Svečano otvoren 44. Crnogorski likovni salon ”13. novembar”

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković svečano je otvorio 44. Crnogorski likovni salon ''13. novembar'' na Cetinju. Ovogodišnji likovni salon održava se pod nazivom ''Ekomitologije'', a umjetnička selektorka salona je Milica Bezmarević. Izložba je otvorena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti ''Miodrag Dado Đurić'' i trajaće do 18. decembra 2022. godine.

Umjetnik Darko Vučković iz Crne Gore dobitnik je Grand prix 44. Crnogorskog likovnog salona „13. novembar“ za rad „Meke forme“, saopšteno je na otvaranju događaja.

Stručni žiri na čelu sa predsjednicom žirija, dr Svetlanom Racanović, istoričarkom umjetnosti i istoričarkama umjetnosti Anom Ivanović i Milicom Bezmarević odlučio je da tri ravnopravne nagrade Salona budu dodijeljene Nikolini Zuber za rad „Doručak“, Siniši Raduloviću za rad „Terraforming’“ i Ivanu Šukoviću za rad „Ekvilibrijum / Za uspomenu i dugo sjećanje“.

Đurašković je kazao je da su u gradskoj upravi ponosni što iz godine u godinu kroz Crnogorski likovni salon “Trinaesti novembar” nastavljaju da afirmišu domaće, ali i regionalne stvaraoce kako bi, kako je naveo, postigli bogatstvo različitih pristupa i obnovili sjećanja na tradiciju salona i princip zajedništva.

Svečano otvoren 44. Crnogorski likovni salon „13. novembar“

„Čini se da smo u tome uspjeli budući da na ovogodišnjem likovnom salonu imamo autore ne samo iz Crne Gore, nego i iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Francuske. To mnogo govori o ugledu koji ova manifestacija ima u umjetničkim krugovima i uvjerava da naš Trinaestonovembarski likovni salon ima svijetlu budućnost“, istakao je Đurašković.

On smatra da se ovakvim manifestacijama na najljepši način promoviše Prijestonica Cetinje i njen umjetnički doprinos u očuvanju temeljnih vrijednosti crnogorske kulture i crnogorskog kulturnog identiteta, doprinoseći tako i univerzalnim kulturnim vrijednostima.

„Takođe, time potvrđujemo da Prijestonica Cetinje jeste istinski centar kulture, i umjetnosti“, rekao je Đurašković.

Selektorka ovogodišnjeg Salona i istoričarka umjetnosti, Milica Bezmarević je, govoreći o temi izložbe ovogodišnjeg Crnogorskog likovnog salona, „Ekomitologije“ kazala da u prostoru estetskog, gdje postoje boja, zvuk, prostor, forma, koncept ili igra, postoji emocija i osjećajnost kao izraz oduhovljenosti ili smislenosti.

„To je, u konačnom, ono polje interakcije cjelokupnog ekosistema, gdje se, danas više nego ikad, priroda ne može razdvojiti od umjetnosti, gdje njihovo prožimanje gradi jedan novi, novouspostavljeni, referentni estetski univerzum“, rekla je Bezmarević.

Prema njenim riječima,  na taj način je osmišljena i ova izložba koja, kako je pojasnila, korespondira sa umjetničkim izrazima koji pozivaju na dijalog i otvaraju nove prostore tumačenja i razumijevanja prirode, tehnologije, društva i nas samih.

Istoričarka umjetnosti i predsjednica žirija za dodjelu nagrada dr Svetlana Racanović, kazala je, obrazlažući ovogodišnju Grand prix, da umjetnik Darko Vučković dozvoljava materijalu da poprimi kakvoću same materije u svom prirodnom obliku.

Svečano otvoren 44. Crnogorski likovni salon „13. novembar“

„Darko dozvoljava toj materiji da uzme slobodne, autentične i eskcentrične putanje, kroz koje može da oslobodi kapacitet za metaformiranje i za promjenu i za trajanje“, navela je Racanović.

Umjetnik Darko Vučković rekao je da je iznenađen nagradom, navodeći da je nije očekivao.

„Ova nagrada samim tim mi je i draža, jer je potvrda mojih napora koji su dugogodišnji. Ti napori tiču se istraživanja u oblasti gline, keramike, peći i mnogo stvari vezanih za tu problematiku koja je jako široka. Sam tok izrade ima tehničku i filozofsku pozadinu“, naveo je Vučković.

Istakao je da su izloženi radovi na Salonu noviji, navodeći da su nastali tokom ove godine.

Na izložbi pod nazivom „Ekomitologije“ djela je predstavilo 16 umjetnika iz šest država i to umjetnice i umjetnici: Andrea Vamoš iz Francuske, Driton Selmani sa Kosova, Nina Ivanović i Stevan Kojić iz Srbije, Emir Šehanović iz Bosne i Hercegovine, Vana Urošević iz Makedonije, kao i crnogorski umjetnice i umjetnici Darko Vučković, Milena Mijović Durutović, Nikolina Zuber, Teodora Nikčević, Jelena Pavićević, Ivana Radovanović, Siniša Radulović, Igor Rakčević, Maja Šofranac i Ivan Šuković.

Salon se realizuje u organizaciji Prijestonice Cetinje, u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore i Udruženjem istoričara umjetnosti,a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Poznato je ko će biti novi predsjednik Juventusa

Naime, tamošnji mediji prenose kako će se na funkciji predsjednika Juventusa naći biznismen Đanluka Ferero. Rođen u...

Ruski milijarder poginuo u padu helikoptera kod Monaka

Taran je još 1997. osnovao Libertex, platformu za online trgovanje, a u posljednje vrijeme se bavio kriptovalutama.

Bar: Jedna osoba povrijeđena u sudaru dva automobila

Jedno lice transportovano je u Opštu bolnicu Bar, radi ukazivanja ljekarske pomoći, potvrđeno je Primorskom portalu. Za...

Naučnici: Osam čaša vode dnevno ipak bi moglo da...

Naučnici sa Univerzitete u Aberdinu otkrili su da je preporučeni unos od dva litra vode dnevno često...

Berancu dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog nelegalne...

Okrivljeni je, prema navodima optužnice 27.marta 2021. godine, radi prodaje držao dvije tablete oznake „Mabron retard“ ukupne...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare