test

Autorsko veče Ruždije Rusa Sejdovića 26. septembra u biblioteci Radosav Ljumović

Standard

24/09/2022

12:40

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizuje autorsko veče Ruždije Rusa Sejdovića po nazivom ''Im(presija) života''.



O njegovom stvaralaštvu govoriće akademik Zuvdija Hodžić i Vlatko Simunović, publicista i književni kritičar.

Moderatorka programa je Šejla Pepić.

Autorsko veče će se održati 26. septembra 2022. godine (ponedjeljak) u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici sa početkom u 19 časova.

Ruždija Ruso Sejdović je rođen u Podgorici. Od 1988. godine živi i radi u Njemačkoj. Suosnivač je romske organizacije Rom e.V. Köln; pripada timu koji je pokrenuo arhivsko-dokumentacioni centar, doprinio je prepoznatljivosti i popularnosti arhiva i biblioteke (RomBuK- Bildung und Kultur in Rome e.V.).

Ova romska biblioteka sa arhivom jedna od najvećih u Evropi.

Uključen je u razne kulturne projekte koji se bave romskom književnošću i kulturnom baštinom romskog naroda. Član je međunarodnog Foruma za standardizaciju romskog jezika koji je oformljen decembra 2021. godine.

Piše na romskom jeziku. Objavio je više knjiga poezije, drame i proznih radova, od kojih tri knjige u izdanju JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore. Član je redakcije časopisa za kulturu, književnost i nauku KOD i redakcije romskog časopisa “Nevipe”. Angažovan je kao prevodilac sa romskog. Radi kao pedagoški medijator sa romskom djecom uzrasta od petog do desetog razreda srednje škole.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Izvor (naslovna fotografija):

Im(presija) života

Ostavite komentar

Komentari (0)