Kultni “Ran” Akire Kurosave na sceni Studio

Ciklus ''Šekspir na fimu'' osmišljen je sa ciljem da približi ovog ikoničnog dramskog pisca, kako novim generacijama, tako i onima koji su u toku svog obrazovanja propustili priliku da se upoznaju sa jednom od najpoznatijih ličnosti istorije pozorišta i umjetnosti uopšte.

Film “Ran” reditelja Akire Kurosave biće prikazan večeras u 20 sati na Sceni Studio u okviru ciklusa filmova pod nazivom “Šekspir na filmu”.

“Ran” (luàn, u prevodu “haos” ili “previranja”) je epski akcioni dramski film iz 1985. Radnja potiče iz Šekspirovog “Kralja Lira” i uključuje segmente zasnovane na legendama o daimio Mori Motonariju. U filmu glumi Tacuja Nakadai kao Hidetora Ičimonji, ostarjeli vojskovođa iz perioda Sengoku koji odlučuje da abdicira kao vladar u korist svoja tri sina. “Ran” se često ubraja među Kurosavina najbolja ostvarenja i naširoko se smatra jednim od najvećih filmova ikada snimljenih.

Ciklus “Šekspir na fimu” osmišljen je sa ciljem da približi ovog ikoničnog dramskog pisca, kako novim generacijama, tako i onima koji su u toku svog obrazovanja propustili priliku da se upoznaju sa jednom od najpoznatijih ličnosti istorije pozorišta i umjetnosti uopšte. Epoha koju živimo, u kojoj dominiraju mas mediji i socijalne mreže, uz opšti trend sve manje čitanja, kao da je zaboravila ovog pisca koji je vjekovima predstavljao najpopularnije elemente kulture, poput današnjeg Marvela ili Universal studija. Šekspira su na filmu vrlo uspješno postavljali veliki reditelji, a ova selekcija, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, predstavlja naslove koji će publiku na najbolji način uvesti u čudesan svijet ovog pisca, kroz uzbudljive zaplete sa evropskih dvorova.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jonica: Milatović da uspostavi komunikaciju sa Mandićevim i Bečićevim...

“Tada ćemo imati mnogo bolju ponudu. Ishod ovih izbora je nezadovoljstvo, i nezadovoljnih ima na obje strane....

Nikolić: Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat, opsjednut je predsjednikom...

“Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat Jakov Milatović sebi diže cijenu samoobmanom da je niko drugi do Milo...

Klikovac: Žalosno da se Milatović nije odrekao podrške ratnog...

„Sad je još i jasnija izjava kad se desio Belveder“, poručio je Klikovac na Twitteru.

(VIDEO i FOTO) Haos u Francuskoj: Milioni na ulicama,...

Dan je protekao u blokadama željezničke pruge, puteva i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle.

Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom nakon višesatnog ispitivanja...

Kako je ranije objavljeno, Shou Zi Chew je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare