Apokaliptične sjenke ženskog rukopisa velike intuitivne energije

Novi ciklus 'Unutrašnji svjetovi' Nataše Đurović nastao je iz poniranja, istraživanja i promišljanja o unutrašnjoj pojavnosti stvari koje je okružuju.

Izložba “Unutrašnji svjetovi/Inner Worlds” vizuelne umjetnice Nataše Đurović otvorena je sinoć u Modernoj galeriji.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

“Novi ciklus ‘Unutrašnji svjetovi’ Nataše Đurović nastao je iz poniranja, istraživanja i promišljanja o unutrašnjoj pojavnosti stvari koje je okružuju. U jednom dijelu radova ona propituje intenziviranje unutrašnjeg života podstaknuto redukcijom životnih aktivnosti u pandemijskom režimu. Izolovani subjekt sabira se i usredsređuje na bitno, suštinsko. U ovoj postavci, nizovi slika objedinjeni su tajnama unutrašnjeg pikturalnog ustrojstva formalne različitosti u višeznačne, apstraktne predstave, prije svega kao dramatične vizuelne strukture unutrašnje slike i njenog beskrajnog prostora. Slike su nastale u kombinovanoj tehnici na platnu u izbalansiranom odnosu crnog i bijelog, pokretljivosti i nepomičnosti, teku kao kroz vrijeme – prostorno nedovršeno”, kazala je Duletić na otvaranju.

Foto: Samir Lačević

Nedovršeno vrijeme se osjeća u svakoj slici bez rubova i u cijeloj postavci izložbe. Ovo djelo je obilježeno apokaliptičnim sjenkama ženskog rukopisa velike intuitivne energije, dodala je ona.

“Možda je baš to mnoštvo utisaka u koji se slivala svijest o stvarnosti – ujedno i jedinstvena motivacija građenju intimne ograde za onirične drhtaje. Ove forme predstavljaju nedvosmislen doživljaj koji u sebi stapa sagledavanje sopstvenog, unutrašnjeg bića, onoga što je krhko i nevidljivo na prvi pogled. Dramatičnost na Natašinim slikama čini njen izraz snažnim i upečatljivim. U slikarskom gestu sve zrači snagom pokreta i unutrašnjom tenzijom obuzdane energije. Prvi potezi kista i prve mrlje akrilne boje- akvarela, tuša, tragova presovanog ugljena i grafitne olovke – kao da dugo čekaju u nekom imaginarnom prostoru prije nego što otpočnu svoj život na platnu. Ovom izložbom Nataša je pokazala da je ostala dosljedna u svojoj slikarskoj misiji kako bi putem čistih likovnih vrijednosti – linije, boje, konture – dočarala čisti duh i emociju”, zaključila je Duletić u svom obraćanju publici.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare