test

“Noć multimedijalne biti” sjutra na terasi KIC-a: Performans i koreodrama u prvom planu

Standard

20/06/2022

12:45

Kulturno-umjetnički događaj pozorišnog karaktera 'Noć multimedijalne biti', satkan od performansa i koreodrame, koji je već dva puta odložen zbog vremenskih neprilika, održaće se sjutra (21 čas) na terasi KIC-a 'Budo Tomović'.

“Noć multimedijalne biti”, kako poručuju organizatori, nastao je kao inovativni i izmješteni vid promocije zbirke poezije “Od glagola biti”, dramaturškinje, performerke i poete Teodore Kipa.

“U projektu učestvuju razne umjetnice: pijanistkinje, vajarke, plesačice, dramaturškinje, performerke i glumice. Naš cilj je atipično predstavljanje poezije i razbijanje predrasude koja nalaže da se ova, emocijom zasićena književna forma, mora tretirati jednosmjerno kroz recitovanje”, dodaju organizatori.

Projekat “Noć multimedijalne biti” dobio je podršku Sekreterijata za kulturu i sport Glavnog grada, a štampanje zbirke poezije “Od glagola biti” podržalo je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

Teodora Kipa rođena je 1996. godine u Podgorici. Završila je akademske studije, odsjek Dramaturgija, na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje.

Pripravničkim radom doprinijela je razvoju scenskog nastupa, pišući koreodrame za djecu i mlade u plesnom klubu „Feniks“. Pored scenarija za filmove i pozorišnih komada, afirmisala se pisanjem poezije i proze, a u posljednje vrijeme aktivno se bavi performansom. Osnivačica je Koreodramskog studija ŽIŽA.

Teodora Kipa je rekla da joj je najvažniji dio ovog projekta razmjena i strast među saradnicima i učesnicama, kojima rizik i smjelost ne predstavljaju prepreku ka ispoljavanju atipične umjetnosti.

Ostavite komentar

Komentari (0)