Tužilaštvo: Odbacivanje krivične prijave za mučenje Grujičića bilo preuranjeno

Više državno tužilaštvo u Podgorici je u rješenju od 11. maja 2022, ocjenilo da je odbacivanje krivične prijave protiv 10 službenika CB Podgorica koji su osumnjičeni za mučenje Jovana Grujičića u istrazi 'bombaških napada' preuranjeno i zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, saopštili su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici (ODT) je naloženo da u potpunosti utvrdi činjenice ovog slučaja, a da potom donese pravičnu i zakonitu odluku. 

Akcija za ljudska prava pozdravila je ovakvu odluku Višeg tužilaštva u Podgorici i apelovala na ODT da što prije postupi po instrukcijama, imajući u vidu da su, kako su reklu, skoro dvije godine protekle od zlostavljanja Jovana Grujičića, a da nije donijeta ni naredba o sprovođenju istrage, iako je nalazima vještaka i domaćih i inostranih nesumnjivo utvrđeno da je on bio žrtva policijske torture.

– Na listi osumnjičenih za mučenje Grujičića bili su Miloš Vučinić, načelnik odjeljenja Kriminalističke policije u CB Podgorica i Srđan Korać, rukovodilac Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici, kao i inspektori Vukašin Leković, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Nemanja Vujošević, Radoman Vujičić, Miodrag Jovović, Ivan Peruničić i Ljubisav Striković – navode u HRA.

HRA podsjeća da je osnovna državna tužiteljka u Podgorici Maja Knežević 8. marta 2022. donijela rješenje kojim je odbacila krivičnu prijavu protiv svih deset prijavljenih službenika Uprave policije u čijem pritvoru je bio Jovan Grujičić 26. 5. 2020.

Tužiteljka Knežević je zaključila da je bilo „očigledno” da Grujičića niko od prijavljenih službenika koji su ga ispitivali i stalno bili zaduženi za njega nije mučio, jer to nisu priznali, a on nije mogao da ih prepozna jer su bili maskirani. Ustanovila je da su osumnjičeni policajci Grujičića priveli iz Specijalne psihijatrijske bolnice u CB Podgorica, da su ga maltretirali „da bi dobili odgovarajuće priznanje ili informacije od njega, vršili su pritisak na njega i nanijeli mu određene tjelesne povrede kako je navedeno u nalazima i mišljenjima medicinskih vještaka”; da su gotovo svi osumnjičeni potvrdili da su bili nadležni, da su znali da je Grujičić priveden i saslušan, ili da su oni aktivno učestvovali u navedenom saslušanju, ali pošto niko nije priznao krivično djelo, a oštećeni nije mogao da prepozna nijednog od njih, zaključila je da „očigledno prijavljena lica to nisu učinila”.

HRA napominje da su u istrazi „bombaških napada“ zlostavljane tri osobe, što je, kako navode u toj organizaciji, moralo biti rađeno planski i vrlo vjerovatno od strane istih policijskih službenika, koji su imali iste pretpostavljene.

– Prema tome, malo je vjerovatno da za takvu praksu, koja je izvjesno postojala, starješine u CB Podgorica nijesu znale – ističe se u saopštenju.

Kako su, kako dodaju, u ovim predmetima izviđaji vođeni ograničeno, uz ignorisanje šire slike od strane rukovodioca ODT Podgorica, to je, ističu, za posljedicu imalo da u odnosu na sve osumnjičene za iznuđivanje iskaza od Grujičića državna tužiteljka Knežević odbaci krivičnu prijavu, dok druga tužiteljka, Romina Vlahović, za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića ipak optuži petoricu policijskih inspektora, među kojima i one osumnjičene za mučenje Grujičića. Na potvrdu ove optužnice se još uvijek čeka, posle više odlaganja.

– U istrazi slučaja tzv. bombaških napada, službenici Uprave policije, iznuđivanjem iskaza od Marka Boljevića, Benjamina Mugoše i Jovana Grujičića, nastojali su da nedužne ljude okrive za krivična djela koja oni nijesu izvršili, pretpostavljamo da bi zaštitili one koji su ih stvarno izvršili. Ipak, sticajem okolnosti, koje su bile van domašaja policije, obojica osumnjičenih za „bombaške napade“, Benjamin Mugoša i Jovan Grujičić su oslobođeni svake sumnje da su izvršili krivična djela. Sudija Nenad Vujanović je, oslobađajući okrivljenog Grujičića ocijenio da mu je iskaz iznuđen, dok su medicinski vještaci utvrdili da su žrtve mučene udarcima i elektrošokerima. Strani vještaci, koje je HRA angažovala uz pomoć UN fonda za žrtve torture, u detaljnim izvještajima su kod Boljevića i Grujičića, osim tragova fizičke torture, utvrdili i postojanje postraumatskog stresnog sindroma – navedeno je u saoptšenju.

HRA ističe da je Evropska komisija u non–paper dokumentu objavljenom ovog mjeseca u pogledu mučenja i zlostavljanja navela da Crna Gora mora da reaguje na produžene i nedjelotvorne istrage, blage sankcije koje ne služe prevenciji kao i na nekažnjivost izvršilaca zlostavljanja.

– Komitet protiv torture UN je u Zaključnim zapažanjima o Crnoj Gori, koja su objavljena 13. maja, istakao zabrinutost zbog izvještaja o fizičkoj i psihičkoj torturi osoba lišenih slobode od strane policije, prilikom njihovog ispitivanja, u cilju iznuđivanja iskaza ili dobijanja informacija, kao i zbog nedostatka djelotvornih istraga. HRA je Komitetu ukazala na slučaj Jovana Grujičića i drugih 14 prijava iznuđivanja iskaza od strane crnogorske policije – kazali su u HRA.

Jovana Grujičića zastupa advokat Damir Lekić, u okviru programa HRA koji finansijski podržava UN fond za žrtve torture (UNVFVT).

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

VIDEO: Na kuli Beograd istaknute zastave Crne Gore i...

Premijer Dritan Abazović podijelio je snimak zastava na kuli Beograd i zahvalio se “domaćinima na lijepom gestu”.

Đurović: Makar dio Svetog Stefana mogao bi biti otvoren...

Makar dio Svetog Stefana mogao bi biti otvoren tokom sezone. To je saopštio ministar ekonomskog razvoja i...

“Putin na njega vrši VELIKI PRITISAK”-BJELORUSIJA SPREMA NAPAD NA...

Na sastanku sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom tokom vikenda, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je slanje balističkih...

Milatović o izjavi Brnabić: Izgleda da licemjerju ni nebo...

"Abolicija za dokone granične policajce MUP Srbije koji su bez znanja državnog vrha maltretirali naše poslanike više...

Crna Gora se hrabro borila protiv Španije, ipak ništa...

Tim Vladimira Gojkovića je pružio sjajan otpor Španiji. Podmlađene ajkule dobro su parirale jednom...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare