Gradsko pozorište: Premijera “Aladinove čarobne lampe” u četvrtak

Predstava sa Dramske scene za djecu ''Aladinova čarobna lampa''(5+), u režiji Milana Karadžića, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 3. novembra, u 20 sati u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra ''Budo Tomović''.

Bajku iz čuvene persijske zbirke pripovjedaka “1001 noć” pozorištu je prilagodio Nikolas Stjuart Grej u verziji “Nove lampe za stare”, a dramatizaciju za Gradsko pozorište napisao je Igor Bojović.

“Došao je red na dobru staru, tačno ispričanu bajku. Takvih tetarskih rukopisa je sve manje, a dječija i ne samo dječija publika je željna onoga ‘u davna, pradavna vremena bio jednom jedan i bila jednom jedna…’ i onda se događaju razna čudesa. Da se navija, strepi i da na kraju, kao u bajci, sve ispadne po dobru. Takav je projekat ‘Aladinova čarobna lampa’. Uz ime Milana Karadžića vezuju se najveći uspjesi gradskog pozorišta, “Novela od ljubavi”, “Ženidba kralja Vukašina”, “Zauvijek tvoj”, a po interesovanju publike da pozorište ima na raspolaganju pedeset termina do kraja godine svi bi bili popunjeni”, izjavio je direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica.

kako navode u najavi događaja, umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević naglasio je da će se ova predstava sigurno ticati svih nas, posebno najmlađe publike kojoj će pružiti jednu novu dimenziju i od njih napraviti bolje ljude.

Reditelj Milan Karadžić ističe nužnost ovakve predstave u vremenu u kojem živimo.

“Maštovita i lijepa Šeherzada priča sultanu Šahrijaru čudesne propovijesti, svake noći drugu priču. Hiljadu i jednu noć traje pripovjedanje. Iz tog mita stvorena je ogromna riznica persijskih bajki koje vijekovima predstavljaju obaveznu literaturu odrastanja djece na svim kontinentima. Bajke o Sindabu moreplovcu, Alibabi i četrdeset razbojnika i Aladinu i duhu iz čarobne lampe pričaju se vjekovima, doživljavajući neminovne promjene, shodno vremenima koja određuju nove interpretacije.
Kažu da je ‘Aladinova čarobna lampa bila prva priča koju je Šeherzada ispričala. Arhetipska čežnja za čudom koje će ispuniti sve naše želje sa ishodima srećnog kraja za one koji su vrijedni, dobri, koji vole snažno, itekako nam je potrebna u ovom vremenu”, poručuje Karadžić.

Scenografiju za predstavu uradila je Andreja Rondović, a Lina Leković je kreatorka kostima.

Lazar Đurđević koji tumači ulogu Aladina naglašava da je rad na predstavi bio intezivan, jer su se trudili da ispričaju jednu dinamičnu priču koja će biti zanimljiva i koja će djeci držati pažnju.

“Mislim da smo u tome uspjeli. Ova verzija je malo drugačija od Diznijeve, jer je sličnija originalnoj priči tako da vjerujem da će biti novih detalja i za one koji misle da dobro znaju priču o Aladinovoj čarobnoj lampi”, istakao je Đurđević.

Aladinovu izabranicu, princeza Bedr-al-Badur tumači Lara Dragović.

“Bio je ovo proces u toku kog smo dosta maštali, analizirali likove i priču i što je najvažnije ispričali je dosljedno. Mislim da će djeca uživati u punoći događanja na sceni, ali i da će do njih stići poruke o ljubavi, poštenju i istrajnosti koje su vrlo važne u vremenu u kome živimo”, izjavila je Dragović.

Glumci Omar Bajramspahić (Duh) i Miloš Pejović (Abn-Asur), između ostalog, ističu zadovoljstvo rada sa Karadžićem.

Maja Šarenac u ulozi Aladinove majke vjeruje da će i ova predstava Gradskog pozorišta djeci poslati pravu poruku.

“Milan je zahtjevan, zna šta hoće i rad je bio intenzivan i uzbudljiv. Moja uloga nije velika, igram Aladinovu majku, ali jeste značajna. Biće uzbudljivo, atraktivno i veselo. Mališani će uživati i nadam se da će nakon gledanja predstave izaći sa vjerom u bajke, kao i shvatiti da se uz malo napora ostvaruju snovi i čuda dešavaju”, istakla je Šarenac.

U predstavi igraju: Lazar Đurđević, Lara Dragović, Omar Bajramspahić, Miloš Pejović, Maja Šarenac, Vukan Pejović, Stefan Vuković, Marija Đurić i Davor Dragojević.

Scenski pokret i koreografiju potpisu je Slavka Nelević.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Krapović: Mišljenje VK je u drugom planu u odnosu...

On je kazao da je tema sastanka bila ustavna, politička i institucionalna kriza - prije svega o mišljenju...

Policija traga za Džejlanom Huremovićem: Nakon svađe potegao pištolj...

Prema sazanju Portala Standard do pucnjave je došlo u 14 sati i 50 minuta kada je Džejlan...

Poznato je ko će biti novi predsjednik Juventusa

Naime, tamošnji mediji prenose kako će se na funkciji predsjednika Juventusa naći biznismen Đanluka Ferero. Rođen u...

Ruski milijarder poginuo u padu helikoptera kod Monaka

Taran je još 1997. osnovao Libertex, platformu za online trgovanje, a u posljednje vrijeme se bavio kriptovalutama.

Bar: Jedna osoba povrijeđena u sudaru dva automobila

Jedno lice transportovano je u Opštu bolnicu Bar, radi ukazivanja ljekarske pomoći, potvrđeno je Primorskom portalu. Za...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare