Izvor:RTCG

Spomen ploča Jeleni Savojskoj u mjestu Mađone pored Peruđe

Udruženje Italia Montenegro ''Regina Elena'' otkrilo je spomen ploču posvećenu kraljici Jeleni Savojskoj u mjestu Mađone pored Peruđe, gdje se nalazi vrtić koji je kraljica finansijski pomogla. Kako je saopštila predsjednica Udruženja Ksenija Vujović Catapano na svečanosti povodom otkrivanja poloče istaknuta je važnost bilateralne ekonomske saradnje sa akcentom na turistički potencijal Crne Gore i Umbrije.

“Kada je prijatelj Udruženja Italia Montenegro “Regina Elena”, Francesco Giromoloni pronašao dokument registrovan u Peruđi 11. aprila 1933 godine, po kojem je Kraljica Elena di Savoia (1873.-1952), finansijski pomogla vrtić u mjestu Mađone pored Peruđe, Udruženje je započelo inicijativu postavljanja spomen-ploče posvećene Kraljici upravo na objektu u kojem se sada nalazi biblioteka”, saopšteno je iz Udruženja. .

Projekat je realizovan juče svečanim otkrivanjem ploče i rezultat je dvogodisnjeg rada italijansko-crnogorskog Udruženja sa sjedištem u Peruđi.

“Pozivu Udruženja odazvala se ambasadorka Crne Gore u Italiji, Milena Šofranac Ljubojević, te su se ovim povodom sastale delegacija Crne Gore i Uprava opštine Mađone, koje između ostalog spaja važna istorijska veza”, navodi se u saopštenju.

Naime, poznati misionar iz srednjeg vijeka – Giovanni di Pian del Carpine (1182.-1252), čuven po svojim putovanjima čak do Mongolije, rođen je u Mađoneu, a život je okončao kao biskup u Baru.

Prvi sastanak održan je u skupštini Savjeta opštine Mađone, nakon čega su gradonačelnik Đakomo Ćiodini i ambasadorka Šofranac-Ljubojević otkrili ploču posvećenu Kraljici Jeleni na ulazu u gradsku biblioteku, glavnoj ulici tog grada.

Program je nastavljen u Zamku reda malteskih vitezova gdje je održana diskusija o privrednim aktivnostima i saradnji Crne Gore i Umbrije.

Istaknuta je važnost bilateralne ekonomske saradnje sa akcentom na turistički potencijal Crne Gore i Umbrije.

“Naznačena je važnost bolje povezanosti kako avio linijama tako i vodenim saobraćajem koji bi povećao kretanje putnika u oba pravca. Ono što je svakako uzeto u obzir su geografska blizina sto je već velika prednost za obije zemlje”, navodi se u soapštenju. 

 (Foto: Udruženje Italia Montenegro “Regina Elena” )

Kada je u pitanju ekonomska saradnja u vidu uvoza i izvoza dobara Umbrija je statistički gledano italijanska regija koja prednjači u izvozu proizvoda za Crnu Goru, te je bilo riječi o agrarnim programima finansiranim od strane Evropske Unije u kojima bi i Crna Gora dobila priliku da učestvuje kao akter i ostvari svoj potencijal.

“Diskusija je zaključena komenarima učesnika da osim istorijsko-kultirnih veza, Crna Gora i Italija treba da rade i na ekonomskoj koja je značajna za obije zemlje”, kazali su iz Udruženja.

Konferencija 03. decembra 2022., nadovezala se na sastanak održan 02. decembra u Peruđi između Ambasade Crne Gore u Rimu, Privredne komore Umbrije na čelu sa Mariom Pera i crnogorsko-italijanskim Udruženjem “Regina Elena”.

Na sastanku je otvorena konkretna mogućnost organizovanja simpozijuma u aprilu 2023. godine kojem bi prisustvovali crnogorski eksperti iz privrede i ekonomije, koji bi podijelili neophodne informacije sa novim investitorima i privrednicima iz Umbrije.

“Ova saradnja bila bi jedan od važnih koraka ka ekonomskom rastu naše zemlje zahvaljujući prije svega angažmanu crnogorsko-italijanskog Udruženja “Regina Elena” na čelu sa predsjednicom Danijelom Đurđević i Ambasadom Crne Gore u Rimu sa ambasadorkom Milenom Šofranac-Ljubojević”, navodi se u saopštenju Ksenije Vujović Catapano.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuković: Kraljev park otvoren za posjetioce

“Zbog hladnog vremena, odložili smo druženje s našim dragim sugrađanima” , dodao je on.

Puno snijega i povoljne cijene smještaja napunile “Kolašin 1600”

Puno snijega, povoljne cijene smještaja i skijaši željni snijega i dobro pripremljnih staza, doveli su do dobre...

Francuska premijerka ponudila ublažavanje penzijske reforme

Vlada predsjednika Emanuela Makrona želi podići granicu za odlazak u penziju za dvije godine na 64 godine...

Vuković o Spajiću: Niko ne očekuje harakiri, samo istinu

On je na Tviteru objavio isječak iz intervjua Spajića u kojem, na pitanje da li ima srpsko...

Bar: Udari vjetra ne posustaju

„Najjači udar kojeg smo jutros zabilježili, bio je čak 32 metra u sekundi, odnosno 115 kilometra na...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare