Izvor:RTCG,

Usvojena tužba GA protiv Fonda za manjine

Upravni sud usvojio je tužbu Građanske alijanse (GA) protiv Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kojom je osporena zakonitost Odluke tog Fonda o raspodjeli sredstava za 2018. godinu.

Iz GA saopšteno je da je Upravni sud poništio rješenje kojim je odbijena kao neosnovana žalba te nevladine fondacije protiv Odluke Fonda.

Odlukom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava GA nijesu dodijeljena sredstva za finansiranje projekta „Čitanka dijaloga i tolerancije”, zbog, kako je bilo obrazloženo, neispunjavanja formalno pravnih uslova.

Kako je objašnjeno, razlog za nedodjeljivanje sredstava je bio taj što izjave podnosioca projekta nijesu priložene u odgovarajućoj formi, odnosno nijesu bile ovjerene na propisan način.

GA je tužbom osporila zakonitost Odluke Fonda.

“Odlučujući o predmetu spora na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u postupku pred upravnim organom i usmenoj raspravi, ovaj sud nalazi da je tužba osnovana”, navodi se u obrazloženju presude Upravnog suda.

Podsjeća se da je drugostepeni nadležni organ odbio žalbu GA kao neosnovanu, nalazeći da je Odluka o raspodjeli sredstava donijeta na pravilan i zakonit način.

“Međutim, po nalaženju ovog suda činjenično stanje utvrđeno u postupku pred upravnim organima je nepotpuno i pogrešno utvrđeno, što je imalo za posljedicu pogrešnu primjenu materijalnog propisa na štetu tužioca”, ocijenio je Upravni sud.

Iz Upravnog suda naveli su da je GA pravilno ukazala da javnim konkursom za raspodjelu sredstava nije propisano na koji način treba izvršiti ovjeru dokumentacije potrebne za učestvovanje na konkursu, niti je propisano Zakonom o manjinskim pravima i slobodama i Pravilnikom o načinu vrednovanja projekata koji se finansiraju iz sredstava Fonda.

U obrazloženju presude navodi se da propisima na koje se poziva tuženi organ nije regulisan način ovjere dokumentacije potrebne za učestvovanje pravnih lica na navedeni konkurs.

„Ostaje nejasno šta tuženi smatra pod terminom “ovjera”, pa je isti morao to jasno naznačiti u sadržini poziva na Javni konkurs za raspodjelu sredstava“, stoji u obrazloženju presude.

Navodi se da će u ponovnom postupku tuženi organ otkloniti nedostatke na koje je ukazano presudom i donijeti novo, zakonito rješenje.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare