Izvor:nova.rs

Zaplijenjeni kokain osakatio Šarćev klan: „Zalutalo“ im skoro pola tone

Paralelno sa hapšenjem Darka Šarića u Beogradu, akcija policije pod rukovodstvom međunarodnih organizacija izvedena je i u Hrvatskoj, gdje je uhapšen i Šarićev saradnik Petar Ćosić zvani Šarac, osumnjičen da je kao član klana organizovao pošiljke kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Zahvaljujući hapšenju u Hrvatskoj, i naredbama za istragu protiv ove kriminalne grupe, saznajemo da je Šarićeva grupa organizovala transport kokaina čak i u vrijeme kada je Šarić bio u pritvoru. Neke od pošiljki ovog klana ipak nisu stizale do krajnjih odredišta, jer bi bile presretnute i razotkrivene. Neke od njih zadavale su ozbiljne udarce Šarićevoj grupi…

Hrvatski kriminalac Petar Ćosić zvani Šarac stavljen je na „mjere“ još oktobra 2020. godine, kada je počelo njegovo tajno praćenje. Njegova „uža specijalnost“ bilo je organizovanje pošiljki u brodskim kontejnerima, mahom u bananama, koji bi stizali u Evropu.

„Županijski sud je 14. oktobra 2020. dao nalog da se Ćosić stavi na tajne mjere policije. Od tog dana, pa sve do hapšenja, policija je budno pratila svaki njegov korak. Takođe, tokom tog perioda, zahvaljujući međunarodno pravnoj pomoći, praćena je i njegova telefonska komunikacija sa saradnicima, koja se uglavnom odvijala preko kriptovanih telefona, odnosno preko aplikacije Skaj“, objasnili su izvori Jutarnjeg lista i dodali da je tada otkriveno da on, kako se sumnja, komunicira i sa Pljevljakom Darkom Šarićem.

Detaljnom istragom se došlo do dokaza da je grupa kokain švercovala iz Ekvadora i Kolumbije, preko luka Antverpen u Belgiji, Pirej u Grčkoj i Ploče u Hrvatskoj.

Venezuelan National Guard personnel custody a load of seized cocaine May 11, 2009 at the airport of the coastal town of Higuerote, 80 km east of Caracas. Some two tons of cocaine were seized in a residence in Higuerote and a Colombian and two Venezuelan nationals were arrested, authorities said., Image: 32481384, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JUAN BARRETO / AFP / Profimedia

“Hrvatski istražitelji, navodno, otkrili i da je grupa 2020. pretrpjela dvije velike zapljene – jednu u luci Pirej kada je grčka policija u bananama na brodu “Lica Maersk” zaplijenila oko 72 kilograma kokaina, a drugu u magacinu u jednom zagrebačkom preduzeću, kada su 60 kilograma kokaina pokušali da izvuku iz banana koje su iz luke već otpremljene u preduzeće koje ih je naručilo”, objašnjava izvor.

I početkom prošle godine, kako je navelo hrvatsko tužilaštvo, kriminalna grupa ostala je bez još 430 kilograma droge.

“Dobili su dojavu da je na jednom brodu u luci Rijeka u tovaru banana doplovilo 430 kilograma kokaina. Oni su se organizovali da pokušaju da ga izvuku, međutim, akcija im je propala. Kada je Ćosić shvatio da previše ljudi zna da je 430 kilograma zalutalog kokaina u luci Rijeka, odsutali su od akcije izvlačenja droge”, navodi se u dokumentima hrvatskog tužilaštva.

Podsjetimo, kriminalna grupa Darka Šarića “pala” je u velikoj međunarodnoj akciji, koju su koordinisali EUROPOL i EUROJUST. Zajedno sa njim priveden je i njegov advokat Dejan Lazarević, osuđivani navijač Uroš Mišić, Danilo Odović i Duško Mirković, a zatim je nekoliko dana kasnije Tužilaštvo za organizovani kriminal raspisalo potjernicu za šest osoba. U međuvremenu se predao Aleksandar Bošković, a u Beranama je uhapšen policajac Danilo Stojanović.

Akcija je sprovedena u saradnji sa srpskom, ali i policijama zemalja u regionu. Tokom četvrtka na nekoliko lokacija vršeni su pretresi. Između ostalog, tokom cijelog dana pretresana je vila Šarića na Senjaku.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vojinović održao sastanak sa predstavnicima udruženja crnogorskih iseljenika ‘Asocijacijom...

Pored ministra Vojinovića i ambasadora Crne Gore u Francuskoj Ivana Ivaniševića sa saradnicima,...

Vojinović-Becker: Višestruka korist od besplatnog srednjeg obrazovanja za djecu...

Becker je predstavila ministru Vojinoviću inicijativu za proširenje aktuelnog međunarodnog pravnog okvira...

Ponovljen oglas za prijem 70 vojnika po ugovoru

Kandidati moraju, kako se navodi u saopštenju, ispuniti...

(UŽIVO) Vlada o ustupanju Majbaha, produženju akciza za gorivo,...

Vlada će danas usvojiti Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO savezu, najavio...

Nikola Jokić dobio najveći ugovor u istoriji NBA lige

Dvostruki uzastopni MVP će potpisati novi petogodišnji ugovor vrijedan 264 miliona dolara, takozvani...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare