Izvor:Dan

Za pet godina spriječena 44 planirana ubistva

Kroz aktivnosti usmjerene protiv suprotstavljenih članova organizovanih kriminalnh grupa, kriminalistička policija je sa organizacionim jedinicama Uprave policije i tužilaštvima, spriječila izvršenje većeg broja “likvidacija”, nešto više od 44 planirana ubistva. Tako je odgovoreno na ranija pitanja Dana iz Odjeljenja za analitiku i unaprjeđenje rada policije. Do sada je u obračunima klanova ubijeno više od 50 osoba.

Na osnovu ranije dobijenih podataka, godine 2015. spriječeno je pet likvidacija, a naredne jedna. Zatim je 2017. godine osujećeno sedam pokušaja ubistava klanova, a 2018. godine 21 likvidacija.

U prvih šest mjeseci 2019. godine policija je spriječila pet planiranih ubistava.

“Navedena krivična djela prema svim pokazateljima trebala su da budu izvršena u sklopu sukoba između organizovanih kriminalnih grupa, koje djeluju na području Crne Gore, a koje predstavljaju dio širih regionalnih kriminalnih struktura”, naveo je u ranijem odgovoru pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković.

Sprovedenim istražnim radnjama od početka 2020. godine pa do jula 2020. u 1.316 pojedinačnih zapljena, na teritoriji Crne Gore oduzeta je 1,1 tona različitih vrsta narkotika, a odgovorni su sankcionisani.

Na planu međunarodne policijske saradnje u oblasti borbe protiv krijumčarenja droga sprovedeno je 15 kriminalističkih istraživanja, od kojih je 13 međunarodnog karaktera, u saradnji sa partnerskim službama i Specijalnim državnim tužilaštvom.

Od jula 2019. do jula 2020. godine počinjeno je 19 ubistava, od čega je 17 rasvijetljeno, a četiri se dovode u vezu sa kriminalnim grupama.

Riješena su tri ubistva iz prethodnog perioda.

“U pet uspješnih akcija spriječili smo pokušaje likvidacija visokopozicioniranih članova kriminalnih grupa. Osam osoba je uhapšeno po potjernicama. Protiv članova kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica podnijeto je oko 3.000 prekršajnih i krivičnih prijava”, saopštio je nedavno direktor Uprave policije Veselin Veljović na godišnjem presu.

Nadležni su nedavno, hapšenjem kolumbijskih državljana, Caicedo Bandoua Juan David i Costana Casa Jose Aleksander u Nikšiću, spriječili izvršenje planiranih likvidacija. Oni su saslušani u Specijalnom tužilaštvu zbog sumnje da su pripremali i planirali izvršenje teškog krivičnog djela.

Vjeruje se da je i ovo dio nastavka rata „škaljarskog” i „kavačkog klana”, što će istraga ispitati. Osumnjičeni državljani Kolumbije pred tužilaštvom su tvrdili da ne znaju ko je bio meta. Međutim, pošto su im predočeni dokazi koje ima tužilaštvo, pristali su da sarađuju. Iz Hrvatske su, od njima poznatih kontakata, navodno dobili poziv da dođu u tu zemlju, gdje će dobiti detaljne informacije o meti napada u Crnoj Gori. Iste osobe su im poslije četiri mjeseca boravka u Hrvatskoj dale nalog da uđu u Crnu Goru, gdje će ih sačekati „kurir” i dati im sve potrebne informacije kako bi izvršili likvidacije.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo na nedavno održanom zajedničkom presu tužilaštva i Uparve policije, da su dvojica Kolumbijaca, koji su uhapšeni u Nikšiću sa Goranom Brajovićem, ilegalno prešli granicu preko planina, između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Podaci govore da je trebalo da za 25.000 eura ubiju pripadnika suprotstavljenog kriminalnog klana.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović demantovao i da će Temeljni ugovor biti potpisan...

DPS izmisli nešto da skrene pažnju. Jedna te ista priča - rekao je Abazović.

SNIMAK RAZOBLIČIO KNEŽEVIĆEVU LAŽ, Martinović: Zastrašujuće je što bi...

Ivan Gardašević pritvoren je u srijedu popodne, po nalogu osnovnog državnog tužioca u Podgorici Harisa Šabotića, nakon...

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare