STANDARD SAZNAJE: Na provjeru 60 diploma službenika MUP-a i Uprave policije

Komisiji za provjeru validnosti obrazovnih isprava državnih službenika, namještenika i policijskih službenika zaposlenih u MUP-u i Upravi policije stiglo je 60 imena i prezimena osoba koje rade u tom sektoru, a za koje postoje indicije da su kupili diplome fakulteta i viših škola, saopšteno je Portalu Standard iz MUP-a.

Da li je za ovih devet mjeseci, od kad postoji Komsija, utvrđeno da je neka diploma lažna nijesmo dobili konkretan odgovor već samo obrazloženje “da su provjere diploma složen postupak koji traje”.

Kako ističe Mersudin Gredić, državni sekretar MUP-a i predsjednik ove Komisije, početkom ove godine u okviru ministartsva formirana je Komisija sa jedinim ciljem, a to je provjera diploma službenika MUP-a i UP i to po prijavama građana putem telefona 020-2023-880, emejla [email protected] i putem pošte.

“Sve prijave su anonimne i do sada je prijavljeno oko 60 imena službenika u svim nivoima zvanja. Analize dosijea prijavljenih službenika koji su trenutno predmet kontorle se nalaze u različitim fazama provjere, koji proces je složen i dugotrajan”, navodi Gredić.

Dodaje da je plan rada Komisije da završi provjeru diploma svih prijavljenih službenika, a nakon toga da vrši provjere ostalih diploma stečenih u takozvanim “sumnjivim” obrazovnim ustanovama.

“Ukoliko se utvrid da je neka diploma stečena na “sumnjiv” način prikupljene dokaze Komisija će proslijditi Sektoru za borbu protiv kriminala, a oni će preduzeti dalje mjere iz svoje nadležnosti”, ističe Gredić.

Kako su ranije saopštili iz MUP-a Komisija djeluje i proaktivno, tačnije u odnosu na pristigle prijave. Analizira se sa kojih visokoškolskih ustanova ima najveći broj prijavljenih, tako da su se već izdvojile neke obrazovne institucije iz regiona, odakle i potiče najveći broj diploma navedenih u anonimnim prijavama. Većina prijavljenih i “sumnjivih” diploma stiže iz obrazovnih institucija iz regiona. U pitanju su privatni fakulteti tipa Istočno Sarajevo – Sokolac, Fakultet Union Nikola Tesla, Distrikt Brčko, Blace, Sremski Karlovci, Novi Pazar. Provjere validnosti ovih diploma kako ističu iz MUP-a obavljaju uz asistenciju Sektora granične policije, Kadrovske službe, Sektora za borbu protiv kriminala, Unutrašnje kontrole policije.

Naime provjeravaju se prelasci granice, kao i prisustvo na poslu u danima prelaska granice kad su navodno polagani ispiti, kao i provjere preko Interpola u smislu validnosti isprava.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Profesor
Profesor
06/10/2022•10:39 10:39

Zašto samo sluzbenika…Provjerite diplome menadžmenta MUP-a