Rakočević: Uz Brđanina odgovornost za stanje u bezbjednosnom sektoru snose i Adžić i Abazović

Odgovornost za stanje u sektoru bezbjednosti ne može snositi samo direktor Uprave policije već su odgovorni i ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Vlade, ocijenio je profesor kriminologije Velimir Rakočević gostujući u jutarnjem programu Televizije 7.

„Tu je i pravno i faktički situacija veoma jasna. Ne može samo jedan čovjek biti odgovoran. Definitivno. Evo iz kojeg razloga: Ranije je u jednom periodu Uprava policije bila odgovorna Vladi, Ministarstvo unutrašnjih poslova je bilo tu više formalno i u tom smislu je svu odgovornost imao direktor Uprave policije. Sada je pod ingerencijom ministra unutrašnjih poslova Uprava policije i vrlo je jasno i vrlo je lako izvesti zaključak da on snosi makar isto toliko odgovornosti. Jer, na predlog ministra direktora i postavlja i razrješava Vlada, a samim tim i premijer. Dakle, ovdje imamo vrlo jasnu poziciju što se tiče i direktora Uprave policije i ministra unutrašnjih poslova i premijera. I individualna i kolektivna odgovornost. Apsolutno govorim ovdje prije svega o objektivnoj odgovornosti za stanje bezbjednosti i za ono što imamo nažalost u sistemu bezbjednosti. … Imamo ozbiljno bezbjednosno usložnjavanje situacije što može i već ima vrlo negativne implikacije za stanje u društvu“, kazao je Rakočević. 

Govoreći o stanju u društvu Rakočević je ocijenio situaciju zabrinjavajućom rekavši da kao glavne uzroke za to vidi partijsko zapošljavanje, koje je drastičnije nego u vrijeme ranije vlasti, nepoštovanje zakona i populizam.

„Pogledajte šta je nama jedan od ključnih nedostataka – upravo manjak stručnih ljudi. Imali smo sječu vrhunskih profesionalaca i osvetnički, brutalni pristup da sve što je ranije bilo nije valjalo, a ovo što je sad je sve med i mlijeko.

A nažalost nije tako, stvarnost je potpuno drugačija. … Zakon o budžetu je jedan od najvažnijih pravnih akata u državi. Po značaju – što treba da znači za stabilnost jedne države je ubjedljivo na prvom mjestu. Odnos prema državnom novcu je da jedan eurocent mora imati pravni osnov za potrošnju. Šta ovdje imamo?

Imamo dvije dimenzije koje su vrlo zabrinajvajuće. Prva je da je prosto nevjerovatno koliko ima tog diletantskog pristupa u donošenju zakona – oni kad se jedna većina oformi i onda kažu ad-hok ajmo nešto da predložimo. Nije to u javnom interesu nego je to prije svega da se neki parcijalni interesi ostvare. Zato nijedan propis ne može da izdrži prođu na Ustavnom sudu. To je izuzetno složena aktivnost koja zahtijeva vrlo stručne ljude, stroge procedure, i da bude sve kompatibilno sa pravnim aktima naše države i sa evropskim standardima. Druga stvar, imamo jednu situaciju koja nije nimalo optimistična. Taj novac svih građana u budžetu se očigledno nemilice troši, a da bi se trošilo moramo imati na prihodnoj strani razvijenu ekonomiju”, kaže Rakočević. 

Nažalost, kako dodaje, mi imamo sve suprotno tome. 

“Povećava se porez sa 9% na skor 40%. Pa ko će da ulaže? Bez nove vrijednosti, bez produktivnosti, bez povećanja proizvodnje – kako da prima platu, kako da sistem bude održiv.

Pogledajte, tek je planiran budžet, tek je počelo prvo tromjesečje a zaduženje je 100 miliona eura, a kamatna stopa ogromna. Da li je to ozbiljno vođenje države? Mi nijesmo dobri domaćini, nećemo dobro proći u životu. Nedostaje kompetentan odgovor da se pravilno upravlja državom i državnim resursima i da bude sistem održiv. Ali, mi smo nažalost žrtve populizma. Dođe neko preko noći sjeti se: sad ću ja da podignem plate. Svaka čast, svi bismo voljeli da imamo najveći standard na svijetu. Pa nijesu ni oni prije njih bili neznaveni. Što narod kaže pružajmo se koliko nam je guber dugačak. Znači koliko proizvedeno, koliko zaradimo realno možemo da potrošimo. A sad recimo imamo finansiranje iz kredita. To je na duži rok neodrživo. Sada je problem i da se kredit dobije i bilo šta, a da ne govorim o zaustavljanju razvoja i investicije i onoga što je ključno za svaku državu“, kazao je Rakočević. 

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare