Izvor:CG News

Počinje Međunarodni festival mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu

Sedamnaesto izdanje 'Međunarodnog festivala mediteranskog teatra Purgatorije' ove godine biće takmičarskog karaktera u okviru kojeg će biti izvedeno sedam predstava dok će Centar za kulturu Tivat u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem izvesti predstavu 'Pokojnik', po tekstu Branislava Nušića.

Direktorica Centra za kulturu Dijana Sindik podsjetila je da u protekle dvije pandemiske godine festival nije imao takmičarski već revijalni karakter, dok će se ovog ljeta on odvijati u svom izvornom karakteru.

“Pandemija nas je suočila sa svakodnevnim preispitivanjima sopstvenih života, kao i sa postavljanjem pitanja kakva je budućnost svijeta. Bolest i ratovi na tragičan način oživjeli su suštinska pitanja naše egzistencije , sudbine svijeta i čovjeka u njemu. Ta pitanja su oduvjek bila i ključna pitanja pozorišne umjetnosti”.

Ona je istakla da je slogan ovogodišnjeg festival “Maškarate 6+1” i on upućuje na motiv koji je još od antike prisutan u književnosti i pozorištu.

“O ljudskom licu kao maski, o maski kao licu istine. Umaškarimo se pa govorimo istinu kao maškare, kaže jedan lik u Vojnovićevoj drami Maškarate ispod kuplja”

Na festivalu će biti prikazano sedam predstava, a publika će moći da vidi šest dramskih i jednu plesnu predstavu.

“Prikazaće se predstave Pristanak u režiji Nebojše Bradića, Čudo u šarganu u režiji Jagoša Markovića, Don Kihot u režiji Andraša Urbana, Maškarate ispod kuplja u režiji Paola Tišljarića, Ibi the great u režiji Andraša Urbana, Pokojnik u režiji Egona Savina i Sokolova pjesma koreografa i režisera Gabora Mihaljija”.

Za održavanje festivala ove godine je izdvojeno iz budžeta oko 282 000 eura, što je za 40 odsto više u odnosu na prošlu godinu, kazao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

“Opština je kao podršku za aktivnosti Centra za kultuturu ove godine izdvojila oko 630 000 eura što znači da kulturnu scenu Tivta želimo da stavimo na zavidan nivo. Purgatorije su festival značajan ne samo za opštinu Tivat već i za državu i on nastavlja svoju misiju, a to je da ponudi ono najkvalitetnije od pozorišne ponude regiona”, rekao je on.

Komnenović je kazao da je važno i što Purgatorije imaju zaista kvalitetnu saradnju sa Crnogorskim narodnim pozorištem i što je iz te saradnje u zajedničkoj koprodukciji nastala predstava Pokojnik po tekstu Branislava Nušića.

Zorana Kralj PR Crnogorskog narodnog pozorišta istakla je da je CZK Tivat prepoznat kao institucija koja ima zaista relevantnu pozorišnu produkciju i koja je stvorila ili učestvovala u stvaranju važnih pozorišnih predstava.

“Dugo vremena Nušićevo djelo nije rađeno u Crnoj Gori. U CNP-u poslednji put je postavljena njegova drama davne 1973. godine. Takođe je važno što režiju i adaptaciju potpisuje jedan od najuglednijih pozorišnih reditelja Egon Savin, koji važi za vrsnog poznavaoca Nušićevog djela”.

Kralj ističe da je riječ komadu koji je savremen i u potpunosti prilagođen crnogorskom miljeu i kontekstu i za kojii vjeruju da će umjeti da komunicira sa današnjim gledaocem.

Pored takmičarskoog dramskog programa u okviru Purgatorija pripremljen je i muzički i plesni program.

Jelena Kajgo selektorka Festivala  plesnog teatra kazala je da u ovom segmentu Purgatorija imaju pet predstava a biće otvoren baletom Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjednica Slovačke uputila telegram Đukanoviću: U ovom teškom trenutku...

“Uvaženi gospodine Predsjedniče, sa dubokom tugom primila sam vijest o tragičnim događajima koji su se desili u...

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare