UP za Standard povodom slučaja Radončić: Nema krivičnog djela starješine policije, slučaj pred Etičkim odborom

Povodom učešća policijskog službenika D.J. pomoćnika komandira u Centru bezbjednosti Podgorica, u uvrjedljivom i prijetećem komentarisanju novinara Šekija Radončića na društvenoj mreži Fejsbuk, državni tužilac se izjasnio da u tim radnjama nema elemenata krivičnog djela. Kako su Standardu kazali iz Uprave policije, spisi predmeta će dalje biti upućeni Etičkom odboru. Od drugog učesnika ove uvrjedljive i prijeteće prepiske, građanina D.D. policija je prikupila obavještenja, a o njegovim radnjama se tužilac još nije izjasnio.

Podsjetimo, generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava (CHO) i aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković obratio se načelniku Centra bezbjednosti Podgorica Goranu Jokiću sa zahtjevom da provjeri da li su javni nastupi starješine D.J. u skladu sa etičkim vrijednostima crnogorske policije i instrukcijama direktora Uprave policije o ponašanju policijskih službenika na društvenim mrežama.

Naime, kako se vidi u priloženim komentarima, D.J. je učestvovao i podržao vrijeđanje novinara Šekija Radončića u komentarima na društvenoj mreži Facebook, na zvaničnoj stranici portala “Standard” a povodom teksta “Radončić: Vlada pada, a Abazović želi napustiti četničko kolo” koji je objavljen dana 22. januara 2022. godine.

Građanin D.D. objavio je komentar, 23.01.2022. godine, ove sadržine: “Operi zube Turčine dolazi moj ku**c u kontrolu”. Na to se nadovezao policijski službenik D.J. koji je sa D.D. i prijatelj na Facebooku, na način što je istog dana, u dva navrata, napisao ove poruke: “radi nešto” i “ako treba tu sam da se radi na frezeru, cirkular, da se čisti pilotina” na što mu je D.D., istog dana, odgovorio “evo radim pletem korpu ovom pjesniku” što je policijski službenik označio sa “Sviđa mi se”.

ZEKOVIĆ: Policijski starešina učestvovao u vrijeđanju Radončića, potrebna hitna reakcija UP

Portal Standard uputio je pitanja Upravi policije, da li su zatražene provjere u ovom slučaju, te šta će UP preduzeti, kao i da li u navedenim komentarima ima elemenata za pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika.

”Službenici Centra bezbjednosti Podgorica su prikupli obavještenja od policijskog službenika D.J. pomoćnika komandira u Centru bezbjednosti Podgorica, na okolnosti događaja, te o svemu obavijestili državnog tužioca koji se izjasnio da se u radnjama ovog lica ne stiču elementi krivičnog djela.

Spisi predmeta će biti upućeni Etičkom odboru radi daljeg postupanja.

U odnosu na radnje drugog lica, od kojeg su takođe prikupljena obavještenja u svojstvu građanina, obavještavamo Vas da su predmet postupanja, odnosno ocjene i odlučivanja nadležnog tužioca koje je u toku”, navodi se u odgovoru Uprave policije.

Savjet za građansku kontrolu rada policije povodom uvreda upućenih Radončiću: UP da se izjasni, službenik da se izvini

Takođe, Radončić se obratio pritužbom Savjetu za građansku kontrolu rada policije kako bi ispratilo i ocijenilo postupanje Uprave policije zbog javnog oglašavanja na društevnim mrežama starješine u Centru bezbjednosti (CB) Podgorica.

Savjet je pritužbu uzeo u rad i njome zadužio, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, prof. dr Branislava Radulovića.

”Od Uprave policije Savjet je zatražio da se izjasni na navode novinara Radončića kao i da pruži odgovor da li su i dalje na snazi usvojena instrukcija rukovodstva Uprave policije za javno oglašavanje službenika policije na društvenim mrežama, a koja je 2019. godine upućena svim organizacionim jedinicima Uprave policije na temelju preporuke ovog Savjeta”, kaže se u saopštenju Savjeta.

Kako dodaju, Savjet je zatražio i pisano neposredno izjašnjenje policijskog službenika D.J. i uputio mu momentalnu preporuku da se isti neposredno, ili preko ovog Savjeta, izvini novinaru Radončiću.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare