Svečanom dodjelom nagrada spuštena zavjesa na 16. Sajam knjiga u Podgorici

Nagradu ''Najbolji izdavač'' dobila je CANU, kao i priznanje za ''Izdavački poduhvat'' pripala je takođe CANU - za knjigu ''Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore''.


Stručni žiri u sastavu: akademik Siniša Jelušić, prof dr. Slavica Perović i akademski slikar Marina Vešović izabrao je najbolje učesnike Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Nagradu “Najbolji izdavač” dobila je CANU

U obrazloženju žirija, koje je pročitala Slavica Perović, između ostalog, istaknuto je da je riječ o zasluženoj nagradi, jer je CANU Izdavač sa bogatom interdisciplinarnom produkcijom iz oblasti prirodnih, humanističkih nauka i terorije književnosti i umjetnosti.

“Izdvajamo u mnoštvu značajnih djela knjige samo mali broj najnovijih zdanja: Monografije: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti 1971–2021, Bibliografija izdanja CANU 1971–2021, Vizuelna kultura mediteranske Crne Gore od 15.do 20. vijeka, Metode i dometi savremene nauke o književnosti, Njegoš i italijanska kultura, Borislav Pekić – devedeset godina od rođenja (1930–2020), Egzistencijalna usamljenost – filozofija i psihologija usamljenosti; Epidemiološke, kliničke i demografske karakteristike moždanog udara u Crnoj Gori, D. Popović, Triptih za Dantea i Diptih za Dostojevskog”.

Nagrada za “Izdavački poduhvat” pripala je takođe CANU – za knjigu “Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore”

Žiri u obrazloženju ističe: “Riječ je o djelu od fundamentalne važnosi za izučavanje jednog od najznačajnijih segmenata kulture Crne Gore, kojim Akademija nauka započinje njenu sistematsku empirijsku interpretaciju koja će nadalje uključiti i sve druge značajne oblasti (istoriju, književnost, dramske umjetnosti, muziku, diplomatiju, prirodne nauke itd). Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, sadrži 1527 odrednica, a na pisanju leksikografskih članaka radilo je 19 autora. Leksikon obrađuje likovne umjetnike sa autorskim ostvarenjima u Crnoj Gori, od perioda praistorije, preko antike i srednjeg vijeka, do novog vijeka, predmoderne, moderne i postmoderne, ali su obrađene i oblasti arhitekture, grafičkog dizajna, fotografije, zatim institucije umjetnosti, časopisi za umjetnost, istoričari i teoretičari umjetnosti, istorija umjetnosti, umjetničke epohe, slikari-konzervatori. Ovo opsežno dvotomno djelo zasluženo nosi priznanje najznačajnijeg izdavačkog poduhvata”.

Nagradu za “Najbolju ediciju” podijelile su izdavačke kuće: Međunarodni centar za mir, Sarajevo – za ediciju HARFA i Lom, Beograd – za biblioteku Izabrana djela

Nagradu za “Najbolje opremljeno umjetničko izdanje” dobili su CANU – za Leksikon likovnih umjetnosti; Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo – za knjigu – “Ebru o umjetnosti slikanja na vodi” prof. dr. Ćazima Hadzimejleića sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo.

Nagradu za “Unapređenje dječijeg izdavaštva” dobila je izdavačka kuća Kašmir Promet iz Zagreba

Žiri je u obrazloženju istakao: “Na izuzetan nacin promovice stvaralastvo za djecu i moć slikovnice, i maestralnu povezanost priča/bajki i radova illustratorki Andre Peternik i Ume Huseinovic. Knjige ove ozdavačke kuće osvojile su dječiji svijet, a ilustracija/slike njenih atoeica na izložbama postaju i eksponati sa vlastitim likovnim životom”.

Nagradu za “Najbolje opremljenu knjigu” podijelila su tri izdavača: Istorijski institut Crne Gore, Univerziteta Crne Gore) za knjigu “Crnogorska artiljerija u 19. Vijeku”, JU Ratkovićeve večeri poezije – Risto Ratković djela i Knjiga “Bajički vijenac” Bajice, 2020.

Nagradu “Za unapređenje obrazovog procesa” dobio je Univerzitet Crne Gore za prezentaciju izuzetno bogate udžbeničke literature, koja je uključila najsavremenija znanja iz studijskih programa fakulteta, najprije neophodnih za sam akademski razvoj studenata, ali i svih onih koji su svojim pozivom povezani sa disciplinama kojima se ovi udžbenici bave.

Posebno priznanje za “Doprinos interreligijskom dijalogu” pripalo je Medresi iz Tuzi

“Jer su na Sajmu svojim izdanjima u kojima se izdvaja novo izdanje Kurana, unijeli dimenziju boljeg razumijevanja religije Islama kao neophodnosti za jedan tolerantni dijalog koji nam je danas od najveće važnosti i neophodnosti”.

Posebno priznanje za “Vizuelno oblikovanje sajma knjiga” izložbom fotografija “Budva živi istoriju” pripalo je Narodnoj biblioteci – Budva

Posebno priznanje za “Inovativno i maštoviti opremljene štandove” dobile su srednje škole: Gimnazija “Slobodan Škerović”, srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić”, SSŠ “Ivan Uskoković”, Srednja građevinsko geodetska škola “Marko Radević”, Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović”, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Srednja medicinska škola Podgorica, Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”.

Posebno priznanje “Iz oblasti vaspitnog procesa za najmlađe” pripalo je predškolskim ustanovama privatnim predškolskim ustanovama “Čarli Čaplin”, “Maša”, “Artić Pinokio”, “Kockica”, “Zvono”, “Svetionik”, “Osmijeh”, “Arushi Pu”, “Vini Pu”…

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Muzička zvijezda R. Keli osuđen na 30 godina zatvora

Pjevač i tekstopisac osuđen je za reketiranje i seksualnu trgovinu prošle godine na suđenju koje je podstaklo...

VIDEO: Na kuli Beograd istaknute zastave Crne Gore i...

Premijer Dritan Abazović podijelio je snimak zastava na kuli Beograd i zahvalio se “domaćinima na lijepom gestu”.

Đurović: Makar dio Svetog Stefana mogao bi biti otvoren...

Makar dio Svetog Stefana mogao bi biti otvoren tokom sezone. To je saopštio ministar ekonomskog razvoja i...

“Putin na njega vrši VELIKI PRITISAK”-BJELORUSIJA SPREMA NAPAD NA...

Na sastanku sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom tokom vikenda, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je slanje balističkih...

Milatović o izjavi Brnabić: Izgleda da licemjerju ni nebo...

"Abolicija za dokone granične policajce MUP Srbije koji su bez znanja državnog vrha maltretirali naše poslanike više...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare