U iščekivanju odluke Apelacionog suda

Razmatranje žalbi na prvostepenu presudu kojom je 13 optuženih za pokušaj terorističkog napada na Dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. osuđeno na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora – aktuelno je na četvrtu godišnjicu jednog od najkompleksnijih i najobimnijih predmeta u krivičnom pravosuđu u Crnoj Gori.

U toku je proces kontrole prvostepene presude pred Apelacionim sudu, nakon čije odluke neće biti stavljena tačka na ovaj predmet jer odbrana ima mogućnost žalbe Ustavnom sudu, a nakon toga mogućnost obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Konačna odluka u ovom slučaju pokazaće da li su policija i Specijalno tužilaštvo spriječili krvoproliće u izbornoj noći 16. oktobra 2016. godine ili su tačne tvrdnje optuženih, prije svega lidera DF-a da je cijeli proces politički montiran i da se radi o njihovom progonu iza kojeg stoji rivalska politička partija DPS.

Među osuđenima su agenti ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju.

Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević dobilo po sedam godina za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušević, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest mjeseci, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu.

Dan prije održavanja parlamentarnih izbora po nalogu Specijalnog tužilaštva uhapšen je Dikić sa još 19 srpskih državljana zbog sumnje da je planirao da izvrši napade na crnogorske institucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, kao i hapšenje premijera Mila Đukanovića tokom izborne noći.

Tadašnji vicepremijer Duško Marković, obavijestio je javnost da ova aktivnost uhapšene grupe srpskih državljana nije povezana sa vlastima Republike Srbije, njenim zvaničnicima ili bilo kojom institucijom.

Nakon saslušanja u tužilaštvu za 14 osoba određen je pritvor dok je njih šest pušteno na slobodu.

Na osnovu prikupljenih dokaza ali i iskaza srpskih državljana iz Specijalnog tužilaštva je saopšteno da postoji osnovana sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori.

Istražitelji su prikupili podatke prema kojim je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija.

Osumnjičeni su, prema dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe. Dikić je uhapšen u trenutku kada je kenuo da provjeri unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju.

Nakon hapšenja dvadesetočlane grupe, počelo je da se odmotava klupko i da se razotkrivaju uloge nalogodavaca i organizatora planirane akcije nasilnog preuzimanja vlasti.

Uvođenjem svjedoka saradnika Aleksandra Saše Sinđelića u postupak istrage plan ove kriminalne organizacije biva do detalja razotkriven.

U kasnijim mjesecima istrage na listi osumnjičenih nalaze se i lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić kao i vozač ovog političkog saveza Mihailo Čađenović. 

Specijalno tužilaštvo 14. aprila 2017. godine podiže optužnicu koja biva potvrđena pa u septembru započinje suđenje vijeka.

Nakon 170 održanih ročišta, sutkinja Suzana Mugoša je 9. maja prošle godine sve optužene proglasila krivim. Tokom šestočasovnog izlaganja kratke verzije presude, sutkinja Mugoša je navela da je „svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su uračunljivi i svjesni svog djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djela protivpravno“.

Ona je istakla i da odbrana tokom jednoipogodišnjeg suđenja sudu nije predočila nijednu presudnu činjenicu koja bi osporila umiješanost njihovih klijenata za planiranu akciju u noći 16. oktobra 2016. godine, kada je u interesu Demokratskog fronta nasilno trebalo srušiti vladajuću partiju i tako spriječiti ulazak Crne Gore u NATO.

Prvostepena presuda je trenutno u postupku kontrole pred Apelacionim sudom.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

SZO: Putovanja su sada relativno bezbjedna

Vrhunski stručnjak za vanredne situacije Majk Rajan takođe je rekao da bi testovi za korona virus trebalo...

U Fransuskoj više od 49.000 novozaraženih

Broj novozaraženih veći je za 2.000 nego juče, ali manje za 3.000 nego u nedjelju kada je...

(VIDEO) Uništen raketni sistem koji je sijao smrt u...

"Bayraktar TB2 SİHA" naoružan bespilotnim avionima uništio je sistem "Smerch MBRL" koji pripada armenskim snagama.

BEOGRAD: Građani palili svijeće kod Hrama Svetog Save za...

U maloj crkvi kod Hrama Svetog Save vjernici su danas palili svijeće za mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji...

REKORD: U svijetu više od pola miliona oboljelih za...

Od toga je oko polovina novozaraženih, 258.628 u Evropi. U Sjevernoj i Južnoj Americi registrovano je 152.211...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare