test

Crna Gora dobila novo dirigentsko ime – Ivu Marcano

Standard

17/09/2022

10:16

Crna Gora je dobila novo dirigentsko ime – Ivu Marcano, koja je po prvi put nastupila na koncertu sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom (CSO), praćenim gromoglasnim aplauzima i ovacijama publike.



Pod dirigentskom upravom Marcano, koja je studentkinja postdiplomskih studija dirigovanja u klasi prof. Igora Simovića na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u Velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore izvedene su kompozicije: “Koncert za trubu, klavir i gudački orkestar u c-molu op.35” Dmitrija Šostakoviča i “Simfonija u d-molu” Sezara Franka.

Kao solisti na koncertu su nastupili prva truba CSO Aleksandar Arsić i pijanista Amir Džaković, redovni profesor na Univerzitetu umjetnosti u Tirani.

Nakon koncerta, Мarcano je kazala je da je zajedno sa orkestrom rad i energiju sa proba prenijela na publiku.

„Ovo je moj prvi veliki projekat sa CSO, velika mi je čast. Nadam se da neće biti poslednji nastup“, navela je Marcano.

Govoreći o repertoaru, Marcano je pojasnila da se radi o djelima iz poznog romantizma i XX vijeka.

„Bilo je izazovno, jer su djela stilski drugačija. Ali, sa druge strane, imala sam profesionalne muzičare na koncertu i znala sam da bi odabirom ovih djela mogao da bude baš dobar koncert“, rekla je Marcano.

Kazala je da je orkestar pozitivno reagovao na ideju da ona nastupa sa njima, navodeći da su je toplo primili i da im je bila predivna saradnja.

„Kad imate profesionalni orkestar, nije teško da radite sa njima. Ideju da sarađujemo su podržali svi muzičari orkestra. Bio je to mukotrpan rad, ali uz dosta smijeha, radosti i lijepe atmosfere“, rekla je Marcano.

Upitana da li ima u planu da nastavi saradnju sa CSO, s obzirom da orkestar nema šefa dirigenta, Marcano je rekla da u ovom trenutku ne može da otkriva planove.

„Dirigentski kadar je deficitaran u Crnoj Gori. Lijepo bi bilo da se uključe druge institucije da podrže ovu priču i da iznjedrimo još dirigenata u budućnosti“, istakla je Marcano.

Na pitanje šta je opredijelilo da se bavi dirigentskim pozivom u Crnoj Gori, Marzano je pojasnila da je pored smjera Opšta muzička pedagogija koji je studirala na inicijativu profesora Igora Simovića, upisala i smjer Orkestarsko dirigovanje.

„To je najbolji izbor koji sam napravila u životu, jer sam izabrala najljepšu profesiju na svijetu“, rekla je Marcano.

Arsić je rekao da su utisci nakon koncerta odlični, kao i da je sjajna atmosfera bila na probama dok su pripremali koncert.

„Mislim da je publika mogla da osjeti tu pozitivnu energiju. Kao članovi orkestra smo izuzetno zadovoljni. Ono što je najvažnije je da su Crna Gora i region dobili novo dirigentsko ime, o kojem će se nadam se tek čuti šire – Ivu Marcano“, naveo je Arsić.

Komentarišući Šostakovičevu kompoziciju, u kojoj je imao solističku interpretaciju, Arsić je rekao da se radi o zahtjevnom djelu.

„Njegovo djelo je kao muzika za crtani film, kao neki muzički igrokaz, gdje se pokazuju različite emocije – od lirskog sviranja do jednog cirkusantskog, banditskog. Tako da je Šostakovič izazov sam po sebi. Imao sam lakši dio, jer je koncert prvenstveno za klavir, dodata je truba, pa je tu i gudački orkestar u kojem je svaka grupa instrumenata imala solističke dionice. Tako da je to bila jedna kamerna svirka, u kojoj smo svi disali zajedno i to se osjetilo“, naveo je Arsić.

Džaković je kazao da su utisci nakon koncerta izvanredni.

„Predstavlja mi veliko zadovoljstvo što sviram sa CSO, jer je dio orkestra moja generacija, koja je studirala na Cetinju“, naveo je Džaković.

Govoreći o Šostakovičevoj kompoziicji, u kojoj je imao solističku interpretaciju, Džaković je kazao da se radi o vrlo zahtjevnom djelu koje na prvi pogled ne odaje takav utisak.

„Kad se tempo kompozicije podiže, počinje da bude zahtjevna. Neobično je djelo“, naveo je Džaković.

Govoreći o saradnji sa dirigentkinjom, Džaković je kazao da je priprema za koncert bila odlična, navodeći da su prije toga imali prijateljski odnos, a da je ovo bila prva profesionalna saradnja.

Publiku u predsezoni Muzičkog centra Crne Gore očekuju još tri koncerta, a otvaranje XVI sezone će biti 30. septembra kada će CSO predvoditi istaknuti italijanski dirigent Alesandro Kadario.

Izvor: PR Centar
Izvor (naslovna fotografija):

PR Centar

Ostavite komentar

Komentari (0)