Grozdanić veliki dio svog života nesebično posvetio CG i razvoju crnogorske umjetnosti

Istaknuti likovni stvaralac i ugledni profesor Mile Grozdanić veliki dio svog života i profesionalnog iskustva nesebično je posvetio Crnoj Gori i razvoju crnogorske umjetnosti, poručeno je na komemorativnoj sjednici povodom smrti Grozdanića, koja je održana danas na Cetinju, u Ministarstvu kulture i medija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo ovog resora, Milena Mijović-Durutović, tom prilikom je podsjetila da je Grozdanić bio multimedijalni umjetnik, grafičar, grafički dizajner, slikar, univerzitetski profesor.

“Tematski krug njegovog slikarskog opusa uključivao je široke slojeve prošlosti iz različitih kultura, koje je formalno uobličavao majstorskim korišćenjem likovnih elemenata, uz akcente izvedene reljefnim i ornamentalnim partijama”, kazala je Mijović-Durutović.

Prema njenim riječima, arhaični tragovi prvih ljudskih označavanja simbolima služili su kao svojevrsni anker u njegovoj stvaralačkoj avanturi i zadržali su se do poslednjih radova.

Crtež i tipografija bili su jezgro Grozdanićevog rada i njima je – kako je isticao znameniti istoričar umjetnosti Lazar Trifunović – “osvajao prostorno polje savremenog grafičkog izraza”, istakla je Mijović-Durutović.

Ona je napomenula da se malo ko u oblasti grafičkog dizajna tako posvećeno bavio unapređenjem tehnološke obrade knjige, kao što je to činio Grozdanić.

“Moglo bi se reći da je njegov odnos prema knjizi bio na fonu onih autora pisane riječi koji knjigu nisu doživljavali samo kao skup tekstova, već kao osoben medij koji tek kroz saglasje sadržaja i forme vrši puno označenje jednog intelektualnog i duhovnog pregnuća”, rekla je Mijović-Durutović.

Podsjetila je da je Grozdanić ostavio dragocjeno svjedočanstvo, izuzetnu publikaciju “Put do knjige”, čija pojava, kako je dodala, ne predstavlja samo značajan događaju u esnafskom krugu, već i važan poduhvat u širem kulturnom kontekstu.

Ispred Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja prisutnima su se obratili prodekan za nastavu Zdravko Delibašić Beli i šef studijskog odjseka za grafički dizajn, Lazar Pejović.

Foto: Ministarstvo kulture i medija 

Delibašić je istakao da je Grozdanić svoj grafički doprinos ostvario u oblikovanju brojnih izdanja za najznačajnije crnogorske institucije u kulturi poput Ministarstva kulture Crne Gore, Narodnog muzeja Crne Gore, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i mnogih drugih.

On je napomenuo da je bio i dobitnik mnogih nagrada iz oblasti likovne grafike, slikarstva i grafičkog dizajna, kao i počasnog doktorata Univerziteta Crne Gore, a kao likovni stvaralac, samostalno ili grupno, predstavljao je Jugoslaviju, odnosno Srbiju i Crnu Goru, na reprezentativnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Pejović je kazao kao da je Mile Grozdanić kao dizajner i umjetnik, bio čovjek utemeljen na praksi, širokoj erudiciji i modernističkom nasljeđu.

“On zauzima istaknuto mjesto u generaciji u kojoj su kulminirale modernističke tendencije u jugoslovenskom dizajnu i umjetnosti, u vremenu koje iz današnje perspektive, kada su u pitanju grafički dizajn i produkcija, izgleda kao zlatno doba.”, rekao je Pejović.

Grozdanić (1942-2022) je bio diplomirani grafičar, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Na FLU na Cetinju osnovao je smjer za grafički dizajn, gdje je predavao grafički dizajn, tehnološku obradu knjige i crtanje.

Likovni stvaralac s brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, Grozdanić je bio dobitnik mnogih nagrada iz oblasti likovne grafike, slikarstva i grafičkog dizajna, zaslužan za vrhunsko grafičko oblikovanje velikog broja časopisa, kataloga i knjiga, među kojima su i mnoga Glasnikova izdanja, na jugoslovenskoj grafičkolikovnoj sceni bio je prisutan od sredine šezdesetih godina prošlog vijeka.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Savićević sa Piksijem u Kataru

"Prijateljstvo Dragana Stojkovića i Dejana Savićevića nije lako opisati u nekoliko rečenica. A možda nema ni potrebe,...

SDT da u roku od 15 dana podigne novu...

Danas je održano ročište ponovljenog sudskog procesa u predmetu poznatom kao “državni udar” Sud...

Krapović: Mišljenje VK je u drugom planu u odnosu...

On je kazao da je tema sastanka bila ustavna, politička i institucionalna kriza - prije svega o mišljenju...

Policija traga za Džejlanom Huremovićem: Nakon svađe potegao pištolj...

Prema sazanju Portala Standard do pucnjave je došlo u 14 sati i 50 minuta kada je Džejlan...

Poznato je ko će biti novi predsjednik Juventusa

Naime, tamošnji mediji prenose kako će se na funkciji predsjednika Juventusa naći biznismen Đanluka Ferero. Rođen u...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare