Izvor:Pobjeda

Saslušan bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu u okviru izviđaja o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru srpskim državljanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, potvrđeno je Pobjedi.

Lazović je saslušan po prijavi poslanika Marka Milačića koju je podnio sredinom septembra Specijalnom državnom tužilaštvu. Za manje od mjesec, tačnije 13. oktobra, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević podnio je krivičnu prijavu protiv službenice granične policije S. I. zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću, pa je predmet spojen.

Prije četiri dana po nalogu osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića uhapšeni su policijski službenici Aleksandar Bošković i Saša Đurović, ali je predmet preuzelo Specijalno državno tužilaštvo, spojilo ga sa onim koji je formiran po prijavi poslanika Marka Milačića protiv Zorana Lazovića i naložilo da se dvojica dugogodišnjih policajaca pušte na slobodu, jer nema osnova sumnje da su zloupotrijebili položaj.

Tada je i od Bakovića uzeta izjava u svojstvu građanina, što je iziritiralo predstavnike aktuelne vlasti, pa su, nezadovoljni odlukom tužilaštva, u petak organizovali vanredni pres, na kojem su tražili da se izabere novi Tužilački savjet, na što je reagovao v.d. Vrhovnog državnog tužilaštva Dražen Burić.

” Posljednja izjava potpredsjednika Vlade u kojoj, usljed neznavenosti ili loše namjere, pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava, pokazatelj je da iza njegovih istupa zapravo postoje neki drugi razlozi”, smatra Burić.

Kako je kazao, po novoj prijavi MUP-a, postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici (Vukas Radonjić) počeo je postupak izviđaja, preduzeo radnje i mjere za koje nije nadležan i dao obavezujuće naloge službenicima policije.

” Iako je bio obavezan da prijavu odmah proslijedi nadležnom državnom tužilaštvu, a što je učinio tek po nalogu rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Crne Gore. Da je postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici imao saznanja da postupa kao nenadležan tužilac i da ima saznanja da je Specijalno državno tužilaštvo već zasnovalo nadležnost, između ostalog, proizilazi i iz službene zabilješke koju je sam sačinio”, ističe Burić.

Osim toga, dodaje, postupajući tužilac je izdao obavezujući nalog Upravi policije za hapšenje njihovih službenika u kojem je naveo da je saučesnik u izvršenju krivičnog djela javni funkcioner E. B, pa je i iz tih razloga predmetne spise morao odmah dostaviti nadležnom Specijalnom državnom tužilaštvu.

” Otuda iznenađuje čuđenje predstavnika izvršne vlasti zbog preuzimanja predmeta, iako je krivično gonjenje javnih funkcionera u isključivoj nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”, naglasio je Burić.

Belivuku i Miljkoviću je mjera zabrane ulaska u našu zemlju ukinuta 28. decembra odlukom menadžmenta Uprave policije, a na zahtjev sprpskih bezbjednosnih službi. Dvojica srpskih državljana ušla su u Crnu Goru 17. januara, od kada su bili pod dvadeset četvoročasovnim nadzorom policije. Zločin za koji se Belivuk i Miljković terete da su počinili u Crnoj Gori dogodio se 14. oktobra prošle godine, kada su ilegalno ušli u našu zemlju i ubili dvojicu Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića, istog dana kada je u Beogradu u Ritopeku likvidiran Lazar Vukićević.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lajčak i Krivokapić u Njujorku: Razmijenjena mišljenja o političkoj...

“Razmijenjena su mišljenja o političkoj situaciji u Crnoj Gori, kao i razvoju događaja na Zapadnom Balkanu”, naveli...

Đukanović: Tragikomični pokušaji aktuelne parlamentarne većine da pobjegne od...

Događaju u Pljevljima prisustvovao je i predsjednik DPS Milo Đukanović koji je izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost...

Junetina u vinu sa pečurkama i slaninom

Ukusnu junetinu za koju je ključno da odstoji u pacu celu noće pre spremanja, preporučuje Praktična žena.

Film Silent Land pobjednik u takmičarskom dijelu Džada Film...

Tročlani žiri koji čine režiseri Milorad Milinković i Nikola Vukčević kao i glumica Nada Vukčević donijeli su...

Zeman: Rusi koji bježe od mobilizacije zaslužuju azil u...

„Mislim da tim ljudima, kao i ukrajinskim izbjeglicama, treba da dajemo humanitarne vize. Čovjek koji bježi iz...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare