test

Akti navodno postoje, ali ih još niko nije vidio

Standard

25/05/2023

07:16

Iako su se više puta obraćali Ministarstvu kulture i medija, te Vladi Crne Gore, zaposleni u Crnogorskoj kinoteci nijesu dobili odgovor na koji način je odabran predstavnik radnika u Savjetu ove institucije – odnosno, da li je ispoštovana procedura, te da li postoji dokumentacija koja izbor potkrepljuje.



Nakon što je prethodnom članu Savjeta Kinoteke iz redova zaposlenih istekao četvorogodišnji mandat, u ovoj ustanovi nije pokretana procedura o izboru novog člana. Zaposleni su za svog predstavnika saznali putem medija, nakon što je imenovan na sjednici Vlade, 28. decembra.

PROCEDURA

Tim povodom, Sindikalna organizacija Kinoteke, na čijem je čelu Branka Karadžić, obratila se resornom ministarstvu, Direktoratu za kulturnu baštinu, odnosno direktorici Dobrili Vlahović 29. decembra prošle godine. Iz sindikalne organizacije upozorili su na grubo kršenje Statuta ove ustanove, te tražili da se preispita izbor člana Savjeta iz redova zaposlenih.

” Član 15. Statuta Kinoteke predvidio je veoma preciznu proceduru izbora i glasi: Svi zaposleni sa pravom glasa biraju predstavnika putem glasačkih listića i tajnog glasanja. Postupak predlaganja i utvrđivanja kandidata iz reda zaposlenih za imenovanje člana Savjeta sprovodi reprezentativna organizacija sindikata. Ako u Kinoteci nije organizovana organizacija sindikata zaposlenih, postupak glasanja sprovodi komisija koju na prijedlog direktora imenuјe Savjet Kinoteke. Komisija ima tri člana. Član komisije ne može biti kandidat koji je predložen za člana Savjeta. Komisija pokreće postupak donošenjem odluke o raspisivanju izbora i pozivom za dostavljanje kandidature za člana Savjeta Kinoteke. Dostavljanjem kandidature ističe se lista kandidata koji zadovoljavaju propisane kriterijume”, naveli su iz Sindikata.

U Kinoteci, kako je navedeno, nije sprovedena nijedna od predviđenih aktivnosti, što znači da prijedlog koji je volšebno dostavljen Ministarstvu kulture i medija nije rezultat izbora onih koji su jedini nadležni da donesu ovu odluku.

” Naprotiv. Zaposleni nijesu ni bili upoznati sa zahtjevom da se izabere njihov predstavnik u Savjetu, a koji je Ministarstvo kulture i medija moralo uputiti Kinoteci prije odlučivanja na Vladi. To znači da je taj zahtjev prikriven i da je prijedlog bio samovoljna odluka direktora Kinoteke, koji ne samo da za to nije ovlašćen nego ne može ni učestvovati u glasanju o kandidatu, jer bi se našao u svojevrsnom konfliktu interesa”, navedeno je dopisu Sindikata Kinoteke.

Odgovor iz Ministarstva dobili su 22. februara ove godine, u kome je navedeno da je direktor JU Crnogorska kinoteka Goran Bjelanović dostavio ovom organu izjašnjenje sa pratećom dokumentacijom.

Direktor Bjelanović je u dopisu Ministarstvu saopštio da je izbor sprovela Komisija od tri člana, na osnovu Odluke o raspisivanju izbora za člana Savjeta iz reda zaposlenih, Poziva za izbor člana Savjeta iz reda zaposlenih, Rang liste za izbor kandidata za člana Savjeta iz reda zaposlenih, Zapisnika o sprovedenom postupku za izbor člana Savjeta iz reda zaposlenih i Odluke o izboru.

Međutim, u prilogu koji je direktor Kinoteke Goran Bjelanović dostavio Ministarstvu su tri dokumenta – Potvrda Sindikalne organizacije JU Crnogorska kinoteka broj: 72-117/19-1 od 20. maja 2019. godine, Obavještenje o razvrstavanju Monstat broj: 05-72-63/18-1 i Dopis predsjednice sindikata Branke Karadžić.

Nakon toga, Sindikalna organizacija se 2. marta ponovo obratila resornom ministarstvu, sa zahtjevom da im se dostavi uvid u pomenutu dokumentaciju.

” Obraćamo Vam se sa molbom da nam proslijedite akta i dokumentaciju koja potkrepljuje izajvu direktora Bjelanovića, a na osnovu koje ste Vi utvrdili da postupak predlaganja predstavnika iz reda zaposlenih nije sporan. U suprotnom se može zaključiti da se direktoru Bjelanoviću jednostavno vjerovalo na riječ”, navedeno je u zahtjevu.

PISALI VLADI

Ovaj dopis, kako se vidi iz dokumentacije dostavljene Pobjedi, Sindikalna organizacija je prosljeđivala više puta ministarki kulture Maši Vlaović, Dobrili Vlahović, sekretaru Denisu Vukotiću i pravnoj službi Ministarstva, ali odgovor na ovaj zahtjev nijesu dobili. Iz Sindikalne organizacije pisali su i predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, iz čijeg kabineta su dobili odgovor da je zahtjev proslijeđen resornom ministarstvu.

Na kraju, odgovor je stigao i od Dobrile Vlahović, u kome se osvrće na prvi dopis Sindikata i najavljuje da će u narednom periodu izvršiti kontrolu rada Crnogorske kinoteke. Međutim, odgovor na zahtjev o dostavljanju dokumentacije predstavnici Sindikata još uvijek nijesu dobili.

Izvršena revizija

Kako je Pobjedi kazala predsjednica Sindikata Crnogorske kinoteke, Branka Karadžić, prethodne sedmice u ovoj ustanovi izvršena je revizija.

Iz Sindikata su još jednom pisali Ministarstvu da im se objasni da li su pedstavnice Ministarstva tokom revizije dobile na uvid svu dokumentaciju koja je bila neophodna da bi izbor predstavnika radnika u Savjetu ustanove bio legitiman.

Odgovor još uvijek nijesu dobili.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda/ Iva Mandić

Ostavite komentar

Komentari (0)