i eventualnog pronalaska pirotehničkih sredstava”, navodi se u saopštenju policije.

Međutim, tom prilikom kod pregledanih lica nije pronađeno ništa od pirotehničkih sredstava.

“Takođe, u periodu od 20,00 do 22,00 časova policijski službenici su vršeći kontrolu na lokacijama u Glavnom gradu upozoravali lica mahom mlađe dobi da se raziđu, a sve u cilju poštovanja propisanih mjera Ministarstva zdravlja o zabrani napuštanja objekta stanovanja nakon 22,00 časa.

Oko 00:00 časova Dežurna služba Podgorica od strane Komunalne policije prijavljeno je da je u Bulevaru dr Ibrahima Koristovića došlo do okupljanja većeg broja građana i da isti upotrebljavaju pirotehnička sredstva, kao i da u rukama drže zapaljene baklje. Po dobijenom obavještenju na lice mjesta upućeno je više policijskih službenika i tom prilikom zatekli su više lica koja su se po dolasku policijskih službenika udaljila sa lica mjesta, dok su policijski službenici uspjeli da pronađu i identifikuju pet lica i to: L.B. (21), R.N (20), M.L. (18), P.M. (23) i maloljetnog L.Z. (17)”, saopštili su iz UP.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da se gore navedena lica liše slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti na način što su zatečeni van objekta stanovanja nakon 22,00 časa.

Takođe, u vezi istog događaja policijski službenici u koordinaciji aktivnosti sa državnim tužiocem rade na identifikaciji ostalih učesnika, kao i na identifikaciji organizatora ovog događaja kroz analizu objava na društvenim mrežama i putem drugih načina saznanja.

“Osim toga, pripadnici Centra bezbjednosti Herceg Novi su u noći između 13. i 14. januara, povodom povodom proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru, preduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti, zatekli četiri lica koja su kršila mjere za suzbijanje širenja Covid-19, napuštanjem mjesta stanovanja u vremenu od 22,00 do 05,00 časova. Protiv ovih lica su nadležnom tužilaštvu podnijete krivične prijave u redovnom postupku”, kaže se u saopštenju.

Po operativnim saznanjima, na par lokaliteta na teritoriji Herceg Novog u vremenu do 22,00 časa, okupilo se pet lica koja su koristili pirotehnička sredstva „baklje“. U toku je indetifikacija kao i eventualno sankcionisanje aktera gore pomenutih događaja.

Pripadnici tivatske policije su došli do saznanja da se u vremenu od 21,15 do 21,30 časova na jednoj lokaciji u ovom gradu okupilo do 20 lica koja su koristili pirotehnička sredstava „baklje”. Preduzimaju se radnje na indetifikaciji i eventualnom sankcinisanju lica koja su akteri navedenog događaja.

“Na terotoriji Opštine Bar nije registrovano okupljanje građana na ulicama, ali je šest lica zatečeno van objekta stanovanja posle 22,00 časa. Pripadnici barske policije su lišili slobode šest lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i protiv njih je podnijeto pet krivičnih prijava.

Takođe, pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić su u vremenu od 22,30 do 00,30 registrovali okupljanje većeg broja građana koji su slavili doček Nove godine po Julijanskom kalendaru. Ovaj događaj je dokumentovan od strane policijskih službenika i o događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću koji je naložio da se izvrši identifikacija učesnika okupljanja i da se od njih prikupe obavještenja, nakon čega će pravno kvalifikovati događaj”, navode iz policije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Duković: Nemate pravo da odbijate donirane vakcine, kad sami...

Eksperti su, kako je rekao, i prije dolaska na vlast, najavljivali novu strategiju...

Krivokapić sa Bjekovićem: Crnoj Gori potrebna vladavina prava i...

Krivokapić  je naglasio da je pomirenje nasušna potreba crnogorskog društva, te da su podjele i svađe manir...

Lazović: Želim da obavijestim takozvane stečajce i samozvane eksperte,...

Lazović se prvo zahvalio svim organizacionim jedinicama Uprave policije na dobro obavljenom poslu u prethodnih godinu i...

Konjević: Krivokapić poziva na vršenje krivičnog djela, ljudi je...

"Mislio sam da se vjerom ne mogu pomjerati brda, ali danas vidim da je i to moguće....

Abazović: Ažuriraćemo listu osoba povezanih sa kriminalom kojima treba...

 “Sigurnost građana/ki ostaje prioritet Vlade Crne Gore. Ažuriraćemo listu lica povezanih sa kriminalom, kojima treba zabraniti ulazak...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare