U BUDVI OTVORENI LJUBIŠINI DANI: Dužni smo da se sjećamo Stefana Mitrova Ljubiše i da grad obojimo njegovom ličnošću

Nastupom ukrajinskog pijaniste i kompozitora Rinata Kurmasheva sinoć je u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" otvorena kulturna manifestacija ''Ljubišini dani''.

Uvjereni da je obaveza svakog naroda da brine o svom kulturnom nasljeđu, o svojim najznačajnijim predstavnicima u koje, istaknimo još jednom, bez sumnje, spada i naš sugrađanin Stefan Mitrov Ljubiša i ove godine, posljednje dane mjeseca februara, sjećajući se dana njegovog rođenja, posvećujemo kulturnim događajima koji predstavljaju omaž velikom književniku, slaveći njegov duh svagda savremen i za sve poučan, istakla je direktorica JU Muzeji i galerije Budve, mr Lucija Đurašković.

“S obzirom na to da se vrijednost jednog pisca pokazuje u rezultatima do kojih se dolazi u tumačenjima njegovog djela što ukazuje na njegovu savremenost, odnosno univerzalnost, a da je Ljubiša pisac čija djela, kao rijetko koja, predstavljaju konstantnu inspiraciju za dalja i dalja izučavanja, naša namjera je bila je da kroz organizaciju naučnog simpozijuma na temu: Stefan Mitrov Ljubiša: 200. godina od rođenja iz različitih uglova sagledamo njegovu ličnost i književno djelo ukazujući na njegovo neiscrpno bogatstvo i aktuelnost. Međutim, zbog svima poznate epidemiološke situacije, nažalost, u tome nismo uspjeli, ali nismo ni odustali”, istakla je u svom obraćanju Đurašković.

Milica Martić je ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta pozdravila prisutne, i istakla podršku nadležnog Ministarstva u promociji Ljubišinog lika i djela, dok je akademik Aleksandar Čilikov podsjetio na simpozijum o djelu Stefana Mitrova Ljubiše koji je CANU organizovala prije dvije godine pod rukovodstvom akademika Radomira Ivanovića, ali i aktuelnost i brilijantnost Ljubišinog stvaralaštva.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević i zvanično je otvorio kulturnu manifestaciju “Ljubišini dani” podsjetivši sve prisutne na biografiju, stvaralaštvo i politički angažman Stefana Mitrova Ljubiše, uz napomenu da smo dužni da ga se sjećamo, i da grad obojimo njegovom ličnošću.

Nakon otvaranja kulturne manifestacije Ljubišini dani, zvanično je otvorena i izložba Ujedinjenje Boke i Crne Gore (1813–1814), realizovana u saradnji sa JU Centar za kulturu “Nikola Đurković” Kotor i Pomorskom bibliotekom Kotor, koju je zvanično otvorila Jamina Bajo, bibliotekarska savjetnica i koordinatorka projekta.

Bajo je istakla da je izložba je rezultat implementacije projekta “Izložba dokumenata o događajima u vezi sa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813–1814.)”, koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore. Nakon otvaranja izložbe, više o događajima koji su predstavljeni izložbom govorio je prof. dr Vasilj Jovović u predavanju na temu – Znameniti ljudi i događaji u istoriji Boke Kotorske XIX vijeka. Nakon predavanja o Ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske (1813–1814.), prof. Jovović je održao i predavanje o Stefanu Mitrovu Ljubiši.

Kulturna manifestacija “Ljubišini dani” nastavlja se danas, pa će tako večeras u 19 časova u Modernoj galeriji biti upriličen koncert hora “Stanjevićki pojci” pod vođstvom Dušice Kordić i Nikole Vukčevića. M.R.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare